Met 15 treinen is Lelystad Airport onnodig

dinsdag 27 februari 2018
timer 1 min

Lelystad Airport kan overbodig worden met de inzet van 15 extra internationale treinritten. Dat zegt Barth Donners, afgestudeerd op de potentie van de internationale trein bij TU Delft, tegen Treinreiziger.nl.

Momenteel vertrekken zo’n 50 treinen vanaf Amsterdam naar het buitenland. Op Lelystad Airport, waarvan de opening onlangs werd uitgesteld naar 2020, mogen van minister Van Nieuwenhuizen (IenW) op de lange termijn maximaal 45.000 vliegbewegingen plaatsvinden.

“Dat is te vergelijken met Eindhoven Airport, waar dagelijks 50 à 60 vluchten per dag vertrekken. Met een trein kunnen echter veel meer mensen mee dan met één vliegtuig” legt Donners uit.

Met 45.000 vliegbewegingen kunnen ongeveer 4,5 miljoen reizigers worden vervoerd, zegt Donners. Een trein vervoert niet alleen meer mensen, maar er is bovendien geen nieuwe infrastructuur voor nodig.

In totaal heeft de trein bij zeker 130 vluchten naar Europese bestemmingen de potentie om het vliegtuig te vervangen. Donners: “Daardoor blijft op Schiphol ruimte over voor de vakantievluchten. Naar bestemmingen als Hannover en Basel gaan vliegtuigen met ongeveer 100 stoelen. De trein heeft al snel bijna vier keer zo veel zitplaatsen”.

Lees het hele artikel op treinreiziger.nl.

Lelystad Airport VAL DOOD

Lijkt me wel erg fijn minder geluidshinder en beter voor het millieu

Als Nederland veel meer gaat inzetten op snelle treinverbindingen naar UK, Frankrijk (verder dan alleen Parijs) en Duitsland (ICE door naar Stuttgart/München, Verbetering versnelling verbinding met Hannover/Berlijn) dan zijn een hoop korte vluchten helemaal niet meer nodig.
Maar voor de politici telt alleen de Auto en het Vliegtuig en het OV is en blijft vervoer voor "zielige mensen".

U raakt de kern van de zaak. Tegenwoordig willen de meeste reizigers niet met zgn.massavervoermiddelen als trein, metro of tram op pad. Het vliegtuig geeft deze lui ,denk ik,een gevoel dynamisch,modern te zijn. Het oponthoud op de luchthaven neemt men achteraf voor lief. Ik noem dat zelfbegoocheling.

Met alle respect, maar dit is niet serieus te nemen. Sinds wanneer zijn er (in reistijd concurrerende of uberhaupt) treinverbindingen naar bestemmingen die nu per vliegtuig bereikt worden? Het is simpelweg veel goedkoper om met een toestel de lucht in te gaan, omdat je alleen voor het vertrek en de aankomst een (lawaai-producerende) infrastructuur nodig hebt. Hogesnelheidslijnen hebben over de hele reisafstand (lawaai-producerende) infra nodig en hogesnelheids-railinfra is peperduur. Wees realistisch en geef gewoon toe dat de luchtvaart hier evident wint van het spoor.

@Lenny: alsof (hogesnelheids)treinen geen herrie maken & trillingen produceren. Ga maar bij een spoorlijn wonen, dan merk je het wel. Daarom is nieuw spoor ook altijd een hoop gedoe.
De industrie zou een lichte HST moeten ontwikkelen die amper geluid maakt bij zeer hoge snelheden, razendsnel optrekt, vliegensvlug door bogen kan rijden en supersnel splitst / combineert. Lighttrain, maar dan voor lange afstanden. Dan zou je op diverse verbindingen kunnen winnen van de luchtvaart. De huidige HST is als de spoorsector: zwaar, star, log, peperduur en inflexibel.

Milieutechnisch is vliegen, zeker binnen Europa niet vol te houden!

Laat regeringen maar eens beginnen met vliegbelasting te gaan heffen, dan is vliegen ook financieel niet meer aantrekkelijk. Nog een voordeel van de trein is, dat je midden in een stad aankomt, dat is met vliegtuigen nooit het geval.

[…] vluchten tot 500 kilometer; […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »