De Chinese deelfiets komt eraan

donderdag 2 maart 2017
timer 3 min

Voor een habbekrats een fiets huren waar je wil met alleen een app. Chinese bedrijven timmeren aardig aan de weg met dit concept, met groot kapitaal. Europa lonkt. Maar er zijn ook keerzijdes.

De Britse universiteitsstad Cambridge moet deze maand de eerste Europese stad zijn die met de Chinese deelfiets moet kennismaken. Ofo – de naam is puur gekozen omdat de letters lijken op de vorm van een fiets – zet dan vijfhonderd fietsen neer. De fietsen zullen te gebruiken zijn voor 50 pence (nog geen 60 eurocent) per keer. Het slot opent automatisch met een app, die je ook laat zien waar de dichtstbijzijnde fiets is.

Anders dan de OV-fiets of de Keobike zijn er geen stallingen waar de fiets verplicht terug moet komen. Gebruikers kunnen de fiets neerzetten waar ze willen. In essentie lijkt het op het aloude witte-fietsenplan zoals dat in de jaren 60 werd bedacht in Amsterdam. Nu zitten er alleen geen provo's achter, maar Chinese miljardairs. Zo heeft Ofo net 450 miljoen dollar opgehaald, onder meer bij het Chinese Didi Chuxing; het bedrijf dat Uber wegconcurreerde uit China. De waarde van het bedrijf wordt nu geschat op 1 miljard dollar en is daarmee de eerste unicorn onder de deelfietsen. 20 miljoen mensen maken in China al gebruik van de gele fietsen van Ofo, waar een ritje slechts 1 yuan (nog geen 15 eurocent) kost.

Ook concurrent Mobike timmert aan de weg en haalde ook 215 miljoen dollar op. Nu de deelfietsen van Ofo, Mobike en Bluegogo in China gemeengoed worden, verleggen de bedrijven hun aandacht naar andere groeimarkten, zoals Amerika en Europa. Hoewel van Mobike nog geen concrete plannen bekend zijn, begint Ofo nu dus in Oxford. Maar uiteindelijk willen de bedrijven meer.

Het klinkt als een win-winsituatie, maar nadelen zijn er ook. Zo krabben stadsbestuurders in Oxford zich al op hun hoofd waar ze opeens vijfhonderd extra fietsen moeten laten. De fietsen worden niet beheerd en kunnen overal worden achtergelaten. Als een fiets defect is, wat gebeurt er dan? Hoe lang blijft die staan?

Ook Herbert Tiemens, fietsbeleidsadviseur bij de provincie Utrecht, maakt zich zorgen over de ontwikkeling. "Als er straks opeens honderden extra fietsen lukraak worden neergezet, waar niemand zich echt verantwoordelijk voor voelt, is dat best een uitdaging voor de ruimtelijke kwaliteit. Het op zich sympathieke concept van de deelfiets kan zich zo wel in zijn eigen voet schieten als mensen zich gaan ergeren aan al die rondslingerende fietsen", aldus Tiemens.

Dat die angst niet helemaal ongegrond is, blijkt wel in China. Daar dumpen de bedrijven soms letterlijk een hoop fietsen op een plein. Gebruikers moeten maar een fiets van de stapel plukken. Ook slopen sommige huurders moedwillig de fietsen als ze klaar zijn of smijten ze de tweewieler op een onbereikbare plek. Ofo heeft er al op gereageerd en zegt dat ze met een boetesysteem willen gaan werken voor misbruik. In China klinkt de roep om regulering en handhaving van de slimme deelfiets echter ook steeds luider.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Tien verbeterde trolleys 2.0 naar Arnhem

20 sep om 11:06 uur

De provincie Gelderland heeft tien nieuwe trolleybussen besteld bij voertuigproducent Solaris, die vanaf 2024…

Lees verder »
flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep om 09:58 uur

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »

'Nieuw' Blue Amigo behoudt de vaart

17 aug om 13:48 uur

Zes jaar geleden vertrok Gerbrand Schutten naar Vlaanderen, om in Antwerpen de 'nieuwe tak van sport' ov te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus beleeft een Renaissance

16 jun om 13:00 uur

Van 7 tot 9 juni was in Parijs de Mobility Expo, een beurs voor mobiliteit vooral gericht op alle facetten van…

Lees verder »

Waarom de nachttrein een succes is

3 jun om 09:54 uur

Na ruim vijf jaar afwezigheid doen nachttreinen Nederland weer aan. Hoe ziet die comeback eruit? We spreken met…

Lees verder »
flash_onNieuws

De OV-fiets stijgt in populariteit

16 mei om 11:37 uur

De OV-fiets zit in de lift. Voor het eerst sinds de start van de coronapandemie zijn er meer OV-fietsritten…

Lees verder »