‘Abonnement passé, geef achteraf korting’

donderdag 17 december 2015
timer 2 min

Laat reizigers niet vooraf een keuze maken voor een reisproduct, maar beloon ze achteraf door korting te geven. Dat bepleit Willem Bottenberg, tarievenspecialist bij de 14 decentrale overheden.

Bottenberg, werkzaam bij DOVA, deed zijn voorstel vorige maand tijdens het Nationaal Verkeerskundecongres. “De tijden van vastrechtkortingen en abonnementen lijken passé. Eenvoud en maatwerk kunnen worden gecombineerd mét behoud van regionale kleuring.”

Het succes van reizen op saldo wil Bottenberg uitbouwen door achteraf betalen landelijk in te voeren. Zo ziet de reiziger precies waarvoor hij betaalt. En vervoerders kunnen dan korting geven afhankelijk van de doelgroep en/of de gemaakte reizen. Bijvoorbeeld: hoe meer reizen hoe hoger de korting. Of extra kortingen op bepaalde lijnen of in de daluren.

Leeftijdskorting
Bottenberg denkt ook aan automatische leeftijdskortingen voor 5- tot 11-jarigen (van bijvoorbeeld 40 procent) en voor 12- tot 18-jarigen van 20 procent. Overheden zullen wel meer de regie moeten nemen. “Dat is vanuit hun eindverantwoordelijk voor de tarieven zelfs de hoogste tijd.”

Een product dat het ov extra aantrekkelijk zou maken is een regionale dagkaart die geldig is voor bus, tram, metro én trein, meent Bottenberg. Hij stelt voor Nederland op te delen in een aantal gebieden waarin mensen dan per regio vrij kunnen reizen. Het kaartje moet ook beschikbaar zijn als wegwerpkaart en aan te schaffen vanuit het buitenland. Bestaande regionale dagkaarten kunnen behouden blijven.

Gezinsproduct
Bottenberg breekt een lans voor gezinnen die er in het weekend op uit willen. “Er ontbreekt een geschikt reisproduct voor gezinnen." Hij ziet een variant van de gebiedsdagkaart voor zich waar gezinsleden dan op mee kunnen reizen.

Kortingsproducten vinden in het stads- en streekvervoer weinig aftrek, volgens Bottenberg. “Waar dat aan ligt is niet helder. Het kan ingewikkeld zijn voor de reiziger die moet gaan rekenen of de aanschaf lonend is. Bovendien is een vastrechtkorting in de psychologie wat onhandig: je moet ervoor betalen maar je hebt dan nog geen reis gemaakt en elke reis is weer een kostenpost."

Ook is het niet eenvoudig om na te gaan of de afgerekende prijs juist is. Bottenberg: “Deze mogelijkheid tot verificatie zou toch een basisvoorwaarde moeten zijn. De transparantie is bij het ov nog ver weg. Het zou al helpen als we de halteafstanden openbaar maken. Er is geen argument te verzinnen waarom dat nog niet is gebeurd."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Abonnement passé, geef achteraf korting’

Nederland 2015 Arnhem Station Arnhem. Prorail. NS. In Arnhem bouwt ProRail een nieuwe stationshal. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen uit Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland. Door de nieuwe perrontunnel is het station goed toegankelijk geworden voor reizigers. De nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied Arnhem en zorgt voor een logische verbinding tussen de verschillende vervoerwijzen. Visual station Arnhem 1Visual station Arnhem 2 VorigeVolgende1 / 2 Een ruime, comfortabele en moderne ov-terminal De nieuwe ov-terminal is ruim, comfortabel en modern. Het is een overzichtelijke ruimte waarin de reiziger zich goed kan orienteren, en onder een dak van trein naar bus of trolleybus kan overstappen. De nieuwe stationshal krijgt een bijzondere architectuur, waarin alle natuurlijke hoogteverschillen worden overbrugd. In 2007 is begonnen met de sloop van het oude station en startte de bouw van de perrontunnel. De perrontunnel en de fietsenstalling zijn klaar en alweer een tijd in gebruik. De komende jaren werken we nog aan de stationshal zelf. In 2015 kan iedereen gebruik maken van het nieuwe station. ProRail verbouwt station Arnhem in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Arnhem en NS. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »