Consumentenorganisaties vrezen NS-afschaling

donderdag 6 oktober 2022

Vanwege personeelsgebrek is NS van plan de dienstregeling in 2023 met gemiddeld 13 procent in te krimpen. ’s Weekends kunnen 15 tot 20 procent minder treinen rijden. De plannen zijn voorgelegd aan consumentenorganisaties binnen het Locov, waaronder Rover. Zij zijn kritisch op de plannen en stellen dat NS meer kan doen om problemen door personeelstekort op te lossen. Zij vrezen dat de treinreiziger definitief gaat afhaken.

In de plannen van NS worden vooral treinen in de weekenden geschrapt, terwijl er volgens reizigersvereniging Rover dan juist meer reizigers in de trein zitten. Daarnaast wil de spoorwegmaatschappij een aantal spitstreinen alleen op bepaalde weekdagen inzetten.

“Hiermee zakt uw dienstverlening tot een onacceptabel niveau, haken veel reizigers af en komen de genoemde verbindingen in een negatieve spiraal terecht”, schrijft Rover aan NS. het Locov vraagt zich af hoe lang de periode van afschalingen gaat duren en wil ook een opschalingsplan zien, gerelateerd aan de hoeveelheid beschikbaarheid personeel.

Personeelskrapte opvangen

Volgens hen kan NS meer maatregelen nemen, om niet in het treinaanbod te hoeven snijden. Zo stellen de organisaties om de ‘bakkennorm’ te versoepelen, waardoor conducteurs meerdere treincoupés onder hun hoede mogen nemen. Ook kan NS  lege materieelritten openstellen voor reizigers of minder aan- en af te koppelen, om zo met dezelfde hoeveel personeel meer treinen te kunnen blijven rijden.

“Dat de reiziger er volgend jaar op achteruit gaat is evident, maar we verwachten van NS dat er tenminste een zo goed mogelijk product wordt neergezet”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Dat betekent een logische en voorspelbare dienstregeling met extra lange treinen en aandacht voor goede aansluitingen. Maar bovenal zo snel mogelijk het aantal treinen weer opschalen, om te voorkomen dat treinreizigers voorgoed afhaken.” 

Het Locovschrijft verder dat de voorgenomen maatregelen van NS vooral voor de kortere termijn voor verlichting zorgen, maar op de langere termijn geen oplossing bieden. Tot 2027 zal er nog verhoogde uitstroom als gevolg van pensionering voorkomen bij NS, zo is de verwachting.
 

Als NS dan zo aardig wil zijn even op mijn sollicitatie te reageren? Ik heb voor de functie van conducteur gesolliciteerd.

Volgens mij is het geen probleem om een langere trein te laten rijden met één conducteur. Het belangrijkste wat een conducteur doet is een signaal voor vertrek afgeven. Controle op plaatsbewijzen wordt immers vrijwel nooit meer gedaan> Dit is wat mij betreft onterecht, maar het is wel de huidige praktijk. Het is dus niet noodzakelijk om op lagere treinen twee conducteurs te hebben. Dit maakt het personeelsprobleem minder.

Waarom kunnen regionale vervoerders zoals Arriva wel met "vliegende brigades" de kaartcontrole doen en met één mens bediening de treinen laten rijden en NS niet, is laatstgenoemde soms zo conservatief en niet flexibel om het voorbeeld van hun co collega's te volgen. Eenmaal verloren reizigers krijg je niet zomaar meer terug die kiezen wel voor milieuvervuilend particulier (auto) vervoer,

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Leidt nieuwe spoordienstregeling tot minder woningen?

6 dec om 14:43 uur

Door personeelstekorten op het spoor wordt het aanbod van treinen met 10-15% verlaagd. Dit leidt tot een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec om 12:12 uur

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »
descriptionArtikel

Drie vervoerders over hun ZE-strategieën

18 nov om 13:55 uur

Eén op de vier bussen rijdt al zero emissie aan de uitlaat. Maar wat zijn de kansen en uitdagingen voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
descriptionArtikel

EBS wordt ‘mobiliteitsmakelaar’ in ZaWa

1 nov om 11:46 uur

Het snelgroeiende ov-bedrijf EBS neemt de rol van mobiliteitsmakelaar aan in de concessie Zaanstreek-Waterland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Paul de Krom: 'Rol ov-bedrijven verandert'

23 sep om 11:09 uur

Oud-politicus een -staatssecretaris Paul de Krom is sinds 1 mei de nieuwe voorzitter van OV-NL, de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

1 sep om 16:15 uur

Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het…

Lees verder »
descriptionArtikel

EBS wint aanbesteding concessie Zaanstreek-Waterland

23 jun om 17:02 uur

EBS heeft zijn tweede nieuwe concessie van het jaar binnengesleept. Vanaf december 2023 rijdt het het ov in de…

Lees verder »