Hermes verhoogt ov-tarief met 0,74 cent

donderdag 11 december 2014
timer 3 min

Hermes verhoogt het kilometertarief in de regio Arnhem-Nijmegen met 0,74 cent extra. Dat heeft de stadsregio zojuist bekendgemaakt. Eerder uitte het Rocov Gelderland al haar zorgen over de voorgenomen tariefsverhoging in OV-Magazine.

De 0,74 cent per kilometer komt bovenop de reguliere indexverhoging van 0,16 cent, waarmee het tarief stijgt van 13,7 cent per kilometer nu naar 14,6 cent per 1 januari 2015. De extra prijsverhoging voor reizigers is niet de enige manier waarop Hermes, die de busdiensten onder de merknaam Breng verzorgt, wordt gecompenseerd voor de dalende SOV-gelden; eenzelfde bedrag komt uit de zak van de stadsregio. Alternatief was het schrappen in de dienstregeling, onder meer het opheffen van studentenlijn 10 in Nijmegen werd overwogen.

De stadsregio wijst met de vinger naar het Rijk. De aanpassing van het kilometertarief voor de bus valt in 2015 hoger uit omdat Den Haag heeft gekort op de rijksbijdrage voor de OV-studentenkaart (SOV) in de regio, aldus het persbericht. Portefeuillehouder Harriët Tiemens: "Ik ben niet gelukkig met het landelijke financieringssysteem waardoor korting op de Studentenkaart wordt afgewenteld op andere reizigers." Volgens de stadsregio geldt de verhoging niet voor abonnementen.

Het Rocov Gelderland liet eerder tegenover OV-Magazine weten een gang naar de rechter te overwegen wanneer de tariefverhoging zou doorgaan. Volgens het Rocov heeft de Vereniging van Streekvervoerders, waar Hermes deel van uitmaakt, liggen slapen bij de driejaarlijkse verdeling van de SOV-gelden. Het Rocov vindt dan ook dat de stadsregio bij het ministerie van Onderwijs moet aankloppen voor een compensatie van de dalende inkomsten uit de studentenkaart en dit niet moet afwentelen op de reiziger.

Lees ook: Conflict tariefsverhoging Breng loopt hoog op

UPDHarriet TiemensATE 12 DECEMBER: Portefeuillehouder Harriët Tiemens heeft laten weten vanochtend met het Rocov om tafel te gaan zitten om de situatie uit te leggen. "De reactie van het Rocov vonden we iets te eenvoudig", zegt Tiemens, "In Nijmegen geldt de specifieke situatie dat het aantal studenten veel sterker is gegroeid. De verdeelsleutel komt daardoor erg slecht uit. Het scheelt Connexxion [het moederbedrijf van Hermes, red.] zes ton per jaar. Dat konden we de vervoerder niet voor eigen rekening laten nemen."

Volgens Tiemens heeft Connexxion aan de stadsregio voldoende aannemelijk gemaakt dat de inkomstenderving zo groot was. Dat kan alleen niet openbaar worden gemaakt  omdat het bedrijfsgevoelige informatie betreft. Ook wijst ze er op dat het tarief van 14,6 cent niet exorbitant hoog is in vergelijking met andere regio's.

"We vinden het echt principieel onjuist dat de inkomstenderving op de incidentele reiziger moet worden afgewenteld, maar we kunnen nu niets anders", zegt Tiemens, "We hopen dat we door middel van de OV-chipkaartgegevens tot een eerlijker verdeelsleutel kunnen komen, maar dat zal niet voor 2017 of 2018 gebeuren. Tot die tijd zal Connexxion toch gecompenseerd moeten worden."

Ik ben wat verbaasd. Door de chipkaart, met verplicht in- en uitchecken, óók voor abonnementhouders, waaronder studenten dus, weet men nu toch precies waar gereisd wordt? Dan kan men toch het geld ieder jaar opnieuw verdelen op basis van de cijfers van het afgelopen jaar?

Klopt, maar dit schijnt moeilijk te regelen te zijn, ze werken nu al een aantal jaren aan sov 2.0

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Hermes verhoogt ov-tarief met 0,74 cent

Meer artikelen met dit thema

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »

RET en MRDH willen druktedata graag delen

8 feb om 13:07 uurtimer4 min
RET-directeur Maurice Unck en Christel Mourik, ov-directeur van opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag (…
Lees verder »

Rover: nieuw ov-belastingplan onbegrijpelijk

28 jan om 12:06 uurtimer2 min
Reizigersvereniging Rover vindt dat werkgevers hun werknemers voor een langere periode belastingvrije ov-…
Lees verder »

Rover kritisch op Zeeuws busabonnement

14 jan om 14:54 uurtimer2 min
De provincie Zeeland en Connexxion willen reizen per bus aantrekkelijker maken voor de Zeeuwse busreiziger. Daarom…
Lees verder »

Blog: de potentie van datagedreven werken

4 dec 2020 timer4 min
De rol van data in het ov wordt steeds belangrijker, schrijft Rogier Busscher van Keypoint Consultancy. Maar het…
Lees verder »