IC Brussel en Berlijn verwarrend voor blinden

vrijdag 23 december 2016
timer 3 min

De deuren van de treinen naar Brussel en Berlijn kunnen in sommige gevallen aan beide kanten geopend worden, terwijl de trein aan het perron staat. Een situatie die al langer bestaat, maar die door een val van een blind persoon op het spoor nu onder de aandacht is.

Bij de Oogvereniging en KNGF Geleidehonden kwamen de afgelopen weken twee meldingen binnen. Een persoon kon nog net door medepassagiers tegen worden gehouden; een ander belandde in Roosendaal op het spoor. "Diegene heeft er gelukkig niets aan over gehouden, maar we waren wel geschrokken en verbaasd dat dit kon", aldus Ingeborg van der Pijl van de Oogvereniging.

Het euvel doet zich voor bij de Intercity's naar Brussel en Berlijn. "Bij de IC Brussel hebben we te maken met ICR-rijtuigen van NS die worden getrokken door een Traxx-locomotief; bij die naar Berlijn gaat het om DB-rijtuigen, getrokken door een Traxx of een 1700-loc", legt Ton Boon van NS uit. Hij voegt eraan toe dat het geen mankement is, maar dat het altijd al mogelijk is geweest om aan beide kanten van de trein de deuren te openen. "Het voldoet gewoon aan de UIC-norm en het fenomeen bestaat ook al jaren." Bij Boon zijn geen andere gevallen bekend dat dit leidde tot gevaarlijke situaties.

Lees ook: Belgische Benelux van het spoor gehaald

In Nederland zijn alle treinen echter inmiddels uitgerust met eenzijdige deurvergrendeling, waardoor de internationale Intercity's nu een uitzondering vormen. "Iemand die slechtziend is, weet echter niet of hij in zo'n trein zit", aldus Van der Pijl. Volgens haar is er door de incidenten veel onrust onder de leden ontstaan. Van der Pijl: "NS informeert reizigers ook niet over het gevaar. Dat doen wij als Oogvereniging en KNGF Geleidehonden wel. Van der Pijl wijst erop dat het risico zich ook niet tot blinden hoeft te beperken. "Denk bijvoorbeeld ook aan kinderen die niet door het raam kunnen kijken waar het perron is of baldadige jongeren of mensen met een slok te veel op."

NS is inmiddels wel begonnen met het aanpassen van de instructies van het personeel. Boon: "Rijdend personeel moet voortaan aangeven aan welke kant van de trein het perron zich bevindt", al voegt hij er direct aan toe dat er omstandigheden kunnen zijn dat een conducteur dit na kan laten. Bovendien wordt in de software-update die Bombardier op dit moment voor HSL-inzet van de Traxx-locs op de Intercity Brussel meegenomen dat deuren nog maar aan een kant open kunnen.

Voor de Intercity Berlijn is er echter geen oplossing in zicht. Boon: "Daarvoor zijn we afhankelijk van onze Duitse collega's en die zijn voorlopig niet van plan om nieuw materieel op de dienst in te zetten."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »