De stijgers en dalers van 2015

donderdag 19 november 2015
timer 2 min

Wie verdienen een pluim voor hun inzet in het afgelopen jaar? En wie of wat kunnen juist beter presteren? De stijgers en dalers van 2015.

000
Stijgers

Arriva
Met de alsnog én eerlijk behaalde winst in Limburg ontpopt Arriva zich tot de absolute marktleider op het regionale spoor. De vervoerder is nu klaar voor het grotere werk op het NS-hoofdrailnet.

Eringa
Wat een verademing na Marion Gout: de nieuwe topman Pier Eringa pakt doortastend en met flair alle zeven plagen (kostenoverschrijdingen, managementlagen, Schipholtunnel) van ProRail aan.

Peters
RET-directeur Pedro Peters zit in zijn oogsttijd: de Rotterdamse vervoerder opereert niet alleen dankzij citrusgeur op metroperrons steeds frisser. Richt ook nieuwe branchevereniging OVNL op.

Syntus
Terug van bijna weggeweest: Syntus. De vervoerder pakt de trein Kampen–Zwolle–Enschede en de bus in de provincie Utrecht. En strikt prins Pieter-Christiaan van Oranje voor de Raad van Advies.

Treinreiziger
Treinreiziger.nl biedt steeds meer: eigen nieuws, een prijsvergelijker en spotgoedkope treinkaartjes (zoals dagkaart eerste klas voor 13 euro). Oprichter Hildebrand van Kuyeren haalt het Journaal al.

 

Dalers

NOVB
Het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad onder leiding van Eric Janse de Jonge kan geen potten breken. Meer poldergepraat en wensdromen dan concrete verbeteringen rond de OV-chipkaart.

NS
Volgens de Fyra-enquête staat de reiziger bij NS niet op 1, 2 en 3 maar in de kou. Topman Timo Huges ruimt ‘cum fraude’ het veld na affaire-Limburg. Wat wil dit gewonde bedrijf nu eigenlijk?

Spoorkennis
Het is een fnuikend en sluipend proces: bij hoofdrolspelers als Infrastructuur en Milieu, NS en ProRail lekt de spoorse kennis langzaam weg. Gevolgen: ongeloof, onkunde en ongelukken.

Veolia
Na het vertrek uit Limburg eind 2016 rijdt Veolia tot eind augustus 2017 alleen nog in Haaglanden. Opgegaan in Connexxion. Boegbeeld Manu Lageirse is op een zijspoor gezet.

Treinabonnement
Nieuwe treinabonnementen geven geen 40 procent korting meer in de middagspits. En dagkaarten of retours na 9.00 uur van Albert Heijn, Etos, Hema, Kruidvat en V&D vallen vaak voordeliger uit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De stijgers en dalers van 2015

Nederland 2013 Station Dalfsen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun om 12:28 uur

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun om 12:06 uur

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »
trein shutterstock
flash_onNieuws

NS erkent: te weinig personeel voor dienstregeling

12 mei om 15:12 uur

Na een extra beroep op personeelsleden om de geplande treinen te kunnen laten rijden, geeft NS nu toe dat er te…

Lees verder »
flash_onNieuws

IenW verlengt coronavergoeding tot eind 2022

14 apr om 14:21 uur

Ov-bedrijven kunnen ook in het laatste kwartaal van 2022 rekenen op financiële steun van het Rijk. Dat heeft…

Lees verder »
flash_onNieuws

Dikke voldoendes voor het ov in coronajaar 2021

21 mrt om 15:00 uur

Ook in het coronajaar 2021 waarderen reizigers het Nederlandse openbaar vervoer met een dikke voldoende, dat…

Lees verder »
flash_onNieuws

Regering wil Lelylijn en betere ov-ontsluiting nieuwbouw

16 dec 2021

Het kabinet Rutte IV presenteerde woensdag 15 december het nieuwe regeerakkoord. Enkele belangrijke punten: de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Utrecht gaat voor ov-impuls vanaf 2025

16 nov 2021

Vanaf eind 2025 wil de provincie Utrecht veel vernieuwingen in het Utrechtse ov doorvoeren, zoals de inzet van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep 2021

Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7…

Lees verder »