Het recept voor regie

dinsdag 15 december 2020
timer 4 min

Zaterdag krijg je de schoonfamilie te eten en je moet koken. Na de uitgebreide kerstdiners, lunches en borrels bij hen weet je dat je hier jezelf van je beste kant moet laten zien. Wanneer heb ik voor het laatst echt in de keuken gestaan? Je partner, je schoonzusje en haar vriend hebben aangeboden te helpen, het is alleen duidelijk dat ik in de driver seat zit. Hoe gaan we dit doen? Goed, ik moet dus een plan maken van wat ik wil, ik moet zorgen dat ze onderling afstemmen wat zij maken en dat het tijdig klaar is. Immers, de crème brûlée vóór de pasta? Mijn schoonmoeder maakt me af…

Deze situatie waarin plannen gemaakt moeten worden op basis van diverse input, veranderende context en nieuwe informatie komt professioneel ook voor. De vraag naar hub-oplossingen neemt toe door laadinfrastructuur voor de elektrificatie van bussen en de toenemende elektriciteitsvraag vanuit andere modaliteiten zoals vrachtwagens en veerponten. Laadinfrastructuur kost geld, vraagt ruimte en vraagt capaciteit van het elektriciteitsnet. Gedeeld gebruik van (de aansluiting voor) laadinfrastructuur helpt de maatschappelijke kosten laag te houden. Dit vereist duidelijke afspraken tussen de verschillende gebruikers en beheerder(s).

Optimalisatie van deze inpassing van laadinfrastructuur op hubs komt momenteel niet of nauwelijks van de grond. De oorzaak zit in de systeemcomplexiteit van deze samenwerking en de vraag waar het eigenaarschap nu ligt. Hierdoor is de afstemming tussen stakeholders over de ontwikkelingsrichting van de hub beperkt. Dit wordt versterkt door het ontbreken van leiding om deze complexe samenwerking gestalte te geven. Actie is urgent, omdat juist dit de jaren zijn waarin onze knooppunten op de schop gaan voor het realiseren van laadinfrastructuur.

Leiderschap in de vorm van regie is noodzakelijk om de optimale maatschappelijke ontwikkeling van laadinfrastructuur op een hub mogelijk te maken. Deze regie moet een drietal kernelementen vormgeven: de visievorming en planvorming voor het knooppunt, het proces van samenwerking in alle fases en het situationeel coachen van de stakeholders om gezamenlijk tot een optimale hub te komen op energiegebied. We noemen dit type hub een energiehub.

Een gezamenlijke visie is de sleutel

Een gezamenlijk ontwikkelde en gedragen visie is noodzakelijk voor het aansturen op de ontwikkeling van een energiehub. Door te inventariseren welke kansen en uitdagingen het knooppunt biedt, wordt een stip op de horizon gezet. Dit helpt de betrokken partijen bij het nemen van de juiste besluiten, zorgt voor heldere uitgangspunten van initiatie tot en met operatie, en maakt ruimte voor bredere toepassingen, zoals opwek of het betrekken van omgevingspartijen.

De complexiteit van de hub vereist coördinatie van stakeholders

De complexiteit van de samenwerking vereist een bewaker van het overzicht over het proces, van initiatie tot en met operatie. Doordat verschillende stakeholders met verschillende tijdslijnen, primaire processen en uitgangspunten werken, is het essentieel om hierin de afstemming te coördineren. Hier zit een sterke meerwaarde in het betrekken van een partij met constant oog voor alle belangen als proces facilitator.

Coaching van stakeholders versterkt de samenwerking

Stakeholders hebben niet alle kennis in huis voor het totaalplaatje van samenwerking op laadinfrastructuur. Door deze partijen aan de juiste kennis te helpen, onderling behoeften te laten delen en iedere organisatie te coachen in het proces, wordt samenwerking versterkt en worden optimale oplossingen sneller gevonden.

Meer weten?

Stevin kijkt vanuit systeemdenken naar hubs. Vanuit onze ervaring bij de verschillende stakeholders hebben we een stappenplan voor de ontwikkeling van regie op energiehubs. Met dit stappenplan bereiken we gezamenlijk lagere maatschappelijke kosten.

Stevin werkt samen met Goudappel Coffeng, InTraffic en EnergyNXT om in elke fase de juiste regie te combineren met de benodigde expertise en kennis om een toekomstbestendige en totale hub oplossing te creëren.

Meer weten? Neem contact met ons op via 088 9009 900 of mail op info@stevin.com

Dit artikel is eerder verschenen in OV-Magazine 3-2020. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep om 13:32 uur
Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep om 11:54 uur
Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…
Lees verder »

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep om 10:46 uur
“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…
Lees verder »

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »