Extra personeel moet NS ontlasten

dinsdag 1 november 2022

NS wil vanaf begin 2023 kantoorpersoneel op treinen inzetten, om verdere treinuitval te voorkomen. Ook gaat het beveiligers inhuren, zodat minder conducteurs nodig zijn. Dat bevestigt de vervoerder tegenover de Volkskrant.

Kantoormedewerkers kunnen een aantal uur per week (op vrijwillige basis) meelopen met ervaren collega’s op de trein, terwijl voor trajecten in de avonduren extra beveiligingspersoneel zal worden ingehuurd om conducteurs te vergezellen.

Hierover lopen de gesprekken nu met vakbonden en de medezeggenschapsraad. NS geeft aan tijd nodig te hebben om deze maatregelen zorgvuldig in te kunnen voeren, omdat vakbonden en de medezegenschapsraad nog wel vragen hebben. Daarom kunnen de maatregelen niet eerder worden doorgevoerd.

Minder snijden in dienstregeling

Met deze ‘noodmaatregelen’ kunnen langere trein gaan rijden en hoeft bovendien minder in de dienstregeling gesneden te worden. Eerder kondigde de vervoerder aan dat het vanaf dienstregeling 7 november behoorlijk in de dienstregeling gaat snijden. Vanaf december zou het 13 procent in de dienstregeling hebben gesneden, ten opzichte van 2019.

Hiermee komt de vervoerder tegemoet aan oproepen van onder meer consumentenorganisaties. Zij stelden dat NS slimme maatregelen kan nemen om extra lange treinen te rijden en daarmee afschalingen zoveel mogelijk tegen te gaan, in de vrees dat de reiziger definitief afhaakt. Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen is kritisch: volgens haar moet NS zich aan de concessieafspraken moet houden, die op dit moment niet worden nagekomen. Daarom kan NS een ‘stevige evaluatie’ verwachten.

Kort geding

Eind oktober werd bekend dat regionale vervoerders een kort geding hadden aangespannen tegen het kabinet, om te verhinderen dat NS vanaf 2025 opnieuw voor tien jaar het hoofdrailnet onderhands gegund krijgt. Arriva, Transdev/Connexxion, Keolis, Q-buzz en EBS, die zijn verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), vinden dat zij niet zomaar buitenspel geplaatst kunnen worden.

Of het niet nakomen van de concessie-afspraken door NS ook invloed heeft op het uiteindelijke besluit, is nog niet bekend.

Desgewenst ook loketmedewerk[st] ers inzetten die overtollig werden of worden bij de steeds meer sluiting van de loketten

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.