PBL: Treingebruik groeit stevig tot 2050

woensdag 2 december 2015
timer 3 min

Tot 2030 neemt het treingebruik bijna een derde toe, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een toekomstverkenning. Bus, tram en metro groeien nauwelijks.

Met de Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving (WLO) kijken het Centraal Plan Bureau (CPB) en het PBL naar het Nederland van 2030 en 2050. Verschillende ministeries hadden namelijk behoefte aan actualisering van de eerste WLO uit 2006, zeker na de economische crisis die in 2008 begon.

De tweede WLO richt zich onder andere op de ontwikkelingen in de steden en regio’s en op de mobiliteit. CPB en PBL hebben consequent gerekend met twee ‘beleidsarme’ scenario’s. Het scenario Hoog combineert een relatief sterke economische groei van ongeveer 2 procent per jaar met een relatief sterke bevolkingsaanwas. En in scenario Laag gaat een gematigde economische groei van ongeveer 1 procent samen met een beperkte bevolkingstoename.

PBL_afgelegde_kilometersVolgens de twee scenario’s neemt het treingebruik tot 2030 met een kwart tot bijna een derde toe. Dit komt vooral door verbeteringen in het treinenaanbod. In het lage scenario valt het treingebruik na 2030 wat terug, in het hoge scenario groeit het in een wat langzamer tempo door. Het gebruik van bus, tram en metro stijgt veel minder: in het hoge scenario met zo’n 20 procent tot 2050, in het lage scenario met 5 procent tot 2030.

De lagere groei van bus, tram en metro komt vooral door het gestegen autobezit en deels ook door de elektrische fiets. Ook het langzaam verkeer (lopen en fietsen) neemt maar weinig toe, ondanks de extra groei door de e-bike. De vergrijzing (minder jongeren) en het gestegen autobezit remmen de groei van het langzaam verkeer.

In de modal split (de verdeling over de vervoerwijzen) treden kleine veranderingen op. Het ‘marktaandeel’ van de autobestuurder neemt toe, het aandeel autopassagier en langzaam vervoer nemen wat af. In afgelegde kilometers is de auto dominant, met een aandeel van ruim 75 procent, maar in aantal verplaatsingen en ook in reistijd blijft het langzaam verkeer belangrijk met een aandeel van 35 à 40 procent.

PBL, bereikbaarheid banenDe mobiliteit groeit niet gelijkmatig over Nederland. In de Randstad groeit de bevolking en daardoor ook de mobiliteit enkele procentpunten sterker dan elders in Nederland. In de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel neemt de mobiliteit gemiddeld toe. In Limburg, Zeeland en de drie noordelijke provincies groeit de bevolking en daarmee de mobiliteit duidelijk minder.

De steden blijven groeien in de toekomst. Dat komt door de trek naar de stad en doordat de bevolking in de Randstad en andere steden relatief jong is. In scenario Hoog groeit de bevolking in de Randstad anderhalf keer zo hard als de totale Nederlandse bevolking. In regio’s in Limburg, Zeeland en Groningen krimpt de bevolking.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »