Sporen in Nederland raken vol

maandag 20 augustus 2018
timer 2 min

De drukte op de Nederlandse sporen neemt steeds verder toe. De ruimte begint volgens spoorbeheerder ProRail zijn grenzen te naderen. Het aantal treinreizigers stijgt al jaren en op het spoor dreigt binnen tien jaar een capaciteitsprobleem.

Dit blijkt uit de bekendmaking van de capaciteitsverdeling voor de dienstregeling van 2019, die ProRail op 20 augustus op haar website publiceerde. Voor 2019 staan zo’n 2,2 miljoen ritten gepland voor passagierstreinen. Deze ritten zullen in totaal 165 miljoen kilometer afleggen. In 2004 lag deze afstand nog op 129 miljoen kilometer.

Innovatie
“Het past nog wel, maar we merken dat we langzaam aan de grens gaan komen van wat het Nederlandse spoornetwerk aan kan”, zegt Wouter van Dijk, directeur vervoer en dienstregeling van ProRail tegen NOS. Volgens ProRail is een continue innovatieslag nodig om ruimte te creëren op de bestaande spoorkilometers. Zo is het in de toekomst toch mogelijk om meer treinen op het spoor te laten rijden.

Dienstregeling 2019
In 2019 zullen naar verwachting 8 procent meer goederentreinen rijden dan in 2018. Er staan echter iets minder werkzaamheden gepland ten opzichte van 2018. De ICE naar Duitsland kan in 2019 sneller gaan rijden binnen Nederland, wat tussen Amsterdam en Utrecht 3 minuten tijdswinst oplevert. ProRail verwelkomt Qbuzz als nieuwe vervoerder op het Nederlandse spoor.

Het overbelaste Nederlandse spoornet lijkt toch (groten-)deels "hausgemacht". Het bijna ongebreideld ophogen van de frequentie de afgelopen (maar nog meer in de komende) jaren in plaats van het eerst maximaal versterken van treinen, leidt natuurlijk tot een overbelaste infrastructuur. Hierbij moet zeker nog worden meegeteld, dat Prorail in alle wijsheid bijvoorbeeld in Utrecht meerdere perronsporen heeft ingekort (van 15 bakken naar 12) en dat NS Reizigers in alle toekomstige materieelbestellingen alléén nog enkeldeks materieel bestelt.
Prorail en NSR zetten in op hoog frequent rijden met, zeker in de daluren, uiterst kleine treintjes zowel in het IC-verkeer (soms maar een ICM drietje) als in de Sprinterdiensten.
Dat de infrastructuur dan volloopt, 'tja dat is dus " hausgemacht", en lijkt alleen goed als actie om weer meer nieuwe infrastructuur te krijgen. Maar efficient is het dus niet.

ProRail en NS maken gebruik van 2 legacy systemen waardoor de capaciteit van het spoor veel lager is dan mogelijk, dit zijn de bovenleiding met 1500 volt gelijkstroom en beveiliging met ATB. Als deze vervangen worden door 25kV wisselstroom en EMRTS, dan wordt de capaciteit aanzienlijk hoger. De politiek heeft deze investeringen afgeblazen of uitgesteld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Rijk moet regie voeren en investeren'

15 okt om 12:36 uur
Terwijl de financiële bijdrage van het Rijk aan het ov de afgelopen jaren onder druk stond, is de roep om de…
Lees verder »

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »