PHS Amsterdam–Eindhoven start in 2018

PHS Amsterdam–Eindhoven start in 2018

door in rubriek hoofdrailnet
Reacties uitgeschakeld voor PHS Amsterdam–Eindhoven start in 2018

De zes Intercity’s per uur tussen Amsterdam en Eindhoven gaan definitief per december 2017 rijden. Daarmee start het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer.

NS had een jaar geleden al aangekondigd dat Amsterdam–Eindhoven het eerste traject zou zijn waar in 2018 elke tien minuten een Intercity gaat rijden. Ze starten/eindigen twee keer per uur in Den Helder, Alkmaar en Enkhuizen. Ten zuiden van Eindhoven rijden ze naar/vanaf Maastricht, Heerlen en Venlo, eveneens twee keer per uur.

NS-dienstregeling2018_phsTussen Utrecht en Houten-Castellum gaan in de ‘brede’ spits extra Sprinters rijden op de verbindingen Woerden–Tiel en Woerden–’s-Hertogenbosch. In de ochtendspits rijden de extra treinen richting Utrecht en in de avondspits richting Houten-Castellum.

De frequentie van vier Intercity’s tussen Nijmegen en Amsterdam blijft voorlopig gehandhaafd. Elk uur rijden twee treinen naar Schiphol en twee naar Den Helder.

De komende anderhalf jaar werkt NS de dienstregeling voor 2018 verder uit, in overleg met ProRail en reizigersorganisaties. Door eerst op één traject elke 10 minuten een trein te laten rijden doen NS en ProRail ervaring op voor de rest van Nederland. Op termijn moeten dan ook op andere trajecten meer treinen gaan rijden.

De frequentieverhoging tussen Amsterdam en Eindhoven is mogelijk geworden door de vernieuwing van sporen in Utrecht en Den Bosch. Ten zuiden van Utrecht Centraal verwijdert ProRail nog tot eind dit jaar wissels en strekt het de sporen. Daardoor is het emplacement minder gevoelig voor verstoringen. Bij Den Bosch zorgen een fly-over en twee nieuwe spoorbruggen er sinds 2014 voor dat treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook