Europees invoerplan Ertms loopt tot 2023

dinsdag 10 januari 2017
timer 3 min

De Europese Commissie heeft het programma voor de invoering van Ertms vastgesteld. Tot 2023 moet de helft van de Europese spoorcorridors zijn uitgerust met de nieuwe beveiliging.

Het invoerplan vervangt het oude uit 2009. Dat plan voor zes Ertms-corridors bleek onhaalbaar door gebrek aan budget, tekort aan gekwalificeerd personeel, technische problemen en wantrouwen bij nationale overheden. De deadlines voor de twee invoeringsfases waren oorspronkelijk 2015 en 2020.

Het invoerplan van de commissie loopt tot 2023. Dan moet 50 procent van de negen belangrijkste Europese spoorcorridors met Ertms zijn uitgerust. In 2023 volgt een update voor de tweede helft van het plan, dat in 2030 moet zijn voltooid. De geografische spreiding van Ertms is nu ook afgestemd op het Europese infrastructuurnetwerk TEN-T.

25 veiligheidssystemen
Ertms is een softwaresysteem dat er voortdurend voor zorgt dat treinen niet harder rijden dan toegestaan, ook bij een snelheid van minder dan 40 kilometer per uur. Het systeem vervangt op termijn de 25 verschillende beveiligingssystemen in de Europese lidstaten.

Internationale treinen moeten nu vanwege verschillende beveiligingen stoppen als ze een grens passeren. Met Ertms is dat niet meer nodig. Bovendien is Ertms veiliger dan de meeste nationale systemen. Het maakt hogere snelheden mogelijk. Treinen kunnen ook dichter achter elkaar rijden, waardoor de capaciteit op het spoor toeneemt.

Koplopers
Uit een overzicht van de Europese Commissie komt Luxemburg als een van de koplopers. Het groothertogdom heeft al in 1999 besloten om 300 kilometer spoor en de treinen die er op rijden uit te rusten met Ertms. Die klus moet dit jaar al zijn geklaard en kost 70 miljoen euro.

Denemarken wil Ertms in 2023 op het hele hoofdrailnet hebben ingevoerd, op 3000 kilometer spoor. De Denen geven 2,6 miljard euro uit aan invoering van de meest recente versie van Ertms: Baseline 3. Deze verbeterde software corrigeert de fouten uit de vorige versie, is technisch vereenvoudigd en werkt goed samen met de Baseline-3-boordapparatuur op de treinen.

Treinongeluk
Na een treinongeluk in Buizingen besloot België in 2010 om het hele spoornet met Ertms uit te rusten, meer dan 3500 kilometer spoor. Kosten voor de infrastructuur: 2 miljard euro. De hogesnelheidslijnen Brussel–Aken en Antwerpen–Nederlandse grens hebben al Ertms.

Het Nederlandse invoerplan is in september nog geheel herzien. Staatssecretaris Dijksma verlaagde het beschikbare budget met 250 miljoen euro om de bereikbaarheid van Schiphol te verbeteren. Blijft over 2,33 miljard voor de 12 belangrijkste spoorcorridors tot 2030. De overige 24 spoorverbindingen volgen daarna. Nederland heeft al Ertms op 10 procent van het spoornet: op de Betuweroute, HSL-Zuid, Hanzelijn en het traject Amsterdam–Utrecht. 20 procent van de treinen is met de Europese beveiliging uitgerust.

Hogesnelheidslijnen
Italië en Spanje waren begin deze eeuw de eerste landen die begonnen met Ertms op hun hogesnelheidslijnen. Doordat Ertms op die lijnen vaak het enige systeem is, zijn de kosten van aanleg en onderhoud laag. Door de hogere betrouwbaarheid, punctualiteit en capaciteit hebben de (goederen)treinen marktaandeel gewonnen ten koste van het weg- en het vliegverkeer.

Oostenrijk heeft al 80 miljoen euro uitgegeven aan Ertms op 500 kilometer spoor. Tsjechië en Slovenië hebben een ambitieus migratieplan, maar ook Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije hebben het grootste deel van hun spoorcorridors in 2023 uitgerust met Ertms. Opvallende achterblijvers zijn Frankrijk en Duitsland, die nog aan een invoeringsstrategie werken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »