Nader onderzoek e-bussen op remenergie

vrijdag 13 oktober 2017
timer 3 min

Elektrische bussen die rijden op de remenergie van treinen? Hedgehog Applications ontwikkelde een methode voor dit oplaadsysteem. NS en ProRail zijn enthousiast, maar voorlopig komt het systeem er nog niet: een subsidieverzoek werd afgekeurd, omdat eerst meer onderzoek nodig is.

Arjan Heinen is eigenaar van Hedgehog en bedenker van het systeem om remenergie van treinen op te slaan en te gebruiken voor elektrische bussen. Het subsidieverzoek voor 3,2 miljoen euro dat hij april 2017 indiende, werd afgewezen. “We moeten de businesscase beter onderbouwen”, legt Heinen uit.

Lees ook: Remenergie gaat naar e-bussen Apeldoorn

Hergebruiken
En daar is hij nu bezig. Door gebruik te maken van een smart grid kan energie, afkomstig van de treinen, op piekmomenten worden opgenomen uit het elektriciteitsnet en op andere momenten worden teruggegeven, legt Heinen uit.

Twintig procent gaat verloren
Ralph Luijt, manager Energie & Milieu bij NS, staat sympathiek tegenover dit plan. “Wij maken al gebruik van remenergie door die naar andere treinen te voeren via de bovenleiding: gemiddeld wordt 80 procent van de energie al hergebruikt. De 20 procent die nog wel verloren gaat, willen we graag hergebruiken. Dus als we die energie kunnen afstaan aan e-bussen, lijkt me dat prima."

"Ondertussen zorgen we er ook voor dat treinen minder hoeven te remmen, door op tijd en energiezuinig te rijden", gaat hij verder. "Minder verbruiken is in eerste instantie duurzamer en effectiever dan recupereren."

De NS-treinen zijn dan ook al geschikt om remenergie af te staan aan het net. “Alleen het bovenleidingnet moet geschikt gemaakt worden om dit door te sluizen naar elektrische bussen. Zodra dat geschikt is, doen wij graag mee”, aldus Luijt.

Mogelijkheden onderzoeken
De route die de stroom moet afleggen, verloopt vanuit het bovenleidingsysteem naar het onderstation om van daaruit verder te gaan naar de elektrische bussen. Samen met energiekennisbedrijf DNV GL en Hedgehog Applications, doet infrabeheerder ProRail onderzoek naar de mogelijkheden. “We proberen alle mogelijke onderzoeksvragen te beantwoorden”, zegt Jaap Eikelboom van ProRail.

“We onderzoeken hoeveel energie beschikbaar komt op het net, hoeveel er wordt hergebruikt, hoeveel er verloren gaat, maar ook hoeveel energie die e-bussen eigenlijk gebruiken”, stelt Eikelboom. Hoe lang dat onderzoek gaat duren? Dat is nog niet bekend, zegt hij. “Maar eerder maanden dan een jaar.”

Naast deze simulaties, ontwikkelt Hedgehog momenteel een applicatie waarin alle dienstregelingen van bussen en treinen zijn geïntegreerd, vertelt Heinen. “Dan kunnen we zien wat een trein aan stroom afgeeft en wat de bus opneemt. Als we dat onderzocht hebben, doen we opnieuw een subsidieverzoek.”

Juridisch kader
Een laatste struikelblok is echter, dat NS zijn energie niet zomaar mag weggeven of doorverkopen aan derden. “Zo staat dat in de Energiewet”, verduidelijkt Ralph Luijt. “Als we de stroom doorverkopen, concurreren we met energieleveranciers. Daarom heb ik Hedgehog geadviseerd om juridisch advies in te winnen hierover.”

Dat heeft Heinen dan ook gedaan. “Er moet er uitzondering op die wet komen: daarvoor ligt nu een verzoek bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.”

Potentieel
Zodra het onderzoek is afgerond en de juridisch horde is overwonnen, verwacht Heinen veel animo voor zijn systeem. “We zijn al in gesprek met de RET en er is ook belangstelling vanuit België. Zeker nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, groeit de interesse. Een e-bus is tenslotte vier keer energiezuiniger dan een gewone bus!”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nader onderzoek e-bussen op remenergie

Zo moet het busstation in Apeldoorn vol met e-bussen eruit zien.

Meer artikelen met dit thema

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »