Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

donderdag 8 juli 2021
timer 2 min

De Tweede Kamer heeft in februari 2021 een motie aangenomen om ook het Rijk te laten meebetalen aan de extra kosten. Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven weigerde dat op dat moment en verwees naar eerder gemaakte afspraken tussen het Rijk en de provincie. Bij budgetoverschrijdingen zouden beide partijen de helft moeten bijdragen.
In de afspraken die Van Veldhoven en waarnemend gouverneur Johan Remkes hebben gemaakt is afgesproken dat beide overheden in totaal 42 miljoen reserveren voor toekomstige tekorten. Ook hierbij wordt de 75/25 verdeelsleutel gehanteerd.
Lees ook: ‘Modernisering Maaslijn is van landsbelang’

Blijft bijzonder dat dit project over wil gaan tot volledig electrificatie. Is dit juist niet het moment om te laten zien wat gerealiseerd zou kunnen worden door het traject van dubbel spoor te voorzien en de stations klaar te maken voor opportunity charging? Een beetje innovatie op het spoor mag toch wel weer?

@ Stefan : daar is het sws al veeeel te laat voor. Het materieel is allang aangeschaft en had al moeten rijden. Partiele bovenleiding is kansrijker op nevenlijntjes als Stavoren, Harlingen en Winterswijk. Op een doorgaand traject als de Maaslijn is het slimmer om doorgaand te electrificeren.

@ Frans: je redeneert volledig vanuit het perspectief van het railverkeerstechnische ideaal. Er is echter ook nog zoiets als betaalbaarheid en kosten/baten-effectiviteit. De overheid heeft meer zaken die financiering behoeven. En dus wordt er (m.i. volkomen terecht) niet met (peperdure) railinfra gesmeten, maar wordt er gedaan wat nodig is. Ik merk dat veel "spoormannen" dat maar niet kunnen of willen begrijpen. Alsof nut/noodzaak-afwegingen "per definitie fout zijn", en zeer ruim infra aanleggen het enig juiste is. Maar je kan geld maar 1x uitgeven, dus kan dat maar beter goed afgewogen worden.
En vergis je niet: in de oude NS-tijd was het wat betreft enkel/dubbelspoor-afwegingen echt niet ruimer gezaaid - en dat terwijl de arbeidsloon- en spoorinfrakosten toen nog duidelijk lager waren

@ Frans: het werkelijke probleem hier zijn de obsceen hoge kosten die ProRail tegenwoordig meent te moeten maken. Hierdoor krijgen we als reizigers en BV Nederland steeds minder spoor voor steeds sneller NOG veel duurder wordend spoor. In Duitsland zie je dit fenomeen trouwens ook, kijk maar naar de herbouw van de Friesenbrucke. De Commissie-Kuiken heeft dat prijsexplosie-verschijnsel volstrekt onvoldoende onderzocht. Mijns inziens heeft het te maken met een dramatisch kennisgebrek aan opdrachtgevers-zijde in combinatie met een relatief kleine markt met nauwelijks nieuwe toetreders, het verdwijnen van deskundige vakmensen zonder gedegen "ervarings-vervanging" en een ware explosie van onkundige management- en aanbestedingsburocratie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
person_outlineBlog

Meer slimme verkeersveiligheids-oplossingen alstublieft

27 sep 2022

In Nederland vallen de meeste verkeersdoden en verkeersslachtoffers in de bebouwde kom. Volgens de statistieken…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep 2022

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei 2022

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Ledstrip Arriva
flash_onNieuws

Mintgroene lichtlijn bij de halte? Dan staat er een passagier

26 apr 2022

Zekerheid bieden aan reizigers dat de bus stopt bij de halte, ook al is het donker. En tegelijkertijd onnodig…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijging grondstofprijzen nekt Maaslijn

22 apr 2022

De geplande elektrificatie en de gedeeltelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen…

Lees verder »