Go! gaat inschrijven met elektrisch vervoer

vrijdag 11 april 2014
timer 3 min

De nieuwe vervoerder Go! Groen ov gaat met elektrische voertuigen inschrijven op vijf of zes concessies voor bus of light rail. Reizigers mogen elke rit en chauffeur meteen beoordelen via sociale media.

“Na jarenlang consultant voor het ov te zijn geweest, ben ik ervan overtuigd dat de vervoerders meer gericht zijn op beperkingen dan op kansen”, zegt oprichter Arjen Jaarsma van Go! Hij runt ook bureau Balancia, dat gewoon blijft bestaan en zich richt op schoon vervoer buiten Europa. “Vervoerders worden chagrijnig van stijgende dieselprijzen, ze wijzen naar de overheid voor meer subsidie. Maar je kunt ook omschakelen naar elektrische bussen. Wij geloven in de kracht van elektrisch ov dat appelleert aan een groene, duurzame levensstijl.”

Vervoerders zijn ook huiverig voor sociale media en zien ict als extra kosten, zegt Jaarsma. “Go! ziet sociale media en ict als middel om sneller en beter in contact te komen met klanten én fors te besparen op dure kantoorpanden, overhead en planningssystemen. Chauffeurs die 10 tot 15 jaar in dienst zijn, worden een beetje sikkeneurig. Er zijn weinig sectoren waar de afstand tussen de werkvloer en de directie zo groot is als in het ov. Wij willen met sociale media de lijnen met onze chauffeurs verkorten, zodat ze zich meer gewaardeerd voelen.”

Go! NL BV, zoals de nieuwe speler op de ov-markt officieel heet, is nu nog in handen van alleen Jaarsma. Aangezien inschrijven op een aanbesteding tonnen kost en voor het leasen van een busvloot miljoenen aan startkapitaal nodig is, hoopt hij binnen een maand een tweede, en binnen drie maanden een derde eigenaar te presenteren.

De drie kernwaarden van Go! zijn klantvriendelijk, innovatief en opbrengstgericht. Jaarsma: “Als je op Schiphol landt roept de KLM om dat je binnen twee uur een reactie krijgt als je twittert. Dat gaat de norm worden. Als je een vervoerder een e-mail stuurt, krijg je een autoreply dat je binnen 15 dagen antwoord krijgt. Bij ons kunnen passagiers elke rit en elke chauffeur via sociale media meteen een review geven.”

“De toekomst ligt in tariefdifferentiatie. Midden in de nacht betaal je in het vliegtuig de laagste prijs. Maar in een lege bus betaal je nog steeds het volle tarief. Vervoerders zijn te veel gericht op exploitatie. Wij geloven dat er veel meer uit de ov-markt te halen is. Onze ambitie voor de komende 20 jaar is emissieloos en subsidieloos ov in grootstedelijk gebied. Dat betekent minder krampachtig zijn over buslijnen van dorp A naar dorp B, maar focussen op dikke lijnen en daar de dienstregeling uitbreiden.”

Go! heeft meegedaan aan de marktconsultaties voor de busconcessie West-Brabant (nu in tweede instantie gewonnen door Arriva) en de lightrailconcessie Gouda–Alphen aan den Rijn (net gewonnen door NS), maar niet ingeschreven. “Die kwamen te vroeg”, aldus Jaarsma. “We gaan nu op vijf of zes concessies inschrijven en willen er een, twee of drie binnenhalen.”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb om 09:24 uur

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun 2022

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »
trein shutterstock
flash_onNieuws

NS erkent: te weinig personeel voor dienstregeling

12 mei 2022

Na een extra beroep op personeelsleden om de geplande treinen te kunnen laten rijden, geeft NS nu toe dat er te…

Lees verder »
flash_onNieuws

IenW verlengt coronavergoeding tot eind 2022

14 apr 2022

Ov-bedrijven kunnen ook in het laatste kwartaal van 2022 rekenen op financiële steun van het Rijk. Dat heeft…

Lees verder »
flash_onNieuws

Dikke voldoendes voor het ov in coronajaar 2021

21 mrt 2022

Ook in het coronajaar 2021 waarderen reizigers het Nederlandse openbaar vervoer met een dikke voldoende, dat…

Lees verder »