Test 'be in, be out' op 2 buslijnen Eindhoven

donderdag 7 april 2022

Op buslijnen 407 en 408 in Eindhoven kunnen reizigers in de maand mei in- en uitchecken met hun mobiele telefoon op basis van locatiebepaling. Het principe heet 'be in, be out': de reiziger kan zijn reis zelf starten en beëindigen via de app en hoeft niet meer in- en uit te checken. Op 6 april was de eerste testdag van Transdev, mobyyou en provincie Noord-Brabant.

Drempelloos in- en uitchecken, zonder een OV-chipkaart of betaalpas te hoeven gebruiken, staat in de wensenlijst van reizigers bovenaan, bleek vorig jaar uit een onderzoek van Transdev onder 4000 reizigers. ‘Be in, be out’ wordt de komende maanden uitgerold op buslijnen 407 en 408, die Station Eindhoven verbinden met de High Tech Campus. Transdev-CEO Manu Lageirse: “Vervoerders zijn altijd bezig met innovaties om reizigers nog beter van dienst kunnen zijn. Binnen Transdev vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. We gaan samen kijken of ‘Be in, be out’ in de toekomst in heel Nederland uitgerold kan worden. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer steeds makkelijker.”

Lees ook: Van kaartgericht naar klantgericht betalen

Gemakkelijker veilig betalen

Transdev ontwikkelde deze service samen met mobyyou, een Nederlands service- en betaalplatform. Reizigers maken gebruik van de mobyyou-app om automatisch in- en uit te checken. CEO Jeroen Pietryga: ‘We beginnen in het openbaar vervoer, maar in algemene zin haalt mobyyou de kassa weg uit elke situatie, zowel off- als online. Daardoor hoef je bijvoorbeeld niet meer in een rij te staan, online een account aan te maken of, zoals nu in de bus, een pasje tegen een terminal aan te houden. Bovendien bepaal je zelf met wie je jouw persoonsgegevens wel of niet deelt. Zo wordt het dagelijks leven gemakkelijker en kun je overal veilig betalen."

De provincie Noord-Brabant ondersteunt dit initiatief van Transdev en mobyyou met een subsidie. Gedeputeerde Suzanne Otters-Bruinen: “'Be in, be out’ past goed bij het innovatieve en vooruitstrevende karakter van de provincie en de inspirerende samenwerking binnen Brainport Eindhoven. Het is dan ook mooi dat we deze primeur hebben en uitgerekend met de forenzen van de High Tech Campus kunnen testen.”

De komende maanden optimaliseren Transdev en mobyyou de ‘Be in, be out’ service op basis van feedback van reizigers en buschauffeurs. Naast in- en uitchecken is het al mogelijk om de stopknop in de bus te bedienen met de app. Op basis van de reacties wordt gekeken naar verdere mogelijkheden om reizigers nog beter van dienst te kunnen zijn.

OVpay

Sinds 2014 werken alle Nederlandse vervoerders en Translink in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) samen met onder meer overheden, consumentenorganisaties en banken, om te onderzoeken welke nieuwe betaalvormen in het ov mogelijk en nuttig zijn. Het innovatieprogramma OV Betalen is daarvoor in het leven geroepen.

Programmadirecteur Bas van Weele vertelde in 2020 aan OV-Magazine dat een variant waar de reiziger de reis op zijn smartphone zelf start en beëindigt daarin ook werd onderzocht. “Dan hoef je bij een overstap niet meer tussendoor uit te checken bij de ene treinvervoerder en in te checken bij de ander.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Dit zijn de next steps van OVpay

4 apr om 14:14 uur

Vanaf komende zomer kunnen reizigers ook met korting via de betaalpas reizen. Te beginnen in Amsterdam. IT-…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Prijsdifferentiatie in het ov komt eraan'

13 dec 2022

De huidige abonnementsstructuren in het ov zijn niet meer van deze tijd, vertelt Paul Rooijmans, eigenaar-…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tweede Kamer wil eenvoudiger fiscaal ov-stelsel

17 nov 2022

Om reizen met het ov te stimuleren, wil de Tweede Kamer dat staatssecretaris Heijnen vereenvoudiging van het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vliegtaks fors omhoog, ov-tarief blijft 9%

22 sep 2022

Tijdens Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de vliegtaks in 2023 3,5 keer wordt verhoogd, om vliegreizen ten…

Lees verder »

Fiscaal stelsel remt overstap auto naar ov

10 aug 2022

De accijnsverlaging voor autobrandstoffen is niet goed te rijmen met de klimaatambities van het kabinet. Deze…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met telefoon uitgesteld naar 2023

3 aug 2022

Het gaat nog even duren voordat reizigers in het openbaar vervoer kunnen inchecken met hun telefoon. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met betaalpas bij EBS

1 aug 2022

Sinds kort kunnen reizigers in de regio's Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg in de bussen van EBS in-…

Lees verder »
kaartjes Shutterstock
flash_onNieuws

Einde van een geliefd product: treinkaartacties

10 jun 2022

Geen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…

Lees verder »