Nu ook OV-dashboard in regio Amsterdam

woensdag 19 december 2018
timer 2 min

Vervoerregio Amsterdam heeft het OV-dashboard gelanceerd. In navolging van dat van het OV-bureau Groningen Drenthe bevat het allerlei data uit de grootstedelijke Amsterdamse regio.

Het dashboard geeft een beeld van het functioneren van het ov in en rondom de hoofdstad.

Het dashboard bevat gegevens als gebruikersaantallen, afgelegde reizigerskilometers, punctualiteit en klanttevredenheid. De data zijn onder andere te filteren op periode, lijn en concessie. Reizigers, maar ook beleidsmaker, kunnen in een oogopslag de prestaties van het openbaar vervoer zien in de regio Amsterdam.

Functioneren ov zichtbaar
Bram Nieuwstraten, beleidsadviseur bij de Vervoerregio Amsterdam, staat open voor meer toepassingen van het dashboard waar de vervoerregio nog niet aan heeft gedacht." Het dashboard bevat gegevens uit verschillende bronnen, waaronder OV-chipkaartdata van de regionale aanbieders, de OV-Klantenbarometer en de punctualiteit via NDOV. Het dashboard is makkelijk aan te vullen met andere soorten gegevens.

Privacy gewaarborgd
De privacy van de reizigers blijft gewaarborgd. Alle gegevens uit het dashboard zijn geanonimiseerd en bevatten geen persoonsgegevens. Daarbij wordt in het dashboard een minimum van vijftig waarnemingen per uur aangehouden, waardoor het onmogelijk is de reisbeweging tot persoonsniveau te herleiden. De data leveren dan ook geen informatie over individuen, maar alleen over stromen en trends.

Geïnspireerd door het Noorden
Nieuwstraten is geïnspireerd geraakt door het dashboard van OV-bureau Groningen Drenthe dat al geruime tijd met een vergelijkbaar dashboard werkt. Op de website ovbureau.nl toont het OV-bureau de reizigersaantallen, reizigerskilometers en punctualiteit per lijn, per werk- of weekenddag, per maand van het jaar en per reisproduct (abonnementen, Studentenkaart, OV-chipkaart en Eurokaartjes). Op een interactieve kaart is iedere buslijn in het concessiegebied aan te klikken. De getoonde gegevens zijn te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.