In Beeld: In een wolk van strandzand


Het is bijna een goed bewaard geheim: de Vlaamse Kusttram is de langste tramlijn ter wereld, al haasten ze zich bij vervoermaatschappij De Lijn erbij te zeggen dat het wel gaat om de langste enkelvoudige tramlijn ter wereld. Het traject is 67 kilometer lang, heeft 68 haltes en loopt van Knokke in het noordoosten tot  Adinkerke (station De Panne) in het zuidwesten. Dat is vrijwel de hele Belgische kust. Aan beide uiteinden is de grens praktisch in zicht. 85 procent van het tracé ligt op eigen bedding en loopt direct aan of vlak langs de kust.

Lees ook de reportage: Mee met de langste tramlijn ter wereld


Knokke, keerlus. De trams uit de jaren 80 zijn in de jaren 90 verlengd met een middenrijtuig voor meer capaciteit en een gelijkvloerse instap.

Duinbergen. Christine Hellemans en Tim Smekens, moeder en zoon uit Knokke, zijn vaste klant van de Kusttram. "Voor 1,50 heb je al een kaartje."

Zeebrugge. Voor Peter Lombaert uit Bredene is de tram de primaire manier om langs de kust te reizen. "Soms schudt en rammelt het door de slechte rails."

Blankenberge. 85 procent van het tracé van de Kusttram loopt over eigen bedding.

Oostende station. Oostende is de grootste plaats die de Kusttram aandoet. Hier zijn dan ook de meeste overstapmogelijkheden.

De Haan. Het stationnetje van De Haan werd in de jaren 70 nog met de slopershamer bedreigd. In plaats daarvan volgde restauratie.

Middelkerke. De Belgische Kusttram is met 67 kilometer de langste tramlijn ter wereld. Langs domein Raversyde ligt het traject spectaculair aan het strand.

Middelkerke. Overwaaiend strandzand zorgt soms voor behoorlijke stofwolken als de tram voorbij rijdt.

Middelkerke. De tram rijdt in de zomer elke 10 minuten. Doorgaand autoverkeer moet zoveel mogelijk de snelweg verder het binnenland in nemen.

Middelkerke. Timmy Tips uit Overpelt (Belgisch-Limburg) komt elke zomer enkele weken naar de kust. "De auto gebruik ik hier eigenlijk niet."

Adinkerke. Op station De Panne is een naadloze overstap mogelijk van tram op trein.

Duinhoek. Het spoor tussen De Panne en de Franse grens is halverwege geblokkeerd. Er zijn vage plannen om de tram erover te verlengen.

Brayduinen. De borden staan er nog, maar over het spoor rijdt al jaren geen trein meer.