Mee met de langste tramlijn ter wereld

Mee met de langste tramlijn ter wereld

door in rubriek tram
Reacties uitgeschakeld voor Mee met de langste tramlijn ter wereld

De Vlaamse Kusttram is het laatste overblijfsel van wat ooit een wijdvertakt buurtspoorwegennet was in België. Met 15 miljoen reizigers per jaar is het een onmisbare verkeersschakel in het grootstedelijke kustgebied. De basis van het succes ligt in een marktonderzoek uit 1986.

Het is bijna een goed bewaard geheim: de Kusttram is de langste tramlijn ter wereld, al haasten ze zich bij vervoermaatschappij De Lijn erbij te zeggen dat het wel gaat om de langste enkelvoudige tramlijn ter wereld. Er zijn netwerken die langer zijn. Alsof ze er niet mee te koop willen lopen.

Bekijk ook de fotoreportage: In een wolk van strandzand

In 1986 stond Yvan Bellaert, tegenwoordig manager mobiliteit en externe relaties bij De Lijn West-Vlaanderen, aan de wieg van de heruitvinding van de Kusttram. Die was toen nog onderdeel van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB). “Marketing bestond nog niet bij de NMVB, marktonderzoek evenmin”, herinnert Bellaert zich. “Bij de Kusttram deden wij dat als eerste.”

De tramlijn had nieuwe voertuigen gekregen; de stellen van La Brugeoise et Nivelles (BN, tegenwoordig onderdeel van Bombardier) die tot op de dag van vandaag nog dienst doen. De vraag diende zich aan of de tram wel levensvatbaar was. Dat bleek

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook