Stijging grondstofprijzen nekt Maaslijn

vrijdag 22 april 2022

De geplande elektrificatie en de gedeeltelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen is voorlopig uitgesteld. Bouwbedrijven willen zich er niet aan wagen, vanwege de gestegen grondstofprijzen van onder meer staal, koper en hout. ProRail heeft de aanbesteding voorlopig ingetrokken.

De oorspronkelijke aanpassingen die de Maaslijn zou ondergaan. Station Grubbenvorst is inmiddels komen te vervallen.

Gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) meldde dat aan het Limburgs parlement, schrijft 1limburg. Vanwege eerst de coronapandemie en vervolgens de oorlog in Oekraïne zijn de grondstofprijzen dermate gestegen, dat de bouwbedrijven met een tekort aan grondstoffen kampen. "Daarom ziet ProRail geen andere mogelijkheid dan de aanbestedingsprocedure voor de elektrificatie van de Maaslijn in de huidige vorm in te trekken en deze opnieuw vorm te geven", aldus Van Gaans.

Uitstel is geen afstel

Het spoorwegtraject tussen Roermond en Nijmegen zou volgens de planning voor eind december 2024 worden geëlektrificeerd en gedeeltelijk verdubbeld. Onlangs stelde staatssecretaris Vivianne Heijnen al dat dat niet haalbaar leek.

Komende juni komen alle betrokken partijen bij elkaar om de situatie te bespreken. Daarbij is ProRail afhankelijk van de onzekere ontwikkelingen in Oekraïne. In de tussentijd gaat de spoorbeheerder wel door met alle overige werkzaamheden, zoals grondverwerving.

Hoofdpijndossier

In 2014 maakten het Rijk en de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland al afspraken over de elektrificatie van de Maaslijn, waarvan toen werd verwacht dat deze in 2020 klaar moest zijn tegenover een investering van 175 miljoen euro. Ook dat liep vertraging op: in april 2019 legden zij nog eens 60 miljoen euro bij.

Begin 2021 werd bekend dat ook de nieuwe planning van de elektrificatie van de Maaslijn niet haalbaar was. Het project kampte met financiële tekorten, omdat ProRail een aantal kosten te laag had ingeschat. In juni van dat jaar kwamen het Rijk en de provincie Limburg met 96 miljoen extra over de brug.

Dit is een gebed zonder einde, de zoveelste soap in OV land met slechte rekenmeesters m/v, onvoorziene omstandigheden, slechte planning en inzichten bij de realisatie en optimalisatie van (rail) infra projecten. EN de reiziger in het bijzonder en Limburg speciaal delft alweer het onderspit als het gaat om snelle, comfortabele en betrouwbare treinverbindingen. Uitstel wordt zeer waarschijnlijk afstel en kunnen we net als toen al milieuvervuilend dieselend tussen Roermond en Nijmegen pendelen. Nog een wonder dat de spoorverdubbeling tussen Landgraaf en Heerlen wordt gerealiseerd en nu al zichtbaar concreet gestalte krijgt. Nu maar afwachten of de testfase ook succesvol zal verlopen en men tenminste nog in dit zuidelijke stukje van Nederland eind 2023 met een Arriva Flirt trein elk half uur tussen Aken, Landgraaf, Heerlen, Valkenburg, Maastricht en Luik met een OV chipkaart kan reizen...

Stop aub met deze eindeloze discussie over de elektrificatie van de Maaslijn, zou het niet verstandiger zijn om waterstoftreinen van Alstom in te zetten ter vervanging van de dieseltreinen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt om 12:04 uur

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
person_outlineBlog

Meer slimme verkeersveiligheids-oplossingen alstublieft

27 sep 2022

In Nederland vallen de meeste verkeersdoden en verkeersslachtoffers in de bebouwde kom. Volgens de statistieken…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep 2022

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei 2022

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Ledstrip Arriva
flash_onNieuws

Mintgroene lichtlijn bij de halte? Dan staat er een passagier

26 apr 2022

Zekerheid bieden aan reizigers dat de bus stopt bij de halte, ook al is het donker. En tegelijkertijd onnodig…

Lees verder »