ProRail: punctualiteit in 2017 op peil

woensdag 1 november 2017
timer 4 min

De punctualiteit op het spoor lag in het derde kwartaal van dit jaar rond de 90 procent. De regionale vervoerders deden het nog beter met een score van ruim 93 procent. Deze cijfers maakte ProRail vandaag in Utrecht bekend.

De punctualiteit op de HSL-Zuid lag zoals gebruikelijk fors lager, iets boven de 80 procent. In het Beheerplan 2016 was de norm voor de HSL-Zuid 80,5 procent. Dat werd toen niet gehaald: 78,6 procent van de treinen reed op tijd, wat NS en ProRail een boete opleverde.

HSL-Zuid
In het Beheerplan 2017 geldt voor de HSL een bodem- en streefwaarde van 82,5 procent. Of dat cijfer inderdaad wordt gehaald is de vraag, al werpen de vorig jaar genomen verbetermaatregelen inmiddels vruchten af. Daarbij gaat het onder meer om beter onderhoud en een helpdesk van NS die machinisten bijstaat om een stilgevallen trein sneller weer aan de praat te krijgen.

Substantiële verbeteringen op de HSL zijn pas mogelijk op middellange termijn door het aanleggen van meer overloopwissels (voor het passeren van een gestrande trein) en op lange termijn door meer integraal beheer van de lijn. Eerder dit jaar zinspeelde ProRail-topman Pier Eringa al op het overnemen van Infraspeed, de beheerder van de HSL. Wat hem betreft is dat nog steeds het streven.

Tienminutendienst
ProRail is tevreden over het verloop van de proef met zes treinen per uur tussen Amsterdam en Eindhoven. Het betekent niet dat dit model nu snel elders kan worden uitgerold, want er zijn heel wat investeringen nodig voor er elke 10 minuten een Intercity kan rijden. Eringa schat dat dit pas tegen 2023 op een volgende corridor mogelijk is. Hij ziet Schiphol–Utrecht–Nijmegen als grote kanshebber, zowel technisch als qua reizigersaanbod. “Het moet wel echt een uitbreiding van het aanbod opleveren. NS moet niet vaker met kortere treinen gaan rijden.”

De eind dit jaar te verschijnen internationale benchmark, waarin de prestaties van ProRail worden vergeleken met die van de infrabeheerders in België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden en Frankrijk, is er alleen nog in conceptversie. Eringa kan er dan ook officieel nog niets over zeggen, ‘maar het zou best eens kunnen zijn dat wij daar als beste van Europa uit komen’.

Van nv naar zbo
Enthousiasme over het (door het nieuwe kabinet gehandhaafde) plan om de structuur van ProRail te veranderen van de huidige nv in een zbo is ver te zoeken. John Voppen (directeur Operatie): “We zitten niet te wachten op een reorganisatie, dat leidt af van de inhoud. Maar het is een democratisch genomen besluit, dus we kunnen alleen maar zeggen: doe het zorgvuldig en doordacht.” Eringa voegt daaraan toe: “We hebben gepiept en geknarst en onze bezwaren kenbaar gemaakt. Laat de politiek sportief zijn en ons tegemoet komen als blijkt dat wij het wél goed hebben gezien.”

Noord-Nederland
ProRail lanceerde vandaag een nieuwe webpagina Spoorplan Noord-Nederland. Een kaart laat de verbeteringen zien ter waarde van een kleine miljard euro, verdeeld over een groot aantal spoorprojecten van Zwolle naar het Noorden.

Programmamanager Peter Stam.

De grootste onderdelen zijn de aanleg van extra sporen tussen Zwolle en Herfte en een vrije kruising voor het ontvlechten van de diensten naar Emmen en Meppel (2018-2021), verruiming van de boog bij Hoogeveen (2021), verbouwing van station Groningen voor doorgaande verbindingen (2022) en gedeeltelijke spoorverdubbeling en verlenging van perrons tussen Groningen en Leeuwarden (2020).

Programmamanager Peter Stam: “De maatregelen leiden onder meer tot een verkorting van de reistijd tussen Zwolle en Groningen met 3 minuten. Het levert veel betere aansluitingen op.” Het programma is uniek door zijn omvang en door het grote aantal partijen dat erbij betrokken is. Behalve ProRail en de vervoerders gaat het om vier provincies en tientallen gemeenten.

Of er ook weer personenvervoer komt tussen Veendam en Stadskanaal is nog afwachten, al staat de verbinding alvast als stippellijn op de kaart getekend.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »