Go! gaat inschrijven met elektrisch vervoer

vrijdag 11 april 2014
timer 3 min

De nieuwe vervoerder Go! Groen ov gaat met elektrische voertuigen inschrijven op vijf of zes concessies voor bus of light rail. Reizigers mogen elke rit en chauffeur meteen beoordelen via sociale media.

“Na jarenlang consultant voor het ov te zijn geweest, ben ik ervan overtuigd dat de vervoerders meer gericht zijn op beperkingen dan op kansen”, zegt oprichter Arjen Jaarsma van Go! Hij runt ook bureau Balancia, dat gewoon blijft bestaan en zich richt op schoon vervoer buiten Europa. “Vervoerders worden chagrijnig van stijgende dieselprijzen, ze wijzen naar de overheid voor meer subsidie. Maar je kunt ook omschakelen naar elektrische bussen. Wij geloven in de kracht van elektrisch ov dat appelleert aan een groene, duurzame levensstijl.”

Vervoerders zijn ook huiverig voor sociale media en zien ict als extra kosten, zegt Jaarsma. “Go! ziet sociale media en ict als middel om sneller en beter in contact te komen met klanten én fors te besparen op dure kantoorpanden, overhead en planningssystemen. Chauffeurs die 10 tot 15 jaar in dienst zijn, worden een beetje sikkeneurig. Er zijn weinig sectoren waar de afstand tussen de werkvloer en de directie zo groot is als in het ov. Wij willen met sociale media de lijnen met onze chauffeurs verkorten, zodat ze zich meer gewaardeerd voelen.”

Go! NL BV, zoals de nieuwe speler op de ov-markt officieel heet, is nu nog in handen van alleen Jaarsma. Aangezien inschrijven op een aanbesteding tonnen kost en voor het leasen van een busvloot miljoenen aan startkapitaal nodig is, hoopt hij binnen een maand een tweede, en binnen drie maanden een derde eigenaar te presenteren.

De drie kernwaarden van Go! zijn klantvriendelijk, innovatief en opbrengstgericht. Jaarsma: “Als je op Schiphol landt roept de KLM om dat je binnen twee uur een reactie krijgt als je twittert. Dat gaat de norm worden. Als je een vervoerder een e-mail stuurt, krijg je een autoreply dat je binnen 15 dagen antwoord krijgt. Bij ons kunnen passagiers elke rit en elke chauffeur via sociale media meteen een review geven.”

“De toekomst ligt in tariefdifferentiatie. Midden in de nacht betaal je in het vliegtuig de laagste prijs. Maar in een lege bus betaal je nog steeds het volle tarief. Vervoerders zijn te veel gericht op exploitatie. Wij geloven dat er veel meer uit de ov-markt te halen is. Onze ambitie voor de komende 20 jaar is emissieloos en subsidieloos ov in grootstedelijk gebied. Dat betekent minder krampachtig zijn over buslijnen van dorp A naar dorp B, maar focussen op dikke lijnen en daar de dienstregeling uitbreiden.”

Go! heeft meegedaan aan de marktconsultaties voor de busconcessie West-Brabant (nu in tweede instantie gewonnen door Arriva) en de lightrailconcessie Gouda–Alphen aan den Rijn (net gewonnen door NS), maar niet ingeschreven. “Die kwamen te vroeg”, aldus Jaarsma. “We gaan nu op vijf of zes concessies inschrijven en willen er een, twee of drie binnenhalen.”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?

1 mei om 13:11 uur

Je kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs

3 okt 2023

Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…

Lees verder »

Ná de innovatieve pilots

2 mei 2023

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »