Leerwerkplaatsen tegen vergrijzing ov-sector

dinsdag 18 november 2014
timer 3 min

De gezamenlijke ov-bedrijven creëren binnen twee jaar 245 leerwerkplaatsen en 30 ov-leerbanen voor jongeren in de strijd tegen de vergrijzing.

De gezamenlijke ov-bedrijven, vakbonden en de rijksoverheid hebben een actieplan opgesteld om in te spelen op de vergrijzing in de sector en de noodzaak om meer jong talent aan te trekken. In het ‘Sectorplan Openbaar Vervoer‘ staan maatregelen die moeten zorgen voor de instroom van meer jongeren en het mobiel en vitaal houden van de vergrijzende groep werknemers.

Eerste gezamenlijke actie is het creëren van 245 leerwerkplaatsen gericht op technische mbo-functies en chauffeur/bestuurder openbaar vervoer. Deze maatregel komt bovenop andere acties van vervoerders om bijvoorbeeld meer chauffeurs/bestuurders en technisch personeel aan te trekken. Zo heeft NS al de TechniekFabriek en verzorgen HTM en RET een mbo-opleiding.

Een tweede actie is 30 extra ov-leerbanen voor jongeren tot 30 jaar. Tien jongeren kunnen aan de slag als servicemedewerker bij het spoor en twintig in het stadsvervoer. Ze krijgen de mogelijkheid om door te groeien. RET biedt bijvoorbeeld een jaarcontract, opleiding tot servicemedewerker en daarna de mogelijkheid om de opleiding tot metrobestuurder te volgen.

Leidinggevenden
De 7.565 buschauffeurs, tram- en metrobestuurders in de ov-sector krijgen een training om hun beroep zo goed en vitaal mogelijk te blijven uitoefenen. Daarnaast krijgen per ov-bedrijf maximaal 10 leidinggevenden een training duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. De training is voor in totaal 106 leidinggevenden.

Programmamanager
Een programmamanager gaat de samenwerking bevorderen tussen de ov-bedrijven en de verspreiding van goede voorbeelden. De programmamanager levert een bijdrage aan het ontwikkelen van een gezamenlijk visie en aanpak, zodat de ov-sector beter kan anticiperen op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Extra aandacht gaat uit naar de effecten van concessieoverdrachten op de medewerkers.

Gemiddeld 51 jaar
De gemiddelde leeftijd in de ov-sector, waarin ongeveer 60.000 mensen werken, is met 51 jaar relatief hoog. Veel buschauffeurs, conducteurs, monteurs en machinisten gaan vanaf 2016 met pensioen. Daarnaast is er weinig mobiliteit in de sector en is de fysieke en mentale belasting soms hoog, bijvoorbeeld door nachtwerk.

Het plan van de sector loopt van september 2014 tot september 2016. Het ministerie van SZW ondersteunt het met een subsidie van 7 miljoen euro. De sector investeert 12,5 miljoen.

Vervroegde uittreding
FNV Bondgenoten kwam met het voorstel om vrijwillige uittreders van 64 jaar en ouder hun baan te laten afstaan aan jongeren. Dit was bespreekbaar voor de werkgevers in de sector, maar een boete bij vervroegde uittreding staat zo’n ruilregeling in de weg. "Zonder die boete hadden we nog mooiere afspraken kunnen maken. Vervroegde uittreding had honderden banen extra voor jongeren kunnen opleveren", aldus Roel Berghuis, bestuurder Vervoer bij FNV Bondgenoten. Hij pleit bij het kabinet voor het tijdelijk buiten werking stellen van deze boete.

De partners achter het sectorplan zijn het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid, Arriva, Connexxion, EBS, GVB, HTM, NS, Qbuzz, ProRail, RET, Syntus, Veolia, Abvakabo, CNV Vakmensen, FNV Bondgenoten, VHS/CMHF, VVMC en de Stichting Scholing en Werving.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Leerwerkplaatsen tegen vergrijzing ov-sector

© Consolid

Meer artikelen met dit thema

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

16 mrt 2020 timer2 min
In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende…
Lees verder »

Welke problemen kan deelmobiliteit oplossen?

10 mei 2019 timer2 min
Tijdens de cursusdag New Mobility Experience leert u hoe we deelmobiliteit in kunnen zetten, om hedendaagse…
Lees verder »