Test 'be in, be out' op 2 buslijnen Eindhoven

donderdag 7 april 2022

Op buslijnen 407 en 408 in Eindhoven kunnen reizigers in de maand mei in- en uitchecken met hun mobiele telefoon op basis van locatiebepaling. Het principe heet 'be in, be out': de reiziger kan zijn reis zelf starten en beëindigen via de app en hoeft niet meer in- en uit te checken. Op 6 april was de eerste testdag van Transdev, mobyyou en provincie Noord-Brabant.

Drempelloos in- en uitchecken, zonder een OV-chipkaart of betaalpas te hoeven gebruiken, staat in de wensenlijst van reizigers bovenaan, bleek vorig jaar uit een onderzoek van Transdev onder 4000 reizigers. ‘Be in, be out’ wordt de komende maanden uitgerold op buslijnen 407 en 408, die Station Eindhoven verbinden met de High Tech Campus. Transdev-CEO Manu Lageirse: “Vervoerders zijn altijd bezig met innovaties om reizigers nog beter van dienst kunnen zijn. Binnen Transdev vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. We gaan samen kijken of ‘Be in, be out’ in de toekomst in heel Nederland uitgerold kan worden. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer steeds makkelijker.”

Lees ook: Van kaartgericht naar klantgericht betalen

Gemakkelijker veilig betalen

Transdev ontwikkelde deze service samen met mobyyou, een Nederlands service- en betaalplatform. Reizigers maken gebruik van de mobyyou-app om automatisch in- en uit te checken. CEO Jeroen Pietryga: ‘We beginnen in het openbaar vervoer, maar in algemene zin haalt mobyyou de kassa weg uit elke situatie, zowel off- als online. Daardoor hoef je bijvoorbeeld niet meer in een rij te staan, online een account aan te maken of, zoals nu in de bus, een pasje tegen een terminal aan te houden. Bovendien bepaal je zelf met wie je jouw persoonsgegevens wel of niet deelt. Zo wordt het dagelijks leven gemakkelijker en kun je overal veilig betalen."

De provincie Noord-Brabant ondersteunt dit initiatief van Transdev en mobyyou met een subsidie. Gedeputeerde Suzanne Otters-Bruinen: “'Be in, be out’ past goed bij het innovatieve en vooruitstrevende karakter van de provincie en de inspirerende samenwerking binnen Brainport Eindhoven. Het is dan ook mooi dat we deze primeur hebben en uitgerekend met de forenzen van de High Tech Campus kunnen testen.”

De komende maanden optimaliseren Transdev en mobyyou de ‘Be in, be out’ service op basis van feedback van reizigers en buschauffeurs. Naast in- en uitchecken is het al mogelijk om de stopknop in de bus te bedienen met de app. Op basis van de reacties wordt gekeken naar verdere mogelijkheden om reizigers nog beter van dienst te kunnen zijn.

OVpay

Sinds 2014 werken alle Nederlandse vervoerders en Translink in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) samen met onder meer overheden, consumentenorganisaties en banken, om te onderzoeken welke nieuwe betaalvormen in het ov mogelijk en nuttig zijn. Het innovatieprogramma OV Betalen is daarvoor in het leven geroepen.

Programmadirecteur Bas van Weele vertelde in 2020 aan OV-Magazine dat een variant waar de reiziger de reis op zijn smartphone zelf start en beëindigt daarin ook werd onderzocht. “Dan hoef je bij een overstap niet meer tussendoor uit te checken bij de ene treinvervoerder en in te checken bij de ander.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen

23 nov 2023

Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’

19 okt 2023

Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…

Lees verder »

Waarom spitsheffing NS wél kan werken

5 okt 2023

Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep 2023

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun 2023

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »