De stijgers en dalers van 2015

donderdag 19 november 2015
timer 2 min

Wie verdienen een pluim voor hun inzet in het afgelopen jaar? En wie of wat kunnen juist beter presteren? De stijgers en dalers van 2015.

000
Stijgers

Arriva
Met de alsnog én eerlijk behaalde winst in Limburg ontpopt Arriva zich tot de absolute marktleider op het regionale spoor. De vervoerder is nu klaar voor het grotere werk op het NS-hoofdrailnet.

Eringa
Wat een verademing na Marion Gout: de nieuwe topman Pier Eringa pakt doortastend en met flair alle zeven plagen (kostenoverschrijdingen, managementlagen, Schipholtunnel) van ProRail aan.

Peters
RET-directeur Pedro Peters zit in zijn oogsttijd: de Rotterdamse vervoerder opereert niet alleen dankzij citrusgeur op metroperrons steeds frisser. Richt ook nieuwe branchevereniging OVNL op.

Syntus
Terug van bijna weggeweest: Syntus. De vervoerder pakt de trein Kampen–Zwolle–Enschede en de bus in de provincie Utrecht. En strikt prins Pieter-Christiaan van Oranje voor de Raad van Advies.

Treinreiziger
Treinreiziger.nl biedt steeds meer: eigen nieuws, een prijsvergelijker en spotgoedkope treinkaartjes (zoals dagkaart eerste klas voor 13 euro). Oprichter Hildebrand van Kuyeren haalt het Journaal al.

 

Dalers

NOVB
Het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad onder leiding van Eric Janse de Jonge kan geen potten breken. Meer poldergepraat en wensdromen dan concrete verbeteringen rond de OV-chipkaart.

NS
Volgens de Fyra-enquête staat de reiziger bij NS niet op 1, 2 en 3 maar in de kou. Topman Timo Huges ruimt ‘cum fraude’ het veld na affaire-Limburg. Wat wil dit gewonde bedrijf nu eigenlijk?

Spoorkennis
Het is een fnuikend en sluipend proces: bij hoofdrolspelers als Infrastructuur en Milieu, NS en ProRail lekt de spoorse kennis langzaam weg. Gevolgen: ongeloof, onkunde en ongelukken.

Veolia
Na het vertrek uit Limburg eind 2016 rijdt Veolia tot eind augustus 2017 alleen nog in Haaglanden. Opgegaan in Connexxion. Boegbeeld Manu Lageirse is op een zijspoor gezet.

Treinabonnement
Nieuwe treinabonnementen geven geen 40 procent korting meer in de middagspits. En dagkaarten of retours na 9.00 uur van Albert Heijn, Etos, Hema, Kruidvat en V&D vallen vaak voordeliger uit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De stijgers en dalers van 2015

Nederland 2013 Station Dalfsen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met het vervallen van de anderhalvemeterregel per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

16 mrt 2020 timer2 min
In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende…
Lees verder »