Iedereen mag achteraf betalen bij de RET

dinsdag 7 oktober 2014
timer 3 min

Houders van een OV-chipkaart kunnen vanaf 1 januari achteraf betalen voor hun reizen bij de RET. Het is dan ook mogelijk om vergeten uitchecks te corrigeren.

De RET is het eerste vervoerbedrijf dat achteraf betalen voor alle reizigers binnenkort mogelijk maakt. Volgens RET-directeur Pedro Peters is dat uniek in de wereld. Zakelijke reizigers kunnen al langer achteraf betalen met de NS Businesscard. Hetzelfde regelen voor álle reizigers komt nu nog te vroeg voor NS. GVB begint, in navolging van de RET, deze maand nog met een proef voor achteraf betalen. Die gaat een half jaar duren en er zullen minstens honderd reizigers aan meedoen. Syntus wil er binnen enkele maanden mee starten.

De RET en chipkaartorganisatie Trans Link Systems (TLS) beproefden achteraf betalen het afgelopen half jaar met 200 reizigers. Het experiment verliep zo voorspoedig dat de RET nu 1000 reizigers dezelfde service biedt en vanaf 1 januari alle reizigers. Achteraf betalen is in de eerste plaats interessant voor de klanten van de RET, ongeveer 600.000 reizigers per dag, waarvan 65 procent alleen met de RET reist. Maar ook reizigers die incidenteel bij de RET reizen kunnen er gebruik van maken.

Achteraf betalen kan zowel met een persoonlijke als een anonieme OV-chipkaart. De service is gekoppeld aan het nummer van de chipkaart. Aan de bankrekening voor de maandelijkse automatische incasso kunnen maximaal zes chipkaarten worden gekoppeld, wat handig is voor gezinnen. Reizigers die behalve met de RET ook met de trein reizen, betalen bij de RET achteraf, terwijl de treinreizen van het saldo af gaan. De bedoeling is dat er uiteindelijk één website komt waarop alle vervoerders met achteraf betalen zijn aangesloten.

Aantrekkelijk is de mogelijkheid om een vergeten uitcheck te herstellen voordat de verschuldigde kosten worden afgeschreven. Dat kan via de website van de RET, of op het moment dat de reiziger het maandelijkse overzicht krijgt van de gemaakte reizen. Daarop staat dan aangegeven waar een uitcheck ontbreekt. NS biedt binnenkort de mogelijkheid op de Reisplanner-app om te controleren of je bent in- of uitgecheckt. Geld terugvragen voor een vergeten uitcheck kan pas over een jaar.

Met achteraf betalen bedient de RET het gros van de reizigers die regelmatig saldo op hun chipkaart zetten. Dat hoeven ze straks dus niet meer. Reizigers die hun saldo nu automatisch laten aanvullen, gaan daar mogelijk weer van afzien. Je hebt dan immers niet het voordeel om vergeten uitchecks te corrigeren. De reistegoeden die TLS beheert, ter waarde van ruim 100 miljoen euro, zullen door het achteraf betalen snel teruglopen.

Het systeem dat TLS en RET hebben ontwikkeld kan in de toekomst ook betalingen met bankpassen, mobiele telefoons en barcodes verwerken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »

Aantal check-ins rond 70 procent oude niveau

8 sep 2020 timer3 min
Het aantal check-ins in het ov lag op 25 augustus, bij het aflopen van de zomervakanties, 32 procent lager dan op…
Lees verder »