Bus 'vergeten' bij nieuwe Twenteroute

vrijdag 4 mei 2018
timer 3 min

Met de opening nieuwe Twenteroute op 2 mei zijn er momenteel twee N18’s actief. Maar de betrokkenen zijn het er niet over eens of de bussen over het nieuwe traject moeten rijden. Een gebrek aan visie, vindt Everwijn Dambrink, vicevoorzitter van Rocov Twente. “De nieuwe weg werd eerst aangelegd en daarna werd pas aan het ov gedacht.”

Nu de nieuwe N18 voor het verkeer is geopend, is het de bedoeling dat de oude N18 zo snel mogelijk wordt afgewaardeerd. De snelheid gaat terug naar 60 km/uur en met de aanleg van rotondes en drempels wordt de snelheid verder begrensd.

Het nieuwe tracé, waarover de HOV-lijnen moeten rijden. Bron: Arriva

HOV-lijnen
In het Vervoerplan Achterhoek dienstregeling 2018 schrijft Arriva dat de reistijd daardoor met 25 procent toeneemt, waarmee de bereikbaarheid van de Achterhoek in gevaar komt. Als alternatief stelt Arriva voor om lijn 73 en 74 binnenkort als hoogwaardige ov-verbinding over het nieuwe tracé te laten rijden.

 


Regie ontbreekt
Dat lijkt een verrassing te zijn voor de gemeente Enschede, zegt Dambrink van Rocov Twente. Die adviseerde Arriva om, vanwege filegevaar, met de lijnbussen de oude route te blijven rijden in Enschede. Regie vanuit de provincies Overijssel en Gelderland lijkt te ontbreken, constateert hij.

Op de Parkweg houdt de bus het verkeer op.

“De Parkweg - een toegangsweg tot Enschede - is bij de aanleg van de N18 vergeten aan te passen op lijnbussen. Er is bijvoorbeeld geen ruimte gemaakt voor bushaltes. Dus als de bus stopt, houdt dat telkens het verkeer op”, legt Dambrink uit.

Haaksbergen
Bijkomend effect is dat de lijnbussen in de plannen van Arriva straks Haaksbergen links laten liggen, kopte De Gelderlander. Reizigers vanuit dat dorp krijgen daardoor met een extra overstap en dus met extra reistijd te maken.

Met lijn 62 kunnen reizigers dan overstappen bij Neede of het knooppunt Assinkbos, schrijft Arriva. Alleen het is nog discutabel of dat knooppunt er überhaupt komt, zegt Dambrink. Ook ligt er ook een voorstel om de Keolis-buslijnen 53 en/of 59 Hengelo–Haaksbergen door te laten rijden van Haaksbergen naar Eibergen.

Bovendien: “Reizigers die vanuit de Achterhoek naar het Twentse knooppunt Hengelo willen, stapten eerst altijd over in Haaksbergen”, zegt hij. “Als de bus daar niet meer rijdt, moet de reiziger in het voorstel in Eibergen overstappen of via Enschede omrijden en bied dus géén tijdwinst.”

Alternatieve oplossing
Volgens de vicevoorzitter van Rocov had het ontstane probleem eenvoudig opgelost kunnen worden, als de wegbeheerders en opdrachtgevers (provincies Overijssel en Gelderland) de reizigersorganisatie in de plannen had betrokken. “Dan was er op het nieuwe tracé een afrit voor de bus gekomen bij Haaksbergen, die daarna zo de route weer oprijdt.”

Maar daarvoor is het nu te laat, meent Dambrink. “Nu de weg af is, vragen betrokkenen zich pas af wat er met het ov moet gebeuren. Ik heb vaak gehamerd op inspraak, maar de boot werd steeds afgehouden."

Een woordvoerder van Arriva laat weten in gesprek te zijn met de provincies Overijssel en Gelderland, de gemeenten en Rocov Gelderland over de nieuwe dienstregeling en welke route de bussen het beste kunnen rijden richting Twente. Daarbij komt ook de kwestie Haaksbergen ter sprake. In het najaar wordt daarover meer bekend.

Slecht over nagedacht en een flinke domper voor Haaksbergen. Dit gaat in de ochtendspits voor propvolle bussen zorgen en onnodig extra reistijd. Geef Haaksbergen dan gewoon een eigen snellijn naar Enschede.

Ongelooflijk! Wie houdt de verantwoordelijken hiervoor verantwoordelijk? Hierdoor zou hun positie toch in gevaar moeten komen? Als je als wegbeheerder / beheerder van een vervoersdossier het OV vergeet dan ben je ongeschikt voor je werk lijkt mij.

Wat een ongelooflijk resultaat van slecht bestuur! Verantwoordelijke man/vrouw ter verantwoording roepen en ontslaan! Er zal wel weer achter van alles en nog wat verscholen worden.... wanneer je dit flikt in het bedrijfsleven kan je het "schudden".

[…] Na de opening van de nieuwe Twenteroute zijn er twee N18’s actief. De betrokkenen zijn het er niet over eens of de bussen over het nieuwe traject moeten rijden. Een gebrek aan visie, vindt Everwijn Dambrink van Rocov Twente.Lees het artikel in OV-Magazine. […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Lijn 40 RET
flash_onNieuws

RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik

17 mei om 14:47 uur

In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend…

Lees verder »

Daimler ziet toekomst in zero emissie

15 feb om 09:52 uur

Overheden gaan de komende jaren investeren in gedegen en kwalitatieve zero emissiebussen, verwacht Joost van…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

DB Regio en Alstom testen batterijtrein

25 jan om 11:55 uur

De regionale afdeling van vervoerder Deutsche Bahn (DB) en treinfabrikant Alstom zijn een proef gestart met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelderland reserveert 30 miljoen voor RegioExpres

13 jan om 15:12 uur

Een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-De Huet maakt de komst van de Achterhoekse RegioExpres…

Lees verder »
NS vaker en sneller naar Zee- en Friesland
flash_onNieuws

NS gaat vaker en sneller naar Zeeland

10 dec 2021 timer3 min
NS staat voor de grootste wijziging in de dienstregeling in jaren, zo zegt het zelf. Het gaat in 2022 onder meer…
Lees verder »