Met 15 treinen is Lelystad Airport onnodig

dinsdag 27 februari 2018
timer 1 min

Lelystad Airport kan overbodig worden met de inzet van 15 extra internationale treinritten. Dat zegt Barth Donners, afgestudeerd op de potentie van de internationale trein bij TU Delft, tegen Treinreiziger.nl.

Momenteel vertrekken zo’n 50 treinen vanaf Amsterdam naar het buitenland. Op Lelystad Airport, waarvan de opening onlangs werd uitgesteld naar 2020, mogen van minister Van Nieuwenhuizen (IenW) op de lange termijn maximaal 45.000 vliegbewegingen plaatsvinden.

“Dat is te vergelijken met Eindhoven Airport, waar dagelijks 50 à 60 vluchten per dag vertrekken. Met een trein kunnen echter veel meer mensen mee dan met één vliegtuig” legt Donners uit.

Met 45.000 vliegbewegingen kunnen ongeveer 4,5 miljoen reizigers worden vervoerd, zegt Donners. Een trein vervoert niet alleen meer mensen, maar er is bovendien geen nieuwe infrastructuur voor nodig.

In totaal heeft de trein bij zeker 130 vluchten naar Europese bestemmingen de potentie om het vliegtuig te vervangen. Donners: “Daardoor blijft op Schiphol ruimte over voor de vakantievluchten. Naar bestemmingen als Hannover en Basel gaan vliegtuigen met ongeveer 100 stoelen. De trein heeft al snel bijna vier keer zo veel zitplaatsen”.

Lees het hele artikel op treinreiziger.nl.

Lelystad Airport VAL DOOD

Lijkt me wel erg fijn minder geluidshinder en beter voor het millieu

Als Nederland veel meer gaat inzetten op snelle treinverbindingen naar UK, Frankrijk (verder dan alleen Parijs) en Duitsland (ICE door naar Stuttgart/München, Verbetering versnelling verbinding met Hannover/Berlijn) dan zijn een hoop korte vluchten helemaal niet meer nodig.
Maar voor de politici telt alleen de Auto en het Vliegtuig en het OV is en blijft vervoer voor "zielige mensen".

U raakt de kern van de zaak. Tegenwoordig willen de meeste reizigers niet met zgn.massavervoermiddelen als trein, metro of tram op pad. Het vliegtuig geeft deze lui ,denk ik,een gevoel dynamisch,modern te zijn. Het oponthoud op de luchthaven neemt men achteraf voor lief. Ik noem dat zelfbegoocheling.

Met alle respect, maar dit is niet serieus te nemen. Sinds wanneer zijn er (in reistijd concurrerende of uberhaupt) treinverbindingen naar bestemmingen die nu per vliegtuig bereikt worden? Het is simpelweg veel goedkoper om met een toestel de lucht in te gaan, omdat je alleen voor het vertrek en de aankomst een (lawaai-producerende) infrastructuur nodig hebt. Hogesnelheidslijnen hebben over de hele reisafstand (lawaai-producerende) infra nodig en hogesnelheids-railinfra is peperduur. Wees realistisch en geef gewoon toe dat de luchtvaart hier evident wint van het spoor.

@Lenny: alsof (hogesnelheids)treinen geen herrie maken & trillingen produceren. Ga maar bij een spoorlijn wonen, dan merk je het wel. Daarom is nieuw spoor ook altijd een hoop gedoe.
De industrie zou een lichte HST moeten ontwikkelen die amper geluid maakt bij zeer hoge snelheden, razendsnel optrekt, vliegensvlug door bogen kan rijden en supersnel splitst / combineert. Lighttrain, maar dan voor lange afstanden. Dan zou je op diverse verbindingen kunnen winnen van de luchtvaart. De huidige HST is als de spoorsector: zwaar, star, log, peperduur en inflexibel.

Milieutechnisch is vliegen, zeker binnen Europa niet vol te houden!

Laat regeringen maar eens beginnen met vliegbelasting te gaan heffen, dan is vliegen ook financieel niet meer aantrekkelijk. Nog een voordeel van de trein is, dat je midden in een stad aankomt, dat is met vliegtuigen nooit het geval.

[…] vluchten tot 500 kilometer; […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »