Rotterdam krijgt 450 Gobike tabletfietsen

woensdag 3 februari 2016
timer 2 min

De elektrische deelfiets van Gobike, bekend van Kopenhagen, komt naar Rotterdam. Eind 2017 moeten er 450 witte ‘tabletfietsen’ staan op 20 locaties in de Maasstad.

Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar de deelfietsen van Gobike op grote schaal worden geïntroduceerd. Wethouder Pex Langenberg van Mobiliteit en Duurzaamheid tekende vandaag een overeenkomst met Gobike om stallingsplekken op straat vrij te maken. De fietsen komen te staan bij toeristische attracties, ov-knooppunten van de RET en Waterbus, en op andere drukke plekken in de stad.

Dit jaar wil Gobike op kleine schaal proefdraaien met de fietsen. Zo wordt getest welke locaties het meest geschikt zijn. De huurder kan de fiets op elk punt van Gobike in de stad inleveren. In 2017 moeten er ruim 450 fietsen op 20 plekken staan. De drie daarop volgende jaren verwacht Gobike door te groeien naar 2000 fietsen op ongeveer 150 locaties.

Om een Gobike te huren, moet je je eerst registreren. Dat kan via internet of de ingebouwde tablet op de fiets. Op de website van Gobike is te zien hoeveel fietsen beschikbaar zijn en waar ze staan. Vooraf reserveren van de fiets is mogelijk. Afrekenen gaat met de creditcard. In het testjaar 2016 kost de fiets 2,50 euro per twee uur.

De fiets is handig voor korte ritjes in de stad, maar de elektrische ondersteuning maakt ook langere fietstochten mogelijk. De ingebouwde tablet heeft een navigeersysteem en geeft toeristische informatie.

Wethouder Pex Langenberg: "De witte fietsen van Gobike moeten een vast herkenningspunt worden in ons straatbeeld. Dit past bij een moderne stad als Rotterdam en onze ambitie om een echte fietsstad te worden. Zo biedt de fiets een goed alternatief voor de korte ritjes met de auto. Al deze maatregelen samen moeten zorgen voor gezondere lucht in Rotterdam."

Gobike is een van de aanbieders die is geselecteerd door de Verkeersonderneming om spitsmijdingen te realiseren. De deelfietsen vormen een aanvulling op de bestaande huurfietsen in Rotterdam en op OV-fiets, die op vijf trein- en metrostations in Rotterdam wordt aangeboden.

Jeffrey Dost, directeur Gobike Nederland: “We focussen ons vooral op de twee toonaangevende fietslanden: Denemarken en Nederland. Rotterdam is door zijn ruime opzet een prima stad om te fietsen. We richten ons ook op forensen van buiten de stad, die nu vaak de auto nemen."

Foto boven
Van links naar rechts: wethouder Langenberg (Mobiliteit en Duurzaamheid), Jeffrey Dost (directeur Gobike Nederland) en Torben Aagaard (directeur Gobike Denemarken).

https://youtu.be/JhQqwvOxdA8

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Trein-fietscombinatie steeds krachtiger

14 okt om 10:19 uur
De rol van de fiets in het voor- of natransport wordt steeds groter. Onderzoeks- en adviesbureau Decisio en Studio…
Lees verder »

MRDH beboet RET voor versoberde metrodienst

8 okt om 08:22 uur
Omdat de Rotterdamse vervoerder RET sinds 13 september minder rijdt op metrolijn A, heeft opdrachtgever MRDH een…
Lees verder »

'Tijd voor the next step: waterstof'

1 okt om 14:03 uur
Het Portugese CaetanoBus betreedt de Nederlandse bussenmarkt onder de vlag van Toyota en met Louwman Group als…
Lees verder »

MAN Trucks & Bus nieuw op ZE-markt

1 okt om 13:55 uur
Ja, natuurlijk was Tillo Smets van MAN Trucks & Bus graag eerder met een elektrische bus op de markt gekomen.…
Lees verder »

ING ambitieus: 'Alle bussen ZE in 2025'

30 sep om 15:16 uur
Vervoerders en overheden kunnen de elektrificatie van het busvervoer juist nu versnellen. doordat de bancaire…
Lees verder »

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep om 13:32 uur
Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Bedenker OV-fiets: ‘Mobiliteitstransitie nog in kinderschoenen’

24 sep om 10:32 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

NS-conducteurs IC Brussel staakten dag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International hebben woensdag 22 september gestaakt. Zij …
Lees verder »