Aantal check-ins rond 70 procent oude niveau

dinsdag 8 september 2020
timer 3 min

Het aantal check-ins in het ov lag op 25 augustus, bij het aflopen van de zomervakanties, 32 procent lager dan op een vergelijkbare dinsdag in 2019. Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, noemt het herstel positief en 'knijpt zijn handen dicht' als we eind 2020 op 80 procent van het oude niveau zitten.

Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis voor het Nederlandse ov, op dinsdag 5 mei, checkten 90 procent minder OV-kaarten in dan een jaar ervoor. Dat meldt het CBS op basis van in-checktransacties met de OV-chipkaart, die Translink en het CBS bijhouden in de OV-Monitor. Omdat het aantal check-ins hoger kan liggen dan het aantal reizigers op een dag, kunnen CBS en Translink nog niet aangeven wat het reizigersniveau per dag was. Ook het aantal reizigerskilometers is niet gemeten.

Op dinsdag 10 maart, de laatste dinsdag voor de lockdown, werden 4,73 miljoen minder check-ins gemeten. Een week later was dat aantal gedaald naar 1,01 miljoen: een afname van 79 procent. Nadat de scholen, horeca en sportclubs moesten sluiten, daalde het aantal verder tot 560 duizend op 31 maart.

Dieptepunt: 90 procent minder

Het dieptepunt werd bereikt op dinsdag 5 mei met een aantal van 0,46 miljoen check-ins: zo’n 90 procent minder dan op 10 maart. Bevrijdingsdag was voor de meeste werknemers dit jaar wel een verplichte vrije dag, wat het aandeel waarschijnlijk verlaagd.

Daarna zat er weer schot in het aantal check-ins in het ov. Nadat reizigers vanaf 1 juli weer alle zitplekken in het ov mochten benutten, werden op 7 juli 1,68 miljoen check-ins gemeten: zo’n 50 procent ten opzichte van een jaar ervoor.

Tijdens de laatste meting in het onderzoek, op dinsdag 25 augustus bij het aflopen van de zomervakanties, weerden 1,95 miljoen check-ins gemeten. Dat is het hoogste aantal sinds 10 maart, maar nog altijd 32 procent lager dan op een vergelijkbare dag in 2019.

Verschuiving spits

Het druktepatroon in het openbaar vervoer is sinds het begin van de crisis drastisch veranderd. De gebruikelijke spits blijft achterwege, en voor zover er sprake is van een ochtendspits heeft die een uur eerder plaats dan voorheen. Dit verklaart het CBS doordat mensen in cruciale beroepen, zoals verplegers of docenten, vaak eerder beginnen met hun werk vergeleken met andere werknemers.

Verder herstel?

"Dit herstel is positief en eigenlijk zo’n beetje zoals we verwacht hadden", laat Pedro Peters weten in een reactie. Ons doel is om aan het eind van het jaar toch weer tegen de 80 procent van de reizigers te zitten. Veel meer verwachten we niet nu het advies van het kabinet nog steeds is om vooral veel  thuis te werken."
Die 80 procent vraagt veel inspanning van de bedrijven, gaat Peters verder, 'en als dat lukt knijp ik mijn handen dicht. In 2020 krijgen de vervoerders nog een aanvullende financiering vanuit de Rijksoverheid, maar hoe het daarna verder gaat is nog niet bekend.  "Maar dat blijft natuurlijk te weinig voor de langere termijn. Nu is het daarom heel belangrijk voor 2021 waar het kabinet mee komt op Prinsjesdag".

Dat het aantal check-ins hoger kan liggen dan het aantal reizigers is wel verklaarbaar als men als reiziger, waaronder ondergetekende, op één dag meerdere ritten maak met meerdere vervoerders of vervoers- modaliteiten. Mensen hebben eerst de kat-uit-de-boom gekeken alvorens met het openbaar vervoer te reizen en gebruik te maken van hun OV chipkaart, nu dat vertrouwen een beetje aan het herstellen is neemt het gebruik van het OV ook langzaam toe. De komende maanden, wanneer herfst en winter hun intrede doen, moet blijken of dat vertrouwen structureel is en het aantal check-ins zal toenemen of stabiliseren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Aantal check-ins rond 70 procent oude niveau

Nederland 2015 Arnhem Station Arnhem. Prorail. NS. In Arnhem bouwt ProRail een nieuwe stationshal. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen uit Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland. Door de nieuwe perrontunnel is het station goed toegankelijk geworden voor reizigers. De nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied Arnhem en zorgt voor een logische verbinding tussen de verschillende vervoerwijzen. Visual station Arnhem 1Visual station Arnhem 2 VorigeVolgende1 / 2 Een ruime, comfortabele en moderne ov-terminal De nieuwe ov-terminal is ruim, comfortabel en modern. Het is een overzichtelijke ruimte waarin de reiziger zich goed kan orienteren, en onder een dak van trein naar bus of trolleybus kan overstappen. De nieuwe stationshal krijgt een bijzondere architectuur, waarin alle natuurlijke hoogteverschillen worden overbrugd. In 2007 is begonnen met de sloop van het oude station en startte de bouw van de perrontunnel. De perrontunnel en de fietsenstalling zijn klaar en alweer een tijd in gebruik. De komende jaren werken we nog aan de stationshal zelf. In 2015 kan iedereen gebruik maken van het nieuwe station. ProRail verbouwt station Arnhem in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Arnhem en NS. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Tarieven Amsterdams ov 2,1 procent omhoog

19 nov om 11:47 uur
De ov-tarieven voor 2022 in de Amsterdamse regio stijgen in 2022 met gemiddeld 2,12 procent. Daarmee wordt het…
Lees verder »

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »