Mansveld stapt op na keihard Fyra-rapport

woensdag 28 oktober 2015
timer 3 min

Staatssecretaris Mansveld heeft de eer aan zichzelf gehouden nadat eerder vanmiddag de parlementaire enquêtecommissie Fyra met een snoeihard rapport kwam over het mislukken van de hogesnelheidstrein.

De commissie stelde dat de Tweede Kamer jarenlang onjuist en onvolledig is geïnformeerd in het dossier Fyra. Voorganger Eurlings zou de Kamer zelfs misleid hebben. Mansveld benadrukt in haar verklaring dat ze opgescheept werd met onomkeerbare beslissingen van voorgaande bewindspersonen. "Als bewindspersoon ben ik ook verantwoordelijk voor wat zich sinds de jaren negentig in dit dossier heeft afgespeeld. Het is mijn democratische plicht om met mijn aftreden ook verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele fouten van mijn voorgangers", aldus Mansveld.

Mansveld blijft bij de stelling van haar en Schultz dat het alternatief van de Fyra zoals die op dit moment rijdt volwaardig is, al doet ze dat in opmerkelijke bewoordingen. Letterlijk stelt ze: "Ik ben verantwoordelijk voor de besluiten omtrent het volwaardig alternatief zoals dit nu rijdt en nog gaat rijden." De commissie is in haar rapport echter stellig: er is op dit moment geen volwaardig alternatief en dat moet er zo snel mogelijk komen.

ProRail-directeur Pier Eringa reageerde: "We hebben respect voor de manier waarop de staatssecretaris haar politieke verantwoordelijkheid inzake het Fyra-dossier heeft genomen. We hebben altijd plezierig en constructief met haar samen gewerkt om de prestaties op het spoor verder te verbeteren. De samenwerking met haar opvolger willen we op deze manier voortzetten.” De reactie van Eringa is opvallend, aangezien Mansveld hem publiekelijk afwees toen hij haar een hand wilde geven na een gesprek met Mansveld. "U mag hier niet komen!", beet ze hem toe, wijzend op de protocollen in de Kamer.

PvdA-leider Diederick Samsom en premier Mark Rutte betreuren het aftreden van Mansveld, maar noemen het besluit wel moedig. Wie Mansveld gaat opvolgen is nog onduidelijk; de naam van Sharon Dijksma, de huidige staatssecretaris van Economische Zaken wordt veel genoemd. Als PvdA-Kamerlid had ze al lange tijd het spoor in haar portefeuille.

Ook Thunnissen (ILT) stapt op
Jenny Thunnissen, inspecteur-generaal bij de Inspectie voor Leefomgeving en Transport, heeft per 1 november een andere functie bij de Algemene Bestuursdienst. Dat bevestigt ILT na berichtgeving van BNR. Een woordvoerster ontkent dat haar transfer iets te maken heeft met het rapport van vanmiddag.

"Thunissen heeft in oktober het besluit zelf genomen", aldus de zegsvrouw, die eraan toevoegt dat haar vertrek onderdeel is van een roulatieprogramma. "Rijksbreed wisselen topambtenaren om de zeven jaar van functie." Thunnissen was sinds 2008 in dienst bij ILT en gaf tijdens de Fyra-enquête weinig blijk van kennis van de keuringsprocedures bij ILT.

Volgens de woordvoerster gaat ze zich onder meer bezighouden met het Ondernemingsdossier. Dat moet ondernemers helpen slimmer met regelgeving vanuit de overheid om te gaan.

https://twitter.com/JeroenStans/status/659402480057495554

Mijn info zegt dat Thunnissen zeven jaar geleden bij de Belastingdienst is weggegaan omdat haar positie daar onhoudbaar was geworden. Dat was toen ook het oordeel van de nationale ombudsman. Mevrouw Thunnissen schijnt zich op zeer hoog niveau met zaken te bemoeien waar ze zeer weinig kijk op heeft. Dat is niet alleen haar eigen fout maar ook die van de Nederlandse overheid die bij dit soort benoemingen blijkbaar niet op kwaliteit selecteert. Waarop dan wél, als ik vragen mag?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.