Alle dertien goed

donderdag 6 februari 2014
timer 5 min

Elke sector kent een buitencategorie van persoonlijkheden die zaken in beweging zetten. Wie zijn in het openbaar vervoer deze enthousiastelingen, luizen in de pels, veranderaars en visionairs?

 

Enthousiastelingen

Staan blijmoedig in het leven en zien altijd de zonnige zijde, de kansen en mogelijkheden.

aqualiner

1. Gerbrand Schutten
Passievolle directeur van Aqualiner (Rotterdam–Heijplaat) en Waterbus (Rotterdam–Drechtsteden), het hoogst gewaardeerde ov in Nederland. Soms lukken zijn plannetjes, soms kan de opdrachtgever ze nog niet aan. Dol op ludieke acties, zoals een professioneel feestje voor de opdrachtgever of een shantykoor op de steiger. Maakt zelf het bedrijfstoilet schoon.

 

Corina de Jongh150-2

2. Corina de Jongh
Vindingrijke directeur van kennisplatform Railforum. Houdt ondanks zwakke reputatie van de sector de moed erin, en de leden aan boord. Vindt de sfeer op het jaarcongres – ‘de jaarlijkse reünie van de spoorsector’ – belangrijker dan de inhoud. Bedacht de Blije Reizigers Prijs. Heeft haar kantoor verhuisd van saai Hoofddorp naar hip place2be Seats2meet in Utrecht.

 

Pedro_Peters150

3. Pedro Peters
Na bijna 15 jaar de langstzittende directeur: eerst bij GVU en later RET. Vindt eigenlijk dat de Wet personenvervoer 2000 niet geldt voor Rotterdam. Hij wil de RET de bussen laten aanbesteden voor de stadsregio. Kiest voor gedurfde marketing. Een van weinige ov-bazen die actief twittert. Goedlachs, ontspannen en optimistisch, zelfs over OV-chipkaart (nu mét OV-Miles).

 

Luizen in de pels

Worden door de gevestigde orde als lastig ervaren, maar boksen in hun eentje vaak meer voor elkaar.

Arco Sierts

1. Arco Sierts
Analyticus die de hele spoorsector met een scherp mesje fileert. Brengt zijn boodschap vaak hard. Berucht om verbasteringen als PrutsRail. Voor de duvel niet bang. Ergert zich aan gebrek aan spoorse kennis bij IenM, NS en ProRail. Heeft achteraf vaak gelijk. Runt zijn eigen adviesbureau PTADC. Bedenkt simpele oplossingen voor ingewikkelde problemen.

 

Stefan de Konink150

2. Stefan de Konink
Stalkt als voorzitter van Stichting OpenGeo vervoerders en overheden per e-mail en telefoon totdat ze actuele ov-data vrijgeven voor app’s. Slim baasje, afgestudeerd in kunstmatige intelligentie. Met zijn NDOV-loket tegenspeler van een andere Stefan: 9292-directeur Hulman. Loopt over met ideeën om ov te verbeteren met behulp van data. Winnaar Blije Reizigers Prijs.

 

3. Rikus SpithorstRikus Spithorst150
Spitse ex-woordvoerder van Rover die voor zichzelf is begonnen. Doet hetzelfde werk (persberichten uitbrengen, brieven sturen, commentaar geven), maar dan zonder leden. Zijn Maatschappij Voor Beter OV heeft wel partners, maar die zie of hoor je nooit. Weet de vinger feilloos op zere plekken te leggen. Dwingt daarmee regelmatig verbeteringen voor reizigers af.

 

Visionairs

Kennen het ov door en door en zijn met hun wijsheid in staat theorie en praktijk te verbinden.

Frank van Setten150

1. Frank van Setten
Adjunct-directeur Trein van Arriva, maar in de praktijk het geweten en de spreekbuis van de ov-sector. Bescheiden maar ambitieus, wil het ov hier net zo goed maken als in Zwitserland. Voerde in Gelderland en Limburg het visgraatmodel in; binnenkort volgt Noord-Nederland. Ook geestelijk vader van Het Nieuwe Spoorplan van de regionale vervoerders.

 

ZEIST-WITSEN-PORTRET

2. Maurits van Witsen
Met zijn 86 jaar de éminence grise van het ov. Emeritus hoogleraar ov-kunde en spoorwegbouw. Scherpe geest, zijn tijd ver vooruit. Bedenker van Spoorslag ’70 (klokvaste dienstregeling), Rail 21 (drietreinensysteem) en RandstadRail. Schrijft nog steeds opiniestukken in NRC Handelsblad en OV-Magazine, en plant nog altijd buitenlandse excursies.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA3. Bas Govers
Een van de betere en bredere adviseurs. Zit bijna altijd aan tafel bij strategische projecten, van gemeente tot Rijk. Wil stad en land mooier maken. IJvert met bouwer BAM al jaren voor de aanleg van de ontbrekende spoorlijn Utrecht–Breda. Sinds vorig jaar voert hij ook de lobby aan om de snelheid van de Intercity’s van NS op enkele topcorridors te verhogen.

 

Veranderaars

Lijken op luizen in de pels, maar opereren niet solo in hun pogingen de ov-sector om te turnen.

Geert Kloppenburg150

1. Geert Kloppenburg
Strateeg bij duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Ergert zich aan het trage tempo van het ov. Stapte daarom naar Arriën Kruyt van Rover en zette met hem de kopstukken van de sector om één tafel. Is dol op koplopers om goede voorbeelden in het zonnetje te zetten in de hoop ook volgers in beweging te krijgen. Initiatiefnemer van Low Car Diet voor nieuwe zakelijke ov-klanten.

 

Auke_Huisman150

2. Auke Huisman
Kenner van telecommarkt die de ov-sector een wake-up-call geeft met zijn vurige pleidooi voor de OV-chip 2.0. Inderdaad, geen kaart. Reizigers willen achteraf betalen via hun mobiele provider. Strong sender. Blijft gewoon doorpraten als je hem niet afremt, zoveel heeft hij te vertellen. Rolde voor NS Zakelijk de nieuwe NS-Business Card uit. Verwoed blogger.

 

Bart Schmeink120

3. Bart Schmeink
Een verademing in het vastgeroeste ov. De enige directeur van een vervoerder met een bevlogen, fris en origineel verhaal (‘hoezo niet spreken met de bestuurder?’). Niet bang om heilige huisjes te slopen. Wilde naar nul euro subsidie voor zijn GVB. Stapte daar helaas al snel op. Mag zich binnenkort als hoogste baas van Connexxion ook met daden gaan bewijzen.

 

Alles ineen: Frank Visser

FractiemeFrank Visser150dewerker van ChristenUnie is enthousiasteling, luis in de pels, visionair en veranderaar ineen. Spraakwaterval. Zet onderwerpen op de politieke agenda die IenM, NS en ProRail laten liggen. Zoals programma van eisen voor het hoofdrailnet, OV-chip 2.0 en Intercity’s die 200 rijden. Schrijft al jaren aan een boek over wat er beter kan in de spoorsector. Wil maar niet af komen.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »