Proef betalen met smartphone van start

maandag 30 november 2015
timer 3 min

De gezamenlijke vervoerbedrijven zijn in samenwerking met Translink, KPN en Vodafone gestart met een proef om in- en uit te checken met de smartphone. Daarvoor zoeken de partijen 200 deelnemers.

Via een speciale app kunnen reizigers in- en uitchecken. Het saldo wordt automatisch afgeschreven van het OV-chipkaartegoed. Deelnemers aan de proef, die Smart-OV is gedoopt, moeten wel een toestel met Android 4.4 of hoger met een KPN- of Vodafone-abonnement en NFC-technologie.

De proef duurt drie maanden en is bedoeld om te kijken of de verschillende merken en types geschikt zijn voor de technologie. Voor het in- en uitchecken is het niet noodzakelijk dat de telefoon aan staat; wel is er verbinding nodig om het actuele saldo te tonen. Mensen die willen deelnemen, kunnen zich aanmelden op www.smart-ov.nl. Deelnemers krijgen een nieuwe simkaart. Via de app is de reishistorie tot tien reizen terug te zien. De proef kan rekenen op grote belangstelling. Inge Keur maakte op de uitreiking van de Blije Reizigersprijs bekend dat op dag 1 al 150 deelnemers zich hadden aangemeld.

Smart-OV-inchecken-mobiel

OV-Magazine is een van de deelnemers aan de proef en zal de komende week regelmatig via Twitter verslag doen. Indien de proef succesvol is, streven de partijen er naar Smart-OV in 2016 aan een breed publiek aan te bieden. Ook andere telecombedrijven kunnen dan aansluiten.

Stefan van Someren, die vanuit Translink het project begeleidt, zegt dat het totstandkomen van de proef een behoorlijke klus was: "Er is een hele lange keten die je moet doorlopen voordat een incheck via telefoon ook daadwerkelijk als betaling is verwerkt. De schakeling tussen de telefoonproviders en het systeem van de OV-chipkaart was behoorlijk pittig."

Daarbij komt dat lang nog niet elke telefoon geschikt is voor de proef. Van Someren: "Voor veel telefoonfabrikanten was een NFC-signaal tot voor kort nog bijzaak. Het zit er vaak wel op, maar het signaal is dan vrij zwak." Met de nieuwe generatie telefoons is dat vaak al opgelost, hoewel de iPhone nog geen onderdeel uitmaakt van de proef. Daarvan zijn de systemen namelijk gesloten.

Deelnemers aan de proef kunnen alleen reizen op vol tarief. Dat is volgens woordvoerster Nicky Jansen gedaan om de proef niet te ingewikkeld te maken. "Dit is echt het hele kleine eerste babystapje", aldus Jansen. Bart Schmeink, CEO bij Connexxion ziet dat eerste stapje wel 'als eerste stap naar het uiteindelijk uitfaseren van de OV-chipkaart. Dan heb je geen extra pasje meer nodig."

Volgens Arco Groothedde, CEO bij Translink, zal dat echter nog niet zo'n vaart lopen. "Laat de reiziger nou maar bepalen of er nog een aparte OV-chipkaart nodig is." Wel ziet hij dit als een belangrijke eerste stap naar het gebruiksvriendelijker maken van de OV-chipkaart. "De volgende stap zal een integratie zijn met contactloos betalen via je bankrekening. De portemonneefunctie van de OV-chipkaart wordt dan in principe overbodig."

Daarna willen de vervoerders gaan krijken naar een be-in/be-outsysteem, waarvan Groothedde over een jaar of twee de eerste proeven verwacht, 'maar daar zitten nog wel wat technische haken en ogen aan', voegt hij toe. Zo is er nog geen wereldwijde standaard om zo'n systeem op te ontwerpen.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »