Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

donderdag 8 juli 2021
timer 2 min

De Tweede Kamer heeft in februari 2021 een motie aangenomen om ook het Rijk te laten meebetalen aan de extra kosten. Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven weigerde dat op dat moment en verwees naar eerder gemaakte afspraken tussen het Rijk en de provincie. Bij budgetoverschrijdingen zouden beide partijen de helft moeten bijdragen.
In de afspraken die Van Veldhoven en waarnemend gouverneur Johan Remkes hebben gemaakt is afgesproken dat beide overheden in totaal 42 miljoen reserveren voor toekomstige tekorten. Ook hierbij wordt de 75/25 verdeelsleutel gehanteerd.
Lees ook: ‘Modernisering Maaslijn is van landsbelang’

Blijft bijzonder dat dit project over wil gaan tot volledig electrificatie. Is dit juist niet het moment om te laten zien wat gerealiseerd zou kunnen worden door het traject van dubbel spoor te voorzien en de stations klaar te maken voor opportunity charging? Een beetje innovatie op het spoor mag toch wel weer?

@ Stefan : daar is het sws al veeeel te laat voor. Het materieel is allang aangeschaft en had al moeten rijden. Partiele bovenleiding is kansrijker op nevenlijntjes als Stavoren, Harlingen en Winterswijk. Op een doorgaand traject als de Maaslijn is het slimmer om doorgaand te electrificeren.

@ Frans: je redeneert volledig vanuit het perspectief van het railverkeerstechnische ideaal. Er is echter ook nog zoiets als betaalbaarheid en kosten/baten-effectiviteit. De overheid heeft meer zaken die financiering behoeven. En dus wordt er (m.i. volkomen terecht) niet met (peperdure) railinfra gesmeten, maar wordt er gedaan wat nodig is. Ik merk dat veel "spoormannen" dat maar niet kunnen of willen begrijpen. Alsof nut/noodzaak-afwegingen "per definitie fout zijn", en zeer ruim infra aanleggen het enig juiste is. Maar je kan geld maar 1x uitgeven, dus kan dat maar beter goed afgewogen worden.
En vergis je niet: in de oude NS-tijd was het wat betreft enkel/dubbelspoor-afwegingen echt niet ruimer gezaaid - en dat terwijl de arbeidsloon- en spoorinfrakosten toen nog duidelijk lager waren

@ Frans: het werkelijke probleem hier zijn de obsceen hoge kosten die ProRail tegenwoordig meent te moeten maken. Hierdoor krijgen we als reizigers en BV Nederland steeds minder spoor voor steeds sneller NOG veel duurder wordend spoor. In Duitsland zie je dit fenomeen trouwens ook, kijk maar naar de herbouw van de Friesenbrucke. De Commissie-Kuiken heeft dat prijsexplosie-verschijnsel volstrekt onvoldoende onderzocht. Mijns inziens heeft het te maken met een dramatisch kennisgebrek aan opdrachtgevers-zijde in combinatie met een relatief kleine markt met nauwelijks nieuwe toetreders, het verdwijnen van deskundige vakmensen zonder gedegen "ervarings-vervanging" en een ware explosie van onkundige management- en aanbestedingsburocratie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »

IenW en ProRail onderzoeken trillingshinder

19 nov 2020 timer2 min
Het ministerie van IenW gaat samen met ProRail onderzoek doen naar oplossingen voor trillingshinder langs het…
Lees verder »