Amsterdamse 11G- en 12G-trams uitgetrapt

vrijdag 18 juni 2021
timer 2 min

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB heeft na 32 jaar afscheid genomen van de gelede 11G- en 12G-trams, ook wel bekend als 'trapkarren'. Moderne 15G-trams van CAF gaan het straatbeeld nu beheersen.

De ouderwetse hogevloertrams danken hun bijnaam aan het feit dat de chauffeur de tram met het voetpedaal verdient. Vanwege het kenmerkende lage middendeel waarbij de reiziger met via een trappetje naar het hogere gedeelte moet komen, staat de ‘trapkar’ bij Amsterdammers ook wel bekend als ‘hangbuik’.

De uitstroom van de trams is een natuurlijk proces, legt Tramdirecteur Ramon Rippens van GVB uit. “De ervaring leert dat trams die zo oud zijn vaker storingen hebben en niet bijdrage aan de robuuste en betrouwbare dienstregeling die GVB haar reizigers wil bieden.” De nieuwe 15G-trams van voertuigbouwer CAF nemen het daarom volledig over. In 2020 startte de eerste 15G-tram al op de Amstelveenlijn.

Cultureel erfgoed

Ramon Rippens, Vervoermanager Tram van GVB, overhandigt de laatste trams aan Mark Vermeulen, Stichting Museumtram.

Van de in totaal 45 ouderwetse trams zijn van 42 stuks onderdelen verkocht via een veiling en is de rest duurzaam verschroot zijn. De overige twee exemplaren overgedragen aan de Stichting Museumtram. Rippens: “We zijn heel erg blij dat de stichting de trams bewaart, want ze hebben zo’n lange tijd het typerende Amsterdamse stadsbeeld gedomineerd. Op deze manier blijft dat bewaard en zullen we ze af en toe voorbij zien rijden als de Museumtram ze gebruikt voor hun activiteiten.”

Mark Vermeulen van de stichting: “Het is ontzettend belangrijk dat we ook de moderne historie koesteren. Daar zijn deze 11- en 12G een goed voorbeeld van. Tussen ons oudste voertuig en deze ‘jonkies’ zit nu ongeveer 86 jaar. Zo kan je niet alleen de groei van het openbaar vervoer zien, maar ook de verandering in levensstandaard in een stad als Amsterdam. We zullen er zorg voor dragen dat deze trams ook voor toekomstige generaties tastbaar blijven.”

Goed dat men de historie van deze 11 en 12 G "hangbuikjes" laat voortleven als museumtrams, wie weet dat men over 30 jaar de huidige en nieuwe 15 G trams daar ook nog aan kan toevoegen. Deze laatste trams zijn overigens nu pas begonnen aan hun hopelijk langdurige en betrouwbare inzet en recentelijk heb ik met voldoening een mooie rit gemaakt op de Amstelveenlijn met als opvallend kenmerk, een mooie moderne 15 G tram, maar een zéér verwaarloosde en onverzorgde en van veel onkruid en wiltgroei voorziene tramhaltes en trambaan !
Amstelveen zou eens - in samenwerking met het GVB - de grasmachine op en langs de hekken en perrons van tram lijn 25 mogen gebruiken. Als zelfs een flinke stuk onkruid tussen een 15 G tram en perron uitsteekt is dat geen goede reklame voor het openbaar vervoer !
Biodiversiteit is één, maar wel op een nette en verzorgde wijze ! Ik zag zelfs planten met stekelige uiteinden waar ik niet mee in aanraking zou willen komen !

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Amsterdamse 11G- en 12G-trams uitgetrapt

Ramon Rippens, Vervoermanager Tram van GVB, overhandigt de laatste trams aan Mark Vermeulen, Stichting Museumtram.