Nieuwe Haagse tram komt deze maand

donderdag 19 juni 2014
timer 2 min

De eerste Avenio-tram voor HTM komt nog deze maand vanuit de fabriek in Wenen naar Den Haag. In München is de Avenio nog niet toegelaten voor passagiers.

Hoewel HTM het eerste vervoerbedrijf was dat de Avenio bestelde, heeft Siemens acht trams van dit type al vanaf november 2013 geleverd aan het vervoerbedrijf van München. De eenrichtingtrams zijn nog niet in de reizigersdienst ingezet wegens toelatingsproblemen. HTM presenteert de nieuwe tram op 5 juli aan het publiek tijdens de viering van 150 jaar tram in Den Haag. Als de proefnemingen succesvol verlopen, gaat de Avenio eind dit jaar op tramlijn 11 rijden tussen Den Haag Hollands Spoor en Scheveningen Haven-Strand.

Siemens Avenio1200Siemens presenteerde de Avenio eind mei aan de Haagse (ex-)wethouder Peter Smit op de testbaan in het Duitse Wildenrath. De tram krijgt de rode kleur van R-net. In tegenstelling tot de huidige stadstram is de Avenio een tweerichtingtram, met één enkele en vier dubbele deuren aan beide zijden en met een bestuurderscabine aan beide uiteinden. Om te keren op het eindpunt zijn dan geen keerlussen meer nodig. De tram heeft over de volle lengte van 35 meter een 35 centimeter lage vloer.

Het belangrijkste verschil met de huidige GTL 8-tram is dat de Avenio 20 centimeter breder is: 2,55 meter. Dat maakt tweemaal twee zitplaatsen op een rij mogelijk. Wel moesten in Den Haag tramsporen verder uit elkaar worden gelegd, de bovenleidingmasten verplaatst en de tramhaltes aangepast. In de tramremises worden technische installaties vernieuwd voor het onderhoud aan de Avenio. Deze kosten komen bovenop de aanschafprijs van 155 miljoen euro voor de 60 Avenio’s.

Het ontwerp van de Avenio is een vervolg op de weinig succesvolle Combino, die onder andere aan Amsterdam is geleverd. De Avenio vertoont gelijkenissen met de Combino Plus, die Siemens heeft verkocht aan het Portugese Almada (bij Lissabon) en aan Boedapest. De tram bestaat uit vier rijtuigen die door drie geledingen met elkaar zijn verbonden. Het voertuig staat op vier draaistellen, waarvan er drie zijn gemotoriseerd. Daardoor kan de tram hellingen nemen met een stijgingsgraad van 8 procent. Spiegels en een elektrische trambel ontbreken. De Avenio is voorzien van vier videocamera’s en het opgenomen geluid van de bel komt uit een luidspreker.

[…] De eerste nieuwe Avenio-tram voor de HTM komt deze week vanuit de fabriek in Wenen naar Den Haag. Opvallend genoeg mag de tram in Duitsland nog niet de rails op, meldt de website OV-Magazine. […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »