Arriva: 'Weigering Drielandentrein onbegrijpelijk'

vrijdag 7 december 2018
timer 2 min

“Vrolijk worden we er niet van. De onbegrijpelijke argumenten van België vinden we nogal curieus.” Dat is de reactie van Anne Hettinga op de weigering van de Drielandentrein in België.

De voorzitter van de raad van bestuur van Arriva Nederland zegt daarnaast dat de problemen met de infrastructuur in Duitsland snel zijn verholpen.

“Wat is nog redelijk”, vraagt Hettinga zich af. “De treinen van de NMBS rijden op exact hetzelfde systeem als de Drielandentrein. Waarom mogen zij dat wel, en wij niet?” Hettinga voegt daaraan toe dat zowel de Drielandentrein als de treinen van NMBS veilig zijn om mee te rijden en dat de actie van de Belgen om de Drielandentrein te weigeren indruist tegen Europese regelgeving.

België weert de nieuwe trein omdat het materieel onveilig zou zijn. Treinen moeten volgens Europese regelgeving het Europese beveiligingssysteem ETCS hebben voor 2025. De nieuwe Arriva-trein heeft die nog niet, maar krijgt de beveiliging wel ruim voor 2025. “Het systeem inbouwen op alle treinen kost ons zeker twee jaar”, zegt Hettinga. “Tijdens de productie van de treinen hadden we het systeem nog best in kunnen bouwen. Maar toen was het nog niet nodig.”

Politiek spelletje
Het voelt als een koude douche dat de Drielandentrein niet mag rijden, zo zegt Hettinga. Hij geeft aan de volledige steun te hebben van de Nederlandse regering. “De staatssecretaris is veelvuldig in gesprek met de Belgen. Maar voorlopig nog zonder resultaat.” Volgens Hettinga is er niemand die de beslissing begrijpt. Hem beklijft een beetje het gevoel dat België bang is dat Arriva Belgische machinisten ‘van het spoor wil jagen’. “En dat terwijl we met de Drielandentrein juist gebruik maken van Belgische machinisten.”

Paar weken
Op het eerste deel van het traject, tussen Aken en Maastricht, zou de Drielandentrein op 9 december gaan rijden. Echter, de oplevering van de benodigde infrastructuur en het daarna pas kunnen inzetten van de testritten geeft teveel druk op het correct afronden van de gehele procedure. Hettinga: “Deutsche Bahn doet er alles aan om ons te helpen. We moeten nog een aantal testen doen, en dan verwacht ik dat we over een paar weken goedkeuring krijgen om te mogen rijden.”

Het valt me vaak op dat meneer Hettinga als een kleuter gaat stampvoeten als hij zijn zin niet krijgt. Zo gek is het niet dat Arriva niet in België mag rijden; het gaat immers om een Nederlandse concessie en niet om een Belgische. Als de Belgische overheid eerst het spoor openbaar aanbesteed, dan kan Arriva daarop meedingen. Wie weet gaat Arriva die aanbesteding wel winnen en mag ze uiteindelijk alsnog naar Visé en Luik rijden. Nu is het echter zo dat NMBS het alleenrecht op dat traject heeft.

@Richard: misschien eerst ff in de materie verdiepen voordat je vreemde dingen gaat zeggen?

Als Europeaan voel ik me lekker in de kou gezet, dus als de Belgen moeilijk blijven doen ,dan naar het Europese hof.

Op het traject Luik naar Maastricht rijden ook (aftandse) Belgische treinen, zou het dan niet verstandig zijn om tot een eventuele goedkeuring voor Arriva ook deze treinen om "politieke redenen" voortaan maar te weigeren om naar Maastricht te rijden ? België, een land met een gespleten geweten, denkt en handelt vaker irrationeel en zeker als het om zaken gaat die grens overschrijdend is, nu maar hopen dat de lijn naar Aken spoedig benut kan worden.

@Travelboy FE : misschien eerst maar eens goed bekijken wat er nou precies loos is. Het lijkt idd een vreemd verhaal, maar er kan ook echt iets aan de hand zijn, bv het ontbreken van TBL1+. Daar zit Belgie in dezelfde spagaat als NL met ATB-Vv: officieel mag je het niet verplicht stellen (want geen onderdeel National Class-B-system) maar in de praktijk wil je toch echt niet dat er zonder gereden wordt. Van iemand anders hoorde ik ook al iets over perronhoogte-issues.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »