Consumentenorganisaties vrezen NS-afschaling

donderdag 6 oktober 2022

Vanwege personeelsgebrek is NS van plan de dienstregeling in 2023 met gemiddeld 13 procent in te krimpen. ’s Weekends kunnen 15 tot 20 procent minder treinen rijden. De plannen zijn voorgelegd aan consumentenorganisaties binnen het Locov, waaronder Rover. Zij zijn kritisch op de plannen en stellen dat NS meer kan doen om problemen door personeelstekort op te lossen. Zij vrezen dat de treinreiziger definitief gaat afhaken.

In de plannen van NS worden vooral treinen in de weekenden geschrapt, terwijl er volgens reizigersvereniging Rover dan juist meer reizigers in de trein zitten. Daarnaast wil de spoorwegmaatschappij een aantal spitstreinen alleen op bepaalde weekdagen inzetten.

“Hiermee zakt uw dienstverlening tot een onacceptabel niveau, haken veel reizigers af en komen de genoemde verbindingen in een negatieve spiraal terecht”, schrijft Rover aan NS. het Locov vraagt zich af hoe lang de periode van afschalingen gaat duren en wil ook een opschalingsplan zien, gerelateerd aan de hoeveelheid beschikbaarheid personeel.

Personeelskrapte opvangen

Volgens hen kan NS meer maatregelen nemen, om niet in het treinaanbod te hoeven snijden. Zo stellen de organisaties om de ‘bakkennorm’ te versoepelen, waardoor conducteurs meerdere treincoupés onder hun hoede mogen nemen. Ook kan NS  lege materieelritten openstellen voor reizigers of minder aan- en af te koppelen, om zo met dezelfde hoeveel personeel meer treinen te kunnen blijven rijden.

“Dat de reiziger er volgend jaar op achteruit gaat is evident, maar we verwachten van NS dat er tenminste een zo goed mogelijk product wordt neergezet”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Dat betekent een logische en voorspelbare dienstregeling met extra lange treinen en aandacht voor goede aansluitingen. Maar bovenal zo snel mogelijk het aantal treinen weer opschalen, om te voorkomen dat treinreizigers voorgoed afhaken.” 

Het Locovschrijft verder dat de voorgenomen maatregelen van NS vooral voor de kortere termijn voor verlichting zorgen, maar op de langere termijn geen oplossing bieden. Tot 2027 zal er nog verhoogde uitstroom als gevolg van pensionering voorkomen bij NS, zo is de verwachting.
 

Als NS dan zo aardig wil zijn even op mijn sollicitatie te reageren? Ik heb voor de functie van conducteur gesolliciteerd.

Volgens mij is het geen probleem om een langere trein te laten rijden met één conducteur. Het belangrijkste wat een conducteur doet is een signaal voor vertrek afgeven. Controle op plaatsbewijzen wordt immers vrijwel nooit meer gedaan> Dit is wat mij betreft onterecht, maar het is wel de huidige praktijk. Het is dus niet noodzakelijk om op lagere treinen twee conducteurs te hebben. Dit maakt het personeelsprobleem minder.

Waarom kunnen regionale vervoerders zoals Arriva wel met "vliegende brigades" de kaartcontrole doen en met één mens bediening de treinen laten rijden en NS niet, is laatstgenoemde soms zo conservatief en niet flexibel om het voorbeeld van hun co collega's te volgen. Eenmaal verloren reizigers krijg je niet zomaar meer terug die kiezen wel voor milieuvervuilend particulier (auto) vervoer,

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

85 procent forenzen terug bij NS sinds 2019

15 aug 2023

Gemiddeld reizen op een werkdag 1,1 miljoen mensen met NS, terwijl dat voor corona nog 1,3 miljoen was. Daarmee…

Lees verder »
flash_onNieuws

Kabinet vóór spitsheffing en verdere liberalisering spoor

11 aug 2023

Het kabinet wil vanaf 2025 meerdere spoorvervoerders laten meebieden op internationale trajecten op het…

Lees verder »

Maatschappelijke initiatieven helpen doelgroepen op weg

25 jul 2023

Fysieke toegankelijkheid in het ov krijgt steeds meer aandacht, maar mentale toegankelijkheid blijkt nog een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ook Qbuzz wil (internationaal) spoor op

12 jun 2023

Nadat eerder Arriva liet weten het spoor op te willen, maakte ook Qbuzz bekend drie treinverbindingen te willen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe cao, stakingen streekvervoer voorbij

7 apr 2023

Vakbonden en werkgevers zijn op 7 april, na maandenlange onderhandelingen, akkoord…

Lees verder »

Hogeveen neemt stokje over bij Keolis

24 mrt 2023

Met Chris Hogeveen heeft Keolis Nederland sinds 1 februari een nieuwe CEO in huis. Hij volgt Alex Rentier op,…

Lees verder »
Bron: Shutterstock
descriptionArtikel

ACM brengt nieuwe Arriva-lijnen stap dichterbij

6 mrt 2023

Arriva is een stap dichterbij toetreding tot het hoofdrailnet in 2025, waar NS momenteel nog alleen rijdt. De…

Lees verder »
Bron: Shutterstock
descriptionArtikel

NS verkoopt Britse tak Abellio na 20 jaar

6 mrt 2023

NS heeft na twintig jaar de Britse tak van spoordochter Abellio verkocht aan het Britse management. De…

Lees verder »