NMCA: tegen 2040 loopt het ov vast

dinsdag 2 mei 2017
timer 4 min

Tot 2030 wordt het steeds drukker op de Nederlandse infrastructuur. In de tien jaar daarna gaat het pas echt knellen, volgens de Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse.

Het ministerie van IenM voert een keer in de vier jaar een Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse (NMCA) uit om een beeld te krijgen van de knelpunten op langere termijn op wegen, vaarwegen, spoorwegen en in het regionale ov. De investeringen tot 2030 zijn al afgedekt in het MIRT-programma. Voor de periode tot 2040 is nog niets geregeld.

Uit de NCMA blijkt dat de mobiliteit het sterkst groeit in de stedelijke regio’s. Met name rond Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Maar er dreigen ook bereikbaarheidsproblemen te ontstaan rond Amersfoort, Zwolle, Breda, Tilburg, Den Bosch en Arnhem-Nijmegen.

Treinkilometers
Door de extra treinen stijgt het aantal treinkilometers ten opzichte van 2014 met 13 procent in 2030. Landelijk neemt het aantal halteringen in de ochtendspits toe met 17 procent en het aantal treinkilometers met 19 procent. In de provincie Utrecht stijgen beide met meer dan 40 procent.

Op stations stoppen in 2030 13 procent meer stoptreinen en 27 procent meer Intercity’s dan in 2014. De gemiddelde snelheid van de Intercity gaat van 79 naar 82 km/uur. De snelheid van de Sprinter stijgt naar 62 km/uur.

Kwetsbaarheid
Door het toenemende aantal treinen neemt de betrouwbaarheid van de dienstregeling af, schrijft ProRail. De spoorbeheerder heeft de NMCA voor het spoor opgesteld. Op het plaatje hiernaast is te zien waar de kwetsbaarheid het grootst is – de rode baanvakken – gevolgd door de gele baanvakken.

Het aantal reizigerskilometers per trein stijgt naar 25 tot 34 procent in 2030 en naar 27 tot 45 procent in 2040. ProRail rekent met de scenario’s Laag (1 procent economische groei en lage bevolkingsgroei) en Hoog (2 procent groei en hoge bevolkingsgroei) uit de Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving (december 2015). Tot 2030 groeit het vervoer jaarlijks met 1,4 tot 1,8 procent. Vanaf 2030 vlakt de stijging af naar 0,2 tot 0,8 procent. De bediening op het spoor in 2040 is namelijk gelijk aan die van 2030.

Afname van ov
In het scenario Laag daalt het treingebruik in bepaalde delen van Nederland. Dat geldt voor Zeeland (-2 procent), Zuid-Limburg (-2 tot tot -6 procent), de Achterhoek (-4 procent) en Oost-Groningen (-5 tot -8 procent). Na 2030 neemt het treingebruik ook in delen van de Randstad met 3 procent af.

In het hoge scenario stijgt het treingebruik bijna overal. In de regio Amsterdam en Flevoland tot 45 procent. Na 2030 vlakt de groei af naar 9 procent tot 2040. De Intercity groeit het hardst met bijna 50 procent landelijk en 58 procent in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. De groei is het laagst voor de stoptrein in de regionale concessies: 19 tot 22 procent.

Probleemtrajecten
Zowel in de scenario Laag als Hoog doen zich tussen 2030 en 2040 knelpunten voor op de volgende spoortrajecten:
- Haarlem–Amsterdam Sloterdijk
- HSL-Zuid (Schiphol–Rotterdam Centraal)
- Utrecht Centraal–Amsterdam Amstel
- Woerden–Breukelen
- Arnhem–Zutphen
- Oss–’s-Hertogenbosch
- Helmond–Eindhoven

Bus, tram en metro
De NMCA voor bus, tram en metro heeft Goudappel Coffeng uitgevoerd. In 2014 legden Nederlanders ongeveer 5,2 miljard reizigerskilometers af met het stads- en streekvervoer. Dit is 23 procent van het totale ov-gebruik in Nederland. 71 procent reist met de streekbus, 13 procent met de stadsbus en 16 procent met tram en metro.

De verwachting is dat het aantal reizigerskilometers per bus, tram en metro tussen 2014 en 2040 toeneemt met 8 tot 31 procent. De knelpunten concentreren zich vooral in de Randstad. Het gaat dan om het metro- en tramnet in Amsterdam en Rotterdam, RandstadRail in Den Haag en de nieuwe Uithoflijn in Utrecht.

Kleinere steden
Ook op de binnenstadsassen en op aanrijroutes van en naar busstations in kleinere steden gaan zich capaciteitsproblemen voordoen; in Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Eindhoven, Breda, Zoetermeer, Amersfoort en op Schiphol. Met name bij universiteiten gaat het vastlopen, zoals bij de WUR (Wageningen), De Uithof (Utrecht), Heyendaal (Nijmegen), Kralingse Zoom (Rotterdam) en Zernike (Groningen).

De Noord/Zuidlijn en de Hoekse Lijn lijken de groei goed te kunnen opvangen op de bestaande infrastructuur. Maar hov-producten als R-net en Q-link zijn zo aantrekkelijk dat ze aan hun eigen succes ten onder dreigen te gaan, volgens Goudappel Coffeng.

1 miljard extra
De Mobiliteitsalliantie zag in het verschijnen gisteren van de NMCA aanleiding om nog eens aan de bel te trekken bij de onderhandelaars in Den Haag. De brede vervoercoalitie herhaalde het pleidooi om minimaal 1 miljard euro per jaar extra in de infrastructuur te investeren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs

3 okt 2023

Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…

Lees verder »

Ná de innovatieve pilots

2 mei 2023

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »