Italiaanse HSTs voor Trenitalia in Spanje

vrijdag 14 augustus 2020
timer 2 min

De Italiaanse staatsspoorwegmaatschappij Trenitalia gaat met 23 hogesnelheidstreinen (HST) rijden op het Spaanse hogesnelheidsnet.

Treinenbouwers Hitachi Rail, het voormalige AnsaldoBreda, en Bombardier Transportation sloten een contract met Trenitalia voor de levering van 23 hogesnelheidstreinen (HST) van het type Zefiro. De nieuwe treinen zijn ontworpen voor snelheden tot 360 km/u en worden ingezet op het hogesnelheidsnet van het Iberische schiereiland. Het hogesnelheidsnet bestaat uit ‘normaalspoor’, 1435 mm, terwijl het conventionele spoorwegnet breedspoor is met een breedte van 1668 mm (Iberisch breedspoor).

In de afgelopen decennia heeft Spanje een groot aantal hogesnelheidsspoorlijnen gebouwd met de Europese standaardbreedte van 1435 mm, dat inmiddels internationaal ontsloten is met een verbinding naar Frankrijk. Zo hoeven treinen tussen Frankrijk en het Iberische schiereiland niet van spoorbreedte te wisselen en rijden tegenwoordig directe TGV-treinen tussen Parijs, Barcelona en Madrid.

Concurrentie

Inmiddels is in Spanje de markt voor hogesnelheidsverkeer geopend en het liberaliseringsproces in drie pakketten verdeeld met het oog op een ordentelijk verloop en de verschillende deelmarkten. Dit alles wordt effectief met ingang van 14 december 2020.

Er zijn al meer dan twintig verschillende spoorwegbedrijven met noodzakelijke Spaanse vergunningen voor reizigersvervoer. Slechts enkele, zo wordt verwacht, zullen daadwerkelijk actief worden. Van de Franse SNCF en Italiaanse Trenitalia is dat met zekerheid te zeggen.

Trenitalia is bekend met concurrentie in het hogesnelheidsverkeer, want in eigen land is ook Italo in het hogesnelheidsvervoer actief. Deze onderneming rijdt op verschillende verbindingen in de Italiaanse laars. Trenitalia heeft voorts enkele dochtermaatschappijen in andere Europese landen. Zo heeft het de Griekse staatsspoorwegen overgenomen en is het actief met enkele bedrijven onder de vlag van Netinera actief in Duitsland en in Frankrijk met Thello.

Frecciarossa

Trenitalia heeft al een vloot van Zefiro hogesnelheidstreinstellen (ETR 1000), die met de merknaam Frecciarossa de meest prestigieuze treindiensten rijdt tussen de grote Italiaanse steden.

Voor de Spaanse spoorwegplannen kan de Zefiro makkelijk worden gebruikt, omdat de trein ontworpen en gebouwd is op basis van Europese regels. Deze gelden onverkort in de landen van de Europese Unie, waaronder Spanje en Italië, en een aantal daarbuiten. Daarom kan het materieel makkelijk op andere spoorwegnetwerken worden toegelaten en ingezet.

Zo profiteren reizigers, spoorwegmaatschappijen en spoorwegindustrie van de harmoniserende werking van de Europese Unie, die normaliter in de spoorwegsector moeilijk te constateren is. De bestelling van Italiaans materieel voor Spaanse treindiensten kan ook worden gezien als een succesvolle stap in de ontwikkeling van een Europese spoorwegruimte, die de Europese Unie nastreeft

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »