Investeer in infra, zegt Nederland Mobiel

maandag 23 mei 2016
timer 3 min

Nederland Mobiel roept premier Rutte op meer te investeren in infrastructuur. De verlenging van het Infrastructuurfonds met twee jaar is niet goed genoeg.

Een nationale coalitie van 24 organisaties genaamd Nederland Mobiel vraagt de overheid snel meer geld te investeren in extra verbindingen, betere doorstroming en meer comfort. Tien miljard euro vrijmaken door het infrastructuurfonds met twee jaar te verlengen tot 2030 is niet genoeg, volgens de vandaag verschenen brandbrief. In de coalitie zitten partijen als ANWB, NS, ProRail, KNV, FMN, Rover en de Fietsersbond.

Met de aantrekkende economie ontstaan weer langere files op de wegen. Ook het aantal reizigers in het ov groeit gestaag. Door te investeren in infrastructuur ontstaat meer capaciteit voor het wegverkeer, voor treinen, bussen en lightrailverbindingen. Er moeten meer fietsparkeerplekken komen bij treinstations en ov-haltes, en het comfort moet omhoog.

Vrije ruimte
Na het uitbreken van de crisis in 2008 bezuinigden achtereenvolgende kabinetten fors op aanleg en onderhoud van waterwegen, spoorwegen en autowegen. Voor de periode 2010-2028 is er in totaal 12 miljard euro bezuinigd op het Infrastructuurfonds. Projecten zijn vertraagd of geschrapt en het onderhoud is versoberd. De ‘vrije ruimte’ in het fonds is aan projecten toegekend, waardoor er geen ruimte meer is om nieuwe knelpunten aan te pakken.

Er is simpelweg meer geld nodig voor de versnelde aanpak van weginfrastructuur, een betere bediening van sluizen en bruggen, hoogwaardig spoorvervoer en goede fietsvoorzieningen, vindt de coalitie. “Alleen dan houden we Nederland mobiel en wordt verdere groei duurzaam geaccommodeerd. Een stevige financiële injectie in het infrastructuurfonds is dan ook onontkoombaar.”

Bottlenecks
De Lange Termijn Spooragenda (LTSA), in 2014 is goedgekeurd door het parlement, is nog steeds niet voorzien van een budget. Op korte termijn wil Nederland Mobiel bottlenecks zien aangepakt, zoals de ontbrekende boog op de MerwedeLingelijn, de gebrekkige capaciteit van de spoorlijnen Arnhem–Utrecht en Utrecht–Leiden en het ontbrekende inhaalspoor bij Wormerveer, waardoor de bereikbaarheid van Noord-Holland per spoor flink verbetert.

3 kiloVolt
De elektrificatie van het spoornet moet verdergaan en het voltage op de bovenleiding verhoogd van 1500 Volt naar 3 kiloVolt, zoals voorgesteld in de LTSA. Een hogere spanning leidt tot meer capaciteit, minder energiekosten, minder CO2-uitstoot en goedkoper onderhoud. Ook de kostbare investeringen in het Europese treinbeveiligingssysteem Ertms leveren uiteindelijk hun rendement op. Terwijl het opheffen van overwegen, zoals in Vught en Venlo, de leefbaarheid ten goede komt.

Utrecht-Oost
Om Schiphol en Amsterdam goed bereikbaar te houden moet de Noord/Zuidlijn snel worden doorgetrokken naar de luchthaven. Verder heeft Utrecht dringend behoefte aan extra infrastructuur. Aan de oostkant van de stad moet een intermodaal knooppunt voor personenvervoer komen met een betere trein-, tram- en busontsluiting, in combinatie met fietspaden, taxivoorzieningen en autofaciliteiten, aldus Nederland Mobiel.

Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving wezen deze maand in de literatuurstudie Kansrijk mobiliteitsbeleid op het belang van relatief kleine investeringen in met name de steden om de bereikbaarheid te verbeteren.

Een zoveelste variant op 'Als de boer niet klaagt en de pastoor niet vraagt, loopt de wereld op zijn end'. Het geleuter van met name Schiphol over een metroverbinding met Amsterdam houdt al minstens 10 jaar aan sinds het eerste lobbypapier CASH (Corridor Amsterdam Schiphol Haarlemmermeer) het licht zag en door het minister van VenW in de prullenbak werd gedeponeerd. Ondanks een zéér frequente treinverbinding van Schiphol met Amsterdam West (2 stations), Centrum, Zuid (2 stations) en Bijlmermeer (Zuidoost) blijft Schiphol als een verwend kind, dat zijn zin niet gekregen heeft, ergerlijk doordreinen en blèren. Een voor de hand liggende oplossing om de westelijke tuinsteden Geuzenveld, Osdorp en Slotervaart op een relatief goedkope wijze met Schiphol te verbinden door één of meer tramlijnen door te trekken naar Schiphol wordt telkenmale genegeerd. Een Noordtangent tramlijn naar Schiphol is door toenmalig wethouder Wiebes namens de Stadsregio Amsterdam afgeserveerd. En Utrecht plukt nog steeds de 'vruchten' van het jarenlang gevoerde wanbeleid, waarop met name D66 via toenmalig wethouder Kernkamp eind vorige eeuw (1999) zijn stempel heeft gedrukt door een tramverbinding tussen het station en De Uithof via het stadscentrum te torpederen onder het motto 'een bus is goed genoeg voor de studenten'. Is het langzamerhand niet de hoogste tijd, dat de briefondertekenaars alias de schreeuwers om (nog meer) geld bescheiden en vervuld van schaamte naar de achtergrond terugtreden en het komende decennium niet meer van zich laten horen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

16 mrt 2020 timer2 min
In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende…
Lees verder »

Welke problemen kan deelmobiliteit oplossen?

10 mei 2019 timer2 min
Tijdens de cursusdag New Mobility Experience leert u hoe we deelmobiliteit in kunnen zetten, om hedendaagse…
Lees verder »