Hoekse Lijn mogelijk nog verder verlengd

vrijdag 13 maart 2015
timer 2 min

De Hoekse Lijn wordt wellicht nog verder verlengd dat aanvankelijk al de bedoeling was. Ondernemers hebben 1,5 miljoen euro op tafel gelegd om de metrolijn direct aan het strand te laten eindigen.

In de oorspronkelijke plannen was het al de bedoeling om de lijn 900 meter te verlengen tot net voor de strandopgang van Hoek van Holland. Nu de daarbij behorende gebiedsontwikkeling niet doorgaat, hebben de strandondernemers de knip getrokken en leggen ze 1,5 miljoen euro op tafel om de Hoekse Lijn nog eens 200 meter door te trekken tot aan het Zeeplein, direct aan het strand. Het is ook de bedoeling dat de halte een luxere uitstraling krijgt, met bijvoorbeeld een overkapping.

De gemeente Rotterdam is enthousiast over het plan, evenals de RET. De totale kosten van het plan schat de gemeente Rotterdam in op maximaal vijf miljoen euro. Voor de financiering van het ontbrekende bedrag kijkt de gemeente eerst naar de Metropoolregio - dat al het grootste deel van de 319 miljoen euro kostende ombouw betaalt - en naar de provincie. "Als er dan nog een klein bedrag overblijft, willen we best bijpassen", aldus een woordvoerster. Wethouder Pex Langenberg gaat op korte termijn met provincie en Metropoolregio om tafel om te kijken wat er aan financiering mogelijk is.

Goed initiatief! Zó met je emmertjes en schepjes van de metro naar het strand. Hoop alleen wel dat die metro's tegen een beetje zoute zeelucht en een paar korreltjes zand bestand zijn.

En wat dacht je van badhokjes in de trein ipv toiletten?

Nog nooit een metro met een toilet gezien, laat staan één met een badhokje om je te verkleden. Maar het idee vind ik wel grappig. Vroeger had NS fietsrijtuigen. Misschien kan op zomerse dagen een speciale badhokjesmetro aangekoppeld worden?

De metro tot op het strand zal zeker bijdragen tot meer (strand)bezoekers. Dit kan de aanzet zijn voor het verder (verantwoord) doorontwikkelen van Hoek van Holland als een volwaardige badplaats voor regio Rijnmond; óók in de winter!

Laat deze kans niet liggen!

Met mijn NS-abonnement 'Trein vrij' kan ik nu gewoon ook met de trein reizen op het traject Hoek van Holland - Rotterdam. In de toekomst kan dat dus niet meer en moet ik extra gaan betalen voor metro (voorheen trein-)reizen tussen Hoek van Holland en Rotterdam. Bovendien wordt het reizen tussen bijvoorbeeld Delft of Den Haag en bijvoorbeeld Maassluis of Hoek van Holland ook nog eens omslachtiger wegens extra in- en uitchecken.....

terwijl de oplossing zo simpel is: benut het meest zuidelijke ProRail-spoor van Schiedam naar Centraal als metrospoor, en leg dubbelspoor voor deze nieuwe metrotak westelijk en oostelijk van de DHS. Dan kan de RET-metro vanaf Schiedam ook naar Centraal rijden! Voor de klant en vervoerskundig absoluut de beste oplossing! Voor Spijkenisse zou alternerend rijden vanaf de Beneluxlijn een snellere verbinding naar Centraal opleveren, en aldus de drukke noord-zuid-lijn door het centrum kunnen ontlasten. Ook voor NS levert het een ontlasting van Sprinters en sneltreinen op.
Sterker nog: je zou vanaf Schiedam de RET-metro vanaf de Oost-West-lijn ook naar het oude station van Delft kunnen laten rijden. Een metrospoor aan de westzijde er naast leggen is ongetwijfeld goedkoper dan ProRail-viersporigheid van Delft Zuid naar Schiedam.

Goh! Een tijdje terug had ik het zelfde idee om de metro uit Spijkenisse via bestaand NS-spoor een snellere verbinding te geven met Rotterdam Centraal. Het enige waarin dan geïnvesteerd moet worden is om oostelijk van het station Schiedam Centrum een verbinding te maken tussen de metrosporen met de zuidelijke NS-sporen ernaast!

Het idee om de geplande extra NS-sporen richting Delft ook voor de metro te bestemmen is aantrekkelijk, maar de NS zal dat natuurlijk nooit willen t.a.v. zo'n belangrijk en druk traject binnen haar spoornet!...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »