OV-fietsen na revisie weer in nieuwstaat

dinsdag 9 september 2014
timer 2 min

OV-fietsers vanuit de stallingen Amersfoort en Utrecht Jaarbeursplein kunnen vanaf donderdag 11 september een compleet gereviseerde fiets huren. In opdracht van NS heeft Roetz-Bikes honderd afgeschreven OV-fietsen opgeknapt.

“Deze OV-fietsen zijn tot op het laatste schroefje uit elkaar gehaald”, vertelt Tiemen ter Hoeven, oprichter van Roetz. “Alle onderdelen zijn schoongemaakt, gelakt of vervangen, zodat de OV-fietsen weer in nieuwstaat zijn. Remanufacturing noemen we dat.” Normaal gaat een OV-fiets vier à vijf jaar mee. Met de levensduurverlenging is dat acht tot tien jaar.

Ter Hoeven: “We konden de OV-fietsen voor 70 procent hergebruiken. Vooral frames, sturen, stuurpennen, wielen en banden. Voor bewegende delen als lagers en trappassen en beschadigde kunststof handvatten en kettingkasten ligt dat vaak lastiger.”

Een nieuwe OV-fiets met een Aziatisch frame kost ongeveer 250 euro. Een gerecyclede OV-fiets is ongeveer even duur, maar duurzamer. Daar is het NS OV-fiets om te doen. In Nederland worden per jaar een miljoen fietsen verkocht, maar ook ongeveer een miljoen fietsen afgedankt. Roetz geeft deze wrakken uit de afvalberg een tweede leven door ze om te bouwen tot hippe stadsfietsen met als blikvanger flexibele spatborden van geperst beukenhout. Dat gebeurt in de assemblagehal van re-integratiebedrijf Paswerk in Cruquius (bij Hoofddorp).

De proef met de honderd zo goed als nieuwe OV-fietsen loopt tot eind dit jaar. “Het is een succes als deze OV-fietsen minder storingen hebben dan gewone OV-fietsen”, zegt Ter Hoeven. “Ze hebben geen houten spatborden en lijken vanwege de uniformiteit op gewone OV-fietsen. Maar je kunt ze herkennen aan een groen label op het frame en op de kettingkast. We hebben ook wat verbeteringen doorgevoerd. Zo werkt het achterlicht niet op batterijen maar op de naafdynamo en gloeit het na als je stilstaat bij een stoplicht. We hopen dat de gebruikers en stallinghouders deze verbeteringen weten te waarderen.” Als dat inderdaad zo is, overweegt NS alle 7000 à 8000 Nederlandse OV-fietsen voortaan te reviseren.

Eerder schonk NS alle afgeschreven blauwe OV-fietsen aan Interface for Cycling Expertise. Deze stichting liet ze opknappen in Breda en verschepen naar Afrika. Ze worden nu nog steeds gebruikt door kleine zelfstandigen in Congo, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika die zich voor hun woon-werkverkeer geen eigen fiets kunnen veroorloven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Trein-fietscombinatie steeds krachtiger

14 okt om 10:19 uur
De rol van de fiets in het voor- of natransport wordt steeds groter. Onderzoeks- en adviesbureau Decisio en Studio…
Lees verder »

MRDH beboet RET voor versoberde metrodienst

8 okt om 08:22 uur
Omdat de Rotterdamse vervoerder RET sinds 13 september minder rijdt op metrolijn A, heeft opdrachtgever MRDH een…
Lees verder »

'Tijd voor the next step: waterstof'

1 okt om 14:03 uur
Het Portugese CaetanoBus betreedt de Nederlandse bussenmarkt onder de vlag van Toyota en met Louwman Group als…
Lees verder »

MAN Trucks & Bus nieuw op ZE-markt

1 okt om 13:55 uur
Ja, natuurlijk was Tillo Smets van MAN Trucks & Bus graag eerder met een elektrische bus op de markt gekomen.…
Lees verder »

ING ambitieus: 'Alle bussen ZE in 2025'

30 sep om 15:16 uur
Vervoerders en overheden kunnen de elektrificatie van het busvervoer juist nu versnellen. doordat de bancaire…
Lees verder »

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep om 13:32 uur
Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Bedenker OV-fiets: ‘Mobiliteitstransitie nog in kinderschoenen’

24 sep om 10:32 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

NS-conducteurs IC Brussel staakten dag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International hebben woensdag 22 september gestaakt. Zij …
Lees verder »