Nieuw ov-beraad maakt van TLS coöperatie

dinsdag 28 januari 2014
timer 3 min

Trans Link Systems moet vóór 1 juni 2014 een coöperatie zijn waarin alle vervoerbedrijven een gelijkwaardige positie hebben. Dat is een van de zaken die het nieuwe Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) wil regelen. Nu is OV-chipkaartconsortium TLS van de stadsvervoerders GVB, HTM en RET en van NS dat een meerderheidsbelang heeft. 

De ov-sector is een nieuw overlegorgaan rijker: het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad. Geen ‘permanente structuur’ met bevoegdheden om knopen door te hakken, zoals kwartiermaker Henry Meijdam voor ogen had. Maar een overlegclub die besluiten neemt op basis van vrijwilligheid én consensus. Die besluiten gaan over landelijke kwesties die de grenzen van regionale concessies overstijgen, vooral rond de OV-chipkaart.

De lijst met slepende chipkwesties die het NOVB hoopt op te lossen is lang: dubbel opstaptarief afschaffen, lange-afstandskorting regelen, OV-chipkaartdata delen, incomplete transacties onderzoeken, één loket voor OV-chipkaartklachten instellen. Op die fronten zijn er veel intenties maar weinig afspraken, laat staan resultaten.

Voor de zomer moet er ook een gezamenlijke toekomstvisie liggen op de OV-chip 2.0, oftewel achteraf betalen via de smartphone. Dat zou ook moet kunnen via andere providers dan TLS. Bij de proef van vervoerder Arriva op zes spoorlijnen in Noord-Nederland met het Duitse systeem Touch & Travel betalen reizigers via telecomproviders. In de Werkagenda NOVB (.pdf) staat verder dat er deze zomer een sectorbrede visie moet zijn op overzichtelijke, landelijke ov-producten en -tarieven en dat reizigers meer hulp moeten krijgen om hun optimale kaartje of abonnement te kiezen. Nu zien ze vaak door de bomen het bos niet meer.

Het nieuwe NOVB is een breder overleg dan het bestaande Regionaal Openbaar Vervoer Beraad. In dat ROVB praten de negentien decentrale overheden en regionale vervoerders alleen over landelijke kwesties in het stads- en streekvervoer. In het NOVB zitten ook de twee landelijke hoofdrolspelers op het spoor: het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en NS.

Het NOVB kent drie lagen: een bestuurlijk overleg onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker (71) en een directeurenoverleg en vervoerders-overhedenoverleg met als voorzitter oud-gedeputeerde en oud-senator Eric Janse de Jonge (56). IenM betaalt hen de komende twee jaar en draagt ook de kosten van secretaris Marlous van Oordt, senior beleidsmedewerker bij IenM. In alle overleggen zitten dezelfde partijen: Rijk, ov-autoriteiten, NS, stads- en streekvervoerders.

Voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover en Herman Bouma namens de Rocov's hebben geen stemrecht, maar mogen in het directeurenoverleg aanschuiven als adviseurs namens de consumentenorganisaties. Bij een vertrouwelijk agendapunt zijn ze niet welkom.

Als de agenda daarom vraagt, mogen ook algemeen directeur Arco Groothedde van TLS en een expert van ProRail hun zegje doen. Komt het directeurenoverleg ergens niet uit, dan wordt de kwestie opgeschaald naar het bestuurlijk overleg.

Het NOVB rapporteert twee keer per jaar aan staatssecretaris Mansveld van IenM en via haar ook aan de Tweede Kamer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »