Proef zelfrijdend ov Scheemda verlengd

maandag 20 mei 2019
timer 3 min

Tussen het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en de dichtstbijzijnde bushalte, 1,5 kilometer verderop, rijdt sinds augustus een zelfrijdende shuttle. De proef is tot eind dit jaar verlengd.

Met de zelfrijdende shuttle kunnen reizigers sinds augustus gratis een rit maken tussen de bushalte en de hoofdingang van het ziekenhuis. Met succes, stelt programmamanager Smart Mobility van de provincie Groningen, Daniël Koelikamp: “Inmiddels hebben meer dan 3000 reizigers gebruikgemaakt van de shuttle en het blijkt mogelijk om aan te sluiten op de dienstregeling van de reguliere bussen.”

Ook blijkt dat reizigers de shuttle als vervoermiddel accepteren. Een belangrijke les volgens Koelikamp: “De reizigers zien de shuttle al snel als normaal onderdeel van hun reis. De gastheer speelt daar in de beginfase ook een belangrijke rol in, omdat deze mensen op hun gemak kan stellen en kan helpen.”

Meer leren
De komende maanden besteedt de provincie om meer aan verder onderzoek  naar de reizigerservaring. “De eerste uitkomsten laten zien dat een deel van de reizigers anders de auto had gekozen. Die voorlopige conclusie willen we verder onderbouwen.”

Ook wordt de shuttle getest in verschillende verkeerssituaties met verschillende snelheden, verkeersregels en met autoverkeer. “Als de snelheid omhoog kan, worden ook andere en langere routes mogelijk”, legt de programmamanager uit.

Bovendien is de provincie Groningen samen met een aantal partners bezig met de ontwikkeling van een eerste digitaal rijbewijs, waarvoor testen plaatsvinden op de route, en de mogelijkheden om een zelfrijdende shuttle op grotere schaal in te zetten als onderdeel van de keten.

Vervolg
Volgend jaar besluit de provincie op basis van het onderzoek en de evaluatie wat het vervolg wordt. “De gedachte is om naar het centrum van het dorp te rijden en daarna door naar het treinstation van Scheemda.” Het traject wordt dan 4,5 kilometer lang.

De proef maakt onderdeel uit van het project Autonoom Vervoer Noord, waarbij de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en onder meer het Ommelander Ziekenhuis, Arriva, de RDW en voertuigproducent Navya samenwerken. Momenteel zijn er in de drie noordelijke provincies elf proeven met autonoom vervoer op de weg, één op het spoor en vier in de lucht (zie kaartje).

Geleerd van Appelscha
Eerder voerde Autonoom Vervoer Noord ook een proef uit met zelfrijdend ov in Appelscha. Het voertuig ging destijds al na een week aan de kant – en later weer de weg op – maar is volgens Koelikamp goed verlopen. “We hebben geleerd wat ervoor nodig is om een autonome shuttle überhaupt op de weg te krijgen. Het was de eerste keer dat een zelfrijdend voertuig op de openbare weg reed.”

Daarnaast is veel geleerd over het voertuig zelf, somt de programmamanager op. “Zoals hoe de autonome techniek werkt, wat het voertuig destijds wel en niet kon, op wat voor trajecten het wel en niet goed toepasbaar was en ook hoe andere weggebruikers erop reageren. Dankzij deze ervaringen rijdt het voertuig nu zonder noemenswaardige problemen samen met fietsers en voetgangers op de route in Scheemda.”

Interessante ontwikkelingen. Het lijkt of zij al verder zijn in de toepassingsmogelijkheden. Nu er een hausse van dit type digitale busjes alleen al in Nederland aan de orde is zou het goed zijn kennis te delen zodat de anderen niet onnodige kosten maken. Er zit per slot ook publiek
(OV) geld in. Wie is in zo een geval aan zet? De sector? de Minister?, de regio? Of is er niets geregeld?

stop er maar mee dit gaat zo nooit werken, hij is er niet als je hem nodig hebt

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ILT: Zorgen over Nederlandse spoorinfra blijven

13 jun om 10:07 uur

Elke vijf jaar publiceert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een rapportage over de fysieke kwaliteit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft

11 jun om 16:38 uur

De twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optimistisch en voorzichtig de transitie vormgeven

31 mei om 08:00 uur

De verwachtingen van publieke mobiliteit zijn hoog. De belofte is dat ontschotten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook buiten de stad met de OV + deelfiets combinatie

17 mei om 08:30 uur

In de grote steden zien we steeds meer (verschillende) deelfietsen, al dan niet in combinatie met OV. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Publieke mobiliteit, noodzakelijk of niet?

29 apr om 09:42 uur

OV-Magazine 1/2024 staat in het teken van publieke mobiliteit: de definitie daarvan…

Lees verder »