Regio Amsterdam spreidt werknemers

vrijdag 25 september 2020
timer 2 min

Ruim 20 werkgevers met in totaal 38.780 medewerkers in de Metropoolregio Amsterdam hebben afspraken gemaakt met NS, GVB, Connexxion en EBS over het spreiden van werktijden en vervoermiddelen. Dat moet leiden tot maximaal 170.000 minder reisbewegingen per dag.

 

Onder de werkgevers behoren onder meer ABM Amro en Schiphol, maar ook de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam. Thuiswerken blijft de norm en wie wel reist, doet dat voornamelijk buiten de spits.

Wanneer 10 tot 15 procent meer mensen thuiswerken, scheelt dat 85.000 tot 170.000 reizen per dag in de metropoolregio Amsterdam. Dat leidt tot een betere bereikbaarheid, minder files of vertragingen en schonere lucht.

De Vervoerregio is erg te spreken over de spreidingsafspraken: “Waarom zou iedereen om 9 uur moeten beginnen met werken als dat helemaal niet nodig is? Ook als het aantal reizen weer groeit na corona, moet deze afspraak ervoor zorgen dat de hyperspits afgevlakt blijft. Door een lagere hyperspits, kunnen vervoerders hun personeel en materieel bovendien beter inzetten", stelt een woordvoerder.

Volgens Sharon Dijksma (zie foto), voorzitter van de Vervoerregio en wethouder van de gemeente Amsterdam, hebben we nu de kans om werk en vervoer definitief anders te organiseren.

Onderwijsafspraken

Eerder deze zomer maakten universiteiten, hbo’s en mbo’s al maatwerkafspraken met de regionale vervoerders, de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio over de lesroosters in het kader van de herstart tijdens corona. Deze afspraken werd aanvullend gemaakt op de landelijke spreidingsafspraken in het onderwijs en gelden voor de rest van dit jaar. Voor 2021 moeten de partijen opnieuw om tafel.

“In de regio Amsterdam is het drukker dan in de rest van het land”, gaat de woordvoerder in op de noodzaak tot de regionale afspraken. “Daarom hebben we nu ook de werkgeversafspraken op regionaal niveau ondertekend. In de metropoolregio wordt 35 procent van het aantal instappers in het stad- en streekvervoer in heel Nederland geteld en wordt 27 procent van het aantal reizigerskilometers gemaakt.”

Landelijke uitbreiding van spreidingsafspraken met werkgevers is wel een wens van de stad- en streekvervoerders, laat Pedro Peter van OV-NL desgevraagd weten. De mogelijke komst van landelijke afspraken daarvoor, ligt bij het ministerie van IenW. Hoe dat er nu voor staat, is nog onbekend.

De samenwerkende partijen in de regio Amsterdam roepen andere bedrijven op hun mobiliteitsbeleid te vernieuwen en willen hen daarbij helpen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Regio Amsterdam spreidt werknemers

Sharon Dijksma, voorzitter Vervoerregio Amsterdam: ‘Ik vind dat we ons uit de crisis moeten investeren. Daar zijn veranderingen in het systeem voor nodig. We moeten onze langetermijnplannen niet laten vallen’. © Vervoerregio Amsterdam

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag drie treinen op hoofdrailnet rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

'We moeten nu doorpakken en vooroplopen’

14 jun om 14:03 uurtimer10 min
Toen Thea de Vries ruim een jaar geleden startte als secretaris-directeur bij de Vervoerregio Amsterdam, had ze…
Lees verder »

Amsterdam breekt concessie toch niet open

10 jun om 17:00 uurtimer2 min
De plannen om de stadsconcessie in Amsterdam vervroegd open te breken en te verlengen, zijn van de baan. Wel heeft…
Lees verder »

Hoe de commissie-Brokx het ov veranderde

31 mei om 11:35 uurtimer10 min
Dertig jaar geleden kreeg de commissie-Brokx opdracht om de structuur van het openbaar vervoer op de schop te…
Lees verder »

NS: land beter inrichten vergt ‘groot denken’

21 mei om 13:20 uurtimer7 min
Tien jaar nadat het Rijk de ruimtelijke ordening van Nederland grotendeels decentraliseerde, is het tijd dat ‘Den…
Lees verder »