Nieuwe stakingen in streekvervoer

maandag 17 oktober 2022

FNV Streekvervoer roept zijn leden op om 19, 20 en 21 oktober het werk opnieuw neer te leggen. Werkgeversvakbond VWOV meldt ondertussen een overeenkomst te hebben gesloten met vakbond CNV en roept op de driedaagse FNV-staking te cancelen.

Nadat FNV Streekvervoer vorige week al meldde dat werkgevers Arriva en Keolis een ‘belachelijk laag loonbod’ hadden gedaan, kondigt de vakbond nu nieuwe stakingen aan. De vakbond wil betere afspraken over inflatiecompensatie en het verminderen van de werkdruk. 

De cao die momenteel geldt tot het einde van het jaar moer volgens FNV worden aangepast. De weigerachtige opstelling van de werkgevers ervaart de vakbond als ‘middelvinger naar alle buschauffeurs’.

Geen zin

Werkgeversvakbond VWOV (Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer) vertegenwoordigt vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev en laat weten wel een overeenkomst te hebben bereikt met vakbond CNV en roept FNV op om te stakingen op te schorten, maar opnieuw om tafel te gaan over een nieuwe cao voor 2023. 

Voorzitter Fred Kagie: “De staking heeft alleen maar nadelen: het dupeert de reizigers, het kost de stakende medewerkers geld, het kost de ov-bedrijven geld en het schaadt de betrouwbaarheid van het vervoer en het aanzien van de sector.”

Bij een vorige staking in september onder FNV-buschauffeur kon zo’n 70 procent van alle dienstregelingen niet worden uitgevoerd. Hoeveel chauffeurs deze keer aan de oproep gehoor geven is onbekend.

Royaal aanbod

In september werden ook meerdaagse stakingen georganiseerd in het landelijke spoorvervoer, waarna NS begin september met een verbeterd cao-voorstel kwam. De vakbonden stemden afgelopen week in met een structurele loonsverhoging van bijna 10 procent.
 

Naar mijn mening is dit dus gewoon het gevolg van het "succes" bij de NS,en zou er in mee kunnen als landelijk alle bedrijfssectoren dit unaniem zouden doen,want deze problematiek is natuurlijk wereldwijd en treft niet alleen Nederland. Daarom ,los van mijn mening over überhaupt stakingen,GEEN steun voor deze totaal zinloze acties waarbij ook de passagiers opnieuw de dupe zijn ! Mensen is sectoren die de helft minder te besteden hebben en bijvoorbeeld echt alle goed onderbouwde redenen hebben ,veel harder werken in extreme omstandigheden die hoor je niet ! Ik vergelijk altijd graag om tot eerlijke verdeling te komen die verder reikt dan eigen voordeur !

Jij hebt zeker of geen baan of een baan met normale pauze.
Nee respect voor de chauffeur die in 17 minuten van zijn bus naar de kantine moet lopen, plassen handen wassen eten drinken en weer terug in een bus moet zijn en weg rijden van halte, ja in 17 minuten.
Een dagje vrij vragen, hahaha ha niks ervan, er is geen ruimte voor.
Leef je fatsoenlijk in, in het leven van een buschauffeur, dan praat je anders.

Zal U uit de droom helpen; ben collega busschauffeur,en ben uitstekend op de hoogte van wat er allemaal "speelt" ;in HOOFDZAAK bij de bonden en niet bij de vervoerders,want die voeren een dienstregeling uit opgelegd door de provinties die de consessies bepalen. Dat ga demonstreren voor provincie en gedeputeerde staten Noord -Holland;wellicht biedt dat soelaas..??! En voor wat betreft andere voorwaarden;daar is ons salaris naar,want in verhouding verdienen wij in OV ruim meer dan in de detailhandel die ook niet klaagt voor ruim 1000 euro per maand minder dan wij ! Tevredenheid is een schone zaak ,en dat ben ik ten volste zonder oproer van een bond of de mainstream media die altijd maar één kant aan het woord laat ! Ik heb gezegd !

Ook ik zal u van uw roze wolk halen.

Inmiddels 41 jaar werkzaam als Buschauffeur.

Meerdere keren hebben wij salaris moeten inleveren om eerder met pensioen te kunnen.

Wederom worden diverse potjes zo gevuld en worden aandeelhouders en directies hun broekzakken ontzettend hard gevuld.

Werkgevers geven al een langere tijd niets om de reiziger laat staan, de collega chauffeur.

Ik nodig u graag uit collega( Roger) om eens in het mooie Brabant te komen rijden voor een aantal dagen.

Dan zie ik hoogst waarschijnlijk een andere gedachte gang voorbij komen.

Met vriendelijke groet,
Chauffeur Jaap

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.