Softwarebug in locs HSL aangepakt

dinsdag 26 maart 2019
timer 2 min

De punctualiteit op de hogesnelheidslijn (HSL) is gestegen tot boven de 84 procent, het hoogste cijfer in ruim een half jaar tijd. Dat komt omdat een bug in de Traxx-locomotieven van de IC Direct is opgelost, zegt NS-woordvoerder Hessel Koster.

Technici van leverancier Bombardier en NS hebben bijna drie weken geleden een software-update doorgevoerd. Op alle 54 binnenlandse Traxx-locomotieven deed de softwarefout zich sindsdien niet meer voor, volgens Koster.

De update wordt binnen enkele weken doorgevoerd op de locomotieven van de Intercity Brussel. Vanwege toelating van de software in België, laat de upgrade daar iets langer op zich wachten.

Synchronisatiefout
Koster legt uit dat er zich een synchronisatiefout in de software voordeed. “Twee systemen in de locomotief moesten hetzelfde meten en dat gebeurde niet. Dat probleem deed zich zo’n tien keer per week voor, waardoor treinen uitvielen.”

Een eerdere herstelupdate in december 2018 mocht niet baten; in januari van dit jaar lag de punctualiteit net boven de 80 procent. NS besloot de reizigers daarom te compenseren. Inmiddels durft Koster wel te zeggen dat de bug is opgelost. “We hebben over meer dan duizend loc-dagen nul keer de synchronisatiefout gemeten. Dat gaf genoeg statistische zekerheid.”

Zorgenkindje
De HSL is al jaren een zorgenkindje van NS. Zo was de IC Direct in 2016 de slechts presterende binnenlandse treindienst. In het Verbeterprogramma HSL nemen NS en ProRail maatregelen om de punctualiteit te verbeteren.

Zo werken ze aan een speciale helpdesk en kunnen machinisten extra trainingen volgen. In de dienstregeling van 2021 wordt de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) stapsgewijs ingezet, wat moet leiden tot een betere dienstregeling op de HSL. Het ministerie van IenW stelde verder 60 miljoen euro beschikbaar voor onder meer cameratoezicht en het plaatsen van extra windschermen. Ook werken NS en ProRail in de langetermijnvisie HSL-Zuid aan het verbeteren van de infrastructuur. Zo moet de Ertms-spoorbeveiliging nog een update krijgen.

Werkgroep
Ook formeerden NS en vakbond FNV onlangs een werkgroep, naar aanleiding van een door FNV-leden ingediend manifest met verbeterpunten. Koster: “Aan veel van de door hen voorgestelde verbeterpunten werken wij al in het Verbeterprogramma. Maar als we het nog niet goed genoeg doen, horen we dat graag van hen. Daar gaan we nu samen naar kijken.

Nu nog hopen dat de software problematiek van de geplaagde Nieuwe Hoekse LIijn ook snel zal worden opgelost. Dit is ook van Bombardier dus hopelijk is het binnen afzienbare tijd ook eindelijk verholpen!
We zullen het maar moeten afwachten, eer de witte vlag eindelijk gehesen kan worden.
Op dit moment is er weinig te zien van de testritten op deze toekomstige metrolijn! De stations zijn allen gereed, maar ze staan nu nog thans omgeven door hekwerken, waar niemand nog voorlopig van kan gebruik maken.
Hopelijk duurt het nog niet eens maanden, maar ja de techniek is ingewikkelder schijnbaar dan dat het zal moeten zijn.Zal blij zijn als alles straks rijdt, hopelijk nog voor september 2019!

@Arjan: nee hoor, de techniek is helemaal niet ingewikkeld! Het kenmerk van veiligheidssoftware is namelijk de verpletterende simpelheid ervan.

Het echte probleem zit em in de (in)competenties mbt software-gebaseerd systeemontwerp. Sommige marktpartijen hebben die competenties wel (Siemens, Alstom, Thales, Ansaldo-STS/CSEE etc), terwijl andere marktpartijen op dat punt beperktere competenties hebben (bijvoorbeeld geen/onvoldoende gestructureerd proces, geringe praktijkervaring,te weinig mensen met de vereiste competenties, onvoldoende domeinkennis spoorsysteem etc). Ik durf dat mbt Bombardier inmiddels wel hardop te zeggen; daar gaat het namelijk al jarenlang veel te vaak serieus mis.

Zit nu in de HSL en het is nog steeds niet verholpen.
Net voor hoofddorp gaat ie vol in de ankers en moet de machinist aan een "reset" werken.
Net als gisteren en de dag daarvoor.
Beetje vals dat ze heel snel zijn met het melden van "Het is opgelost"
Terwijl het nu doodstil blijft als blijkt dat het niet zo is.

@Marc Gomersbach: wat hierboven letterlijk is gezegd, is dat de zgn "synchronisatiefout" is opgelost. Dat er meer fouten zijn is evident (zie eerste onderzoeksrapport bijlage 1), maar dat is in de afgelopen maanden richting de media consequent verzwegen. Boontje komt echter vanzelf om zijn loontje...

@Mark Gomersbach: heb t nog ff voor je opgezocht. Uit rapport "Review Prestaties IC direct" p35: "Het technische falen van de TRAXX is 10-25 maal te hoog ten opzichte van de benchmark met DB".
Dat is een mooi eufemisme om niet op te hoeven schrijven: "de Bombarder TRAXX F140 MS is een zodanig instabiel wrak, dat ze er zelfs bij Ansaldo nog van zouden schrikken!", Iets met van de drup in de regen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Softwarebug in locs HSL aangepakt

© Quintus Vosman

Meer artikelen met dit thema

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »

Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden

3 jun om 11:10 uurtimer2 min
De regionale spoorvervoerder Arriva wil vanaf 2023 ‘open access’-nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad…
Lees verder »

Rechter schrapt megaboete NS definitief

3 jun om 10:45 uurtimer2 min
De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 oplegde aan NS is…
Lees verder »

Ook halvering reizigers bij HTM en GVB

1 jun om 11:28 uurtimer2 min
Het aantal reizigers bij stadsvervoerder HTM en GVB halveerde in 2020. HTM leed 6,2 miljoen euro verlies op de…
Lees verder »

Gesteggel over uitbreiding Noord/Zuidlijn

31 mei om 12:10 uurtimer1 min
Het Nationaal Groeifonds en de gemeente Amsterdam zijn het niet met elkaar eens over de geplande uitbreiding van…
Lees verder »