Uber ziet drie markten in het ov

vrijdag 27 maart 2015
timer 3 min

De taxidienst Uber kan het openbaar vervoer mooi aanvullen. Dat stelde operational manager Marco Knitel van Uber Nederland gisteren op het congres Innovatieve Mobiliteitsconcepten in Rotterdam.

Uber ziet drie markten voor het Nederlandse ov. Ten eerste betere bereikbaarheid van grote stations en fijnmaziger vervoer van en naar middelgrote en kleine stations. Marco Knitel: “We hebben een korte pilot gedaan waarbij onze klanten extra korting kregen op ritten die beginnen of eindigen bij een station. Dat was een succes.” Ten tweede nieuwe doelgroepen, bijvoorbeeld Uber als onderdeel van een zakelijke mobiliteitskaart of voor internationale treinreizigers die in Nederland aankomen. En ten derde kunnen kortere reistijden het ov aantrekkelijker maken, door Uber te gebruiken voor de ‘last hop’, het laatste stukje.

Uber experimenteert in de Verenigde Staten en Parijs al met de nieuwe dienst UberPool. Daarbij worden onderweg extra reizigers opgepikt. “Dan heb je Uber voor de prijs van openbaar vervoer met een maximale extra reistijd van twee minuten”, zegt Knitel. “In de praktijk is bij meer dan 70 procent van onze ritten zo’n match mogelijk.”

Ook CEO Bart Schmeink van Connexxion gelooft in vraagafhankelijk ov. Hij trekt de vergelijking met de dating-app Tinder (waarbij mensen in de buurt een partner kunnen zoeken die met hen het bed wil delen) als een nieuwe vorm van ov. Schmeink: “Wie wil er een auto met me delen?” Hij spreekt vanmiddag op het symposium Van portier tot portier; auto en ICT in het OV van reizigersvereniging Rover bij Connexxion in Hilversum.

In gesprek met NS
NS praat met Uber over nieuwe taxiconcepten, vertelde NS-directeur communicatie en strategie Maurice Unck op het congres. Hij ziet automatische auto’s als kans voor stations en als bedreiging omdat ze ook vervoer bieden aan mensen zonder rijbewijs. NS en innovatie liggen niet altijd makkelijk. Zo flirtte het bedrijf de afgelopen 10 jaar met veelbelovende nieuwkomers als Segway, TomTom en Superbus. Dat werd drie keer niks: de Segway-step bleek te duur om via NS OV-fiets te verhuren, TomTom vond de markt te klein voor P+R-reisinformatie op navigatiesystemen en Superbus liep uit op een flop.

Veel sprekers en congresgangers zien wel wat in de verschuiving van techniek van infrastructuur naar voertuig. Bijvoorbeeld energievoorziening van bovenleiding naar batterijen en beveiliging van baan naar trein. “Met de autobeveiliging van Volvo op de trein was de aanrijding deze week in Teuge niet gebeurd.” NS kijkt naar dit soort dingen. “Maar technologische ontwikkelingen in onze sector gaan niet snel”, beaamt Unck.

Overigens deed de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Rijk tijdens de presentatie van Marco Knitel een inval bij Uber om de administratie rond de vooralsnog illegale taxidienst UberPop (met particuliere chauffeurs) te kunnen inzien.

Een vierde mogelijke markt voor Uber: ook veel treinpersoneel verplaatst zich regelmatig met een taxi. Bijvoorbeeld omdat men zelf de eerste/laatste trein moet rijden en daarom niet met de trein van/naar de standplaats kan reizen. En in geval van verstoringen laten veel spoorvervoerders de reizigers, die door een gemiste aansluiting niet meer met het OV thuis komen, met een taxi naar hun bestemming brengen. Dat zijn flinke taxibudgetten en ik kan me voorstellen dat Uber graag een hapje uit die taart wil nemen.

Met een uber promo code is het zelfs nog een goedkoper alternatief dan het OV. Bijv. via www.uberpromocode.nl. Alleen lopen of de fiets is even duur (namelijk gratis)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Van Openbaar Vervoer naar Publieke Mobiliteit?

20 aug om 11:03 uur
Tijdens het bestuurlijk forum van de Dag van het OV 2021 op 22 maart brak Fleur Gräper, gedeputeerde in Groningen …
Lees verder »

Gaan e-deelsteps Nederland veroveren?

28 jun om 11:14 uurtimer3 min
Sinds enkele jaren is micro-mobiliteit in opkomst: kleine deelvoertuigen die voor korte (stads)ritten en in het…
Lees verder »

Verwelkom nieuwe reizigers met MaaS-waardig aanbod

15 jun om 14:09 uurtimer3 min
Hopelijk staan we aan de vooravond van de heropening van Nederland. Iedereen wil naar buiten: het terras op, …
Lees verder »

MaaS-platform Rivier wil katalysator zijn

10 jun om 15:45 uurtimer5 min
De kersverse directeur van het MaaS-platform Rivier, Joep Hendriks, ziet Rivier als katalysator voor de…
Lees verder »

Beieren wil app voor treinaansluitingen

19 mrt om 12:13 uurtimer2 min
De Beierse regionale spoorautoriteit BEG wil samen met Deutsche Bahn Regio een app ontwikkelen, waarin reizigers…
Lees verder »

Kansen voor de ov-flexcombinatie

25 feb om 13:14 uurtimer11 min
Waar menig ov-liefhebber flexibele systemen in het verleden weinig kansen toedichtte, gloort voor flexadepten nu…
Lees verder »

Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven

23 feb om 11:44 uurtimer2 min
Het gezamenlijke MaaS-platform van NS, RET en HTM moet er na verwachting dit najaar komen. Siemens Mobility gaat…
Lees verder »