Slappe spoorbodem hindert treinuitbreidingen

dinsdag 14 december 2021

Geplande treinuitbreidingen en -versnellingen staan op losse schroeven. Dat komt doordat de baanstabiliteit te wensen overlaat.

Dat bevestigen NS en ProRail aan Treinreiziger.nl. In de dienstregeling 2022 wil de spoorvervoerder met meer treinen sneller gaan rijden, maar de ondergrond kan dat lang niet overal aan. Onder meer de vijfde en zesde tienminutensprinter tussen Den Haag – Rotterdam en de geplande versnelling tussen Utrecht en Amsterdam staan op de tocht.

Ook op andere trajecten rijden treinen her en der al minder snel. “In de huidige dienstregeling past dat, maar in de toekomst gaat dat knellen”, zegt ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg. En Geert Koolen namens NS: “Op een aantal specifieke plekken in Nederland, waar klei- of veengrond ligt én NS ambities heeft om bijvoorbeeld snelheid of frequentie te verhogen, bestaat het risico dat deze verbeteringen niet doorgaan of doorgaan met een lagere snelheid”.

De ondergrond, ofwel baanstabiliteit, heeft ook invloed op de internationale spoorambities. Ondanks dat de net gelanceerde nachttrein naar Zürich 130 km/uur mag rijden, haalt deze op bepaalde delen van het traject maar 100 km/uur rijden vanwege het gewicht. Dit geldt ook voor de nachttrein naar Zürich en de Intercity Berlijn, waarvoor juist nieuw materieel is besteld zodat de reistijd verkort kan worden. Maar dat staat nu in de ijskast. ProRail en NS zoeken nu naar een oplossing om vanaf 2024 alsnog versneld tussen Amsterdam en Berlijn te kunnen reizen.

Afgelopen november maakte ProRail bekend onderzoek te doen naar de ondergrond van spoordijken. Nederland heeft 3000 kilometer aan spoordijken, waarvan 80 procent is gebouwd voor 1920. Het moge dus duidelijk zijn dat het spoor destijds niet gebouwd werd op de huidige versnellingen en verzwaringen. Dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Sweco, Arcadis, Witteveen + Bos en Royal HaskoningDHV moet eind 2022 klaar zijn. 
 

Het is weer duidelijk: er moet weer meer belastinggeld geplunderd worden. De feiten: treinen worden niet zwaarder en

Feiten: treinen worden helemaal niet zwaarder en harder rijden doen we alleen op trage regiolijntjes. Over 160 en 200 km/u wordt alleen gebabbelt en die harder-rijden-fantasie wordt nu zelfs misbruikt om nog meer geld te harken - maar daadwerkelijk leveren ho maar.

Hoe kan een hogere frequentie nou problematisch zijn voor de baanstabiliteit ? Daar mag iemand wel es effe een helder verhaal over vertellen. Wat zou daar dan de oorzaak van moeten zijn? Indrukking en trage terugvering vd ondergrond???

Door de stuitende integrale systeemonkunde in de NL-spoorsector komt niemand met de waarheid. En die is o zo simpel: sneller rijden in NL werd altijd gerealiseerd met “baanvriendelijke” treinen. Lichtere treinstellen (ipv loc met rijtuigen) met betere gewichtsverdeling, lagere onafgeveerde massa en lichte gelijkspanningstractie ipv zware wisselspanning. NS was zeer innovatief op dat gebied. Het probleem is begonnen met het algemeen verbindend verklaren in de nieuwe spoorwegwet. Daardoor moeten ook ineens zwaardere treinen en zware wisselspanningslocs met matige afvering (bv TRAXX MS) op de licht uitgevoerde NL-infra kunnen rijden. Prutsrail snapt daar door de politiek-juridische managementcultuur (ipv integrale ingenieurkennis) niks van, zie dossier Gilze, en wordt continu geconfronteerd met zogenaamd “onbekende problemen”. Het enige probleem is inhoudelijke onkunde, vooral voor wat betreft het integrale spoorsysteem.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
person_outlineBlog

Meer slimme verkeersveiligheids-oplossingen alstublieft

27 sep om 14:51 uur

In Nederland vallen de meeste verkeersdoden en verkeersslachtoffers in de bebouwde kom. Volgens de statistieken…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep om 09:58 uur

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Ledstrip Arriva
flash_onNieuws

Mintgroene lichtlijn bij de halte? Dan staat er een passagier

26 apr om 17:20 uur

Zekerheid bieden aan reizigers dat de bus stopt bij de halte, ook al is het donker. En tegelijkertijd onnodig…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijging grondstofprijzen nekt Maaslijn

22 apr om 10:19 uur

De geplande elektrificatie en de gedeeltelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Einde dreigt voor spoorbrug Maastricht

28 jan om 10:50 uur

Als het aan Rijkswaterstaat en ProRail ligt, wordt de iconische stalen spoorbrug over de Maas in Maastricht…

Lees verder »

'Onze energiehuishouding moet slimmer'

25 jan om 14:57 uur

De elektrificatie in zowel het openbaar vervoer als personenvervoer gaat steeds harder, constateren CROW-…

Lees verder »