Friesenbrücke laat 2 treinen per uur toe

vrijdag 10 mei 2019
timer 2 min

De in 2015 verwoestte Friesenbrücke wordt in 2022 herbouwd tot draaibrug van circa 130 meter, met een doorvaarbreedte van ongeveer 58 meter. Daardoor zijn twee treinen per uur mogelijk. Dat vertelt Tjeerd Postma, projectleider Wunderline van de provincie Groningen.

Eerder deze week schreef de Duitse omroep NDR dat er twee varianten voor nieuwbouw in de running zijn, namelijk een draaibrug en een ophaalbrug, ook wel klapbrug genaamd. “Maar daar is helemaal geen sprake van”, zegt Postma.

De provincie Groningen was als concessieverlener van de spoorverbinding Groningen–Leer al veel eerder betrokken bij de besluitvorming, vertelt hij, en het concept van de draaibrug was al vastgesteld. Met de draaibrug wordt het mogelijk om twee treinen per uur op het spoor aan te bieden en de Wunderline, de snelle spoorverbinding Groningen–Bremen, vervolgens te realiseren.

Bredere brug
De nieuwe draaibrug, die over de Eems bij het plaatsje Weener komt te liggen, krijgt een doorvaartbreedte van circa 58 meter, meldt Postma. “Die oude klapbrug was 36 meter breed. Achter de brug bij Papenburg ligt de scheepswerf Meyer Werft, die flinke cruiseschepen bouwt. In de oude situatie moest een deel van de brug er soms uitgehesen worden, waardoor het spoorvervoer stil lag. Daar is straks geen sprake meer van.”

In de nieuwe situatie is de brug 20 minuten per uur beschikbaar voor treinverkeer. "Bij de oude klapbrug was dat nog minder. Daardoor zal een stoptrein altijd direct na de sneltrein de brug over moeten", licht Postma toe. Op 3 december 2015 voer een kustvaarder door de ongeopende spoorbrug, die daardoor volledig vernield raakte. Sindsdien zet Arriva bussen in van Groningen naar Leer.

Duitse procedures
De bouwwerkzaamheden moeten in 2024 zijn voltooid. Al met al heeft het spoorvervoer op het traject dan negen jaar stilgelegen. Dat had de provincie Groningen graag anders gezien, maar ‘wie betaalt bepaalt’, zegt de projectleider van de Wunderline. “De brug ligt op Duits grondgebied, dus we volgen de Duitse procedures. Wij zijn slechts belanghebbende.”

Volgens de NDR zouden de politiek, vervoerder Deutsche Bahn en de belanghebbende scheepswerf Meyer Werft rond de 80 miljoen euro investeren in de nieuwe brug.

De brug moet in 2014 klaar zijn voor gebruik? Dat kan natuurlijk niet, want toen was de oude brug intact, net als de treindiensten die hier over de oude, huidige en thans vernielde brug reden. Het jaar van indienststelling moet 2024, zijn waarna na 9 jaar van treinloos verkeer, weer rechtstreeks van Groningen naar Leer en ooit Bremen? en terug gespoord kan worden.
De Hoekse Lijn -metrolijn, welke nu anderhalf jaar vertraagd is gaat nu hoogstwaarschijnlijk komende zomer 2019 eindelijk van start!
Deze en andere infra projecten zijn vaak vertraagd door allerlei procedures, software problemen en worden meestal daardoor stukken duurder dan oorspronkelijk werd geraamd.
Wachten op snelle en nieuwe verbindingen, zoals deze zijn dus een kwestie van veel geduld en het veel langer inzetten van vervangend busvervoer, met beprkte mobiliteit!

Ik ga er vanuit dat het niet "vervoerder Deutsche Bahn", maar infrabeheerder DB Netz AG is die 80 miljoen investeert in deze brug. De vervoerder en infrabeheerder behoren allebei tot het DB-concern, maar zouden in theorie onafhankelijk van elkaar moeten zijn.

t
'Twee treinen per uur.'
In beide richtingen? Of één per uur in beide richtingen?

De desbetreffende Friesenbrücke en de spoorlijn blijven niettemin gewoon enkelsporig en zonder elektrificatie omdat daar in het noorden blijkbaar te weinig mensen wonen voor een modern spoorwegennet! Zelfs in Winschoten stappen soms veel te weinig mensen in en uit daar vrijwel alle boemellijnen in Groningen en Friesland als onrendabel worden beschouwd of een doodlopend spoor hebben, denk maar aan Eemshaven, Delfzijl, Harlingen en Stavoren!

Alles kan in de randstad. Maar noorden telt niet mee. Alleen het gas hier weghalen, de graaiers!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
flash_onNieuws

Krijgt het Duitse 9-euroticket een vervolg?

8 aug om 11:25 uur

In Duitsland kon u deze zomer voor 9 euro per maand onbeperkt met het ov, ter compensatie van de gestegen…

Lees verder »
regionale trein Duitsland Shutterstock
flash_onNieuws

Boost aan Duits ov met ‘Neun Euro Ticket’

2 jun om 11:02 uur

Op 1 juni is in Duitsland het ‘Neun Euro Ticket’ ingevoerd. Drie maanden lang kan iedereen - ook mensen uit het…

Lees verder »

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei om 12:55 uur

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »
Wim van de Camp Vivianne Heijnen
flash_onNieuws

Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”

10 mei om 17:20 uur

“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…

Lees verder »
flash_onNieuws

TUI gaat nachttreinen aanbieden

3 mei om 13:52 uur

Reisorganisator TUI gaat in Nederland treinreizen aanbieden naar zes Europese steden. Daarvoor gaat de…

Lees verder »

Op reis door ov-walhalla Zwitserland

19 apr om 11:26 uur

Zwitserland is hét voorbeeld van een land met een goed ov-netwerk. Alle betrokken partijen stemmen hun vervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fusie tussen Eurostar en Thalys rond

31 mrt om 12:12 uur

De Europese Commissie heeft SNCF groen licht gegeven voor de overname van Thalys. Het Franse staatsspoorbedrijf…

Lees verder »