Go! gaat inschrijven met elektrisch vervoer

vrijdag 11 april 2014
timer 3 min

De nieuwe vervoerder Go! Groen ov gaat met elektrische voertuigen inschrijven op vijf of zes concessies voor bus of light rail. Reizigers mogen elke rit en chauffeur meteen beoordelen via sociale media.

“Na jarenlang consultant voor het ov te zijn geweest, ben ik ervan overtuigd dat de vervoerders meer gericht zijn op beperkingen dan op kansen”, zegt oprichter Arjen Jaarsma van Go! Hij runt ook bureau Balancia, dat gewoon blijft bestaan en zich richt op schoon vervoer buiten Europa. “Vervoerders worden chagrijnig van stijgende dieselprijzen, ze wijzen naar de overheid voor meer subsidie. Maar je kunt ook omschakelen naar elektrische bussen. Wij geloven in de kracht van elektrisch ov dat appelleert aan een groene, duurzame levensstijl.”

Vervoerders zijn ook huiverig voor sociale media en zien ict als extra kosten, zegt Jaarsma. “Go! ziet sociale media en ict als middel om sneller en beter in contact te komen met klanten én fors te besparen op dure kantoorpanden, overhead en planningssystemen. Chauffeurs die 10 tot 15 jaar in dienst zijn, worden een beetje sikkeneurig. Er zijn weinig sectoren waar de afstand tussen de werkvloer en de directie zo groot is als in het ov. Wij willen met sociale media de lijnen met onze chauffeurs verkorten, zodat ze zich meer gewaardeerd voelen.”

Go! NL BV, zoals de nieuwe speler op de ov-markt officieel heet, is nu nog in handen van alleen Jaarsma. Aangezien inschrijven op een aanbesteding tonnen kost en voor het leasen van een busvloot miljoenen aan startkapitaal nodig is, hoopt hij binnen een maand een tweede, en binnen drie maanden een derde eigenaar te presenteren.

De drie kernwaarden van Go! zijn klantvriendelijk, innovatief en opbrengstgericht. Jaarsma: “Als je op Schiphol landt roept de KLM om dat je binnen twee uur een reactie krijgt als je twittert. Dat gaat de norm worden. Als je een vervoerder een e-mail stuurt, krijg je een autoreply dat je binnen 15 dagen antwoord krijgt. Bij ons kunnen passagiers elke rit en elke chauffeur via sociale media meteen een review geven.”

“De toekomst ligt in tariefdifferentiatie. Midden in de nacht betaal je in het vliegtuig de laagste prijs. Maar in een lege bus betaal je nog steeds het volle tarief. Vervoerders zijn te veel gericht op exploitatie. Wij geloven dat er veel meer uit de ov-markt te halen is. Onze ambitie voor de komende 20 jaar is emissieloos en subsidieloos ov in grootstedelijk gebied. Dat betekent minder krampachtig zijn over buslijnen van dorp A naar dorp B, maar focussen op dikke lijnen en daar de dienstregeling uitbreiden.”

Go! heeft meegedaan aan de marktconsultaties voor de busconcessie West-Brabant (nu in tweede instantie gewonnen door Arriva) en de lightrailconcessie Gouda–Alphen aan den Rijn (net gewonnen door NS), maar niet ingeschreven. “Die kwamen te vroeg”, aldus Jaarsma. “We gaan nu op vijf of zes concessies inschrijven en willen er een, twee of drie binnenhalen.”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Go! gaat inschrijven met elektrisch vervoer

Meer artikelen met dit thema

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

16 mrt 2020 timer2 min
In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende…
Lees verder »

Welke problemen kan deelmobiliteit oplossen?

10 mei 2019 timer2 min
Tijdens de cursusdag New Mobility Experience leert u hoe we deelmobiliteit in kunnen zetten, om hedendaagse…
Lees verder »