‘Verbeter Nederlands spoor stapgewijs’

dinsdag 11 april 2017
timer 3 min

De onafhankelijke onderzoekers naar de marktordening op het spoor spreken geen voorkeur uit voor een toekomstig scenario. In plaats van een ‘big bang’ is het beter om stapsgewijs verbeteringen aan te brengen, schrijven ze.

Onderzoeksleiders Hans van der Vlist (consultant bij ABDTOP) en Peter van den Berg (Staatsraad bij de Raad van State) kregen een half jaar geleden de opdracht van staatssecretaris Dijksma om verschillende scenario’s voor marktwerking op het spoor te onderzoeken. Zij brachten vrijdag hun rapport uit 'Kiezen voor een goed spoor, scenario’s voor ordening en sturing op het spoor na 2024'.

Het onderzoek komt voort uit de parlementaire enquêtecommissie Fyra, die sprak over een tweeslachtige relatie tussen de Staat en NS en het ontbreken van een toekomstvisie op het spoor. Dijksma vroeg de onderzoekers – die steun kregen van Rijksambtenaren en externe adviseurs – om vier scenario’s en een zestal varianten onder de loep te nemen. Die scenario’s variëren van één nationale vervoerder op het spoor tot het opdelen van het spoornet in kavels die worden aanbesteed.

Publiek belang
Een voorkeur voor een van de scenario’s uitspreken is niet verstandig, schrijven de onderzoekers. Het is onmogelijk om de effecten te voorspellen van een bepaalde ordening. Die hangen immers ook af van de overheid, die kan sturen op bijvoorbeeld betaalbaarheid of op kwaliteit. “Elk van de scenario’s kan in principe het publiek belang van goed en betaalbaar spoorvervoer dienen. Daarom staat in de titel van het rapport ook ‘een’ goed spoor, in plaats van ‘het’ goede spoor.”

Ordening en sturing op het spoor zijn volgens het onderzoeksteam slechts middelen om het publieke doel te dienen van een snelle, veilige, comfortabele en betaalbare reis van deur tot deur. Het doorvoeren van grotere veranderingen is kostbaar en vergt veel tijd, terwijl de spoorprestaties in Nederland al behoorlijk goed zijn. Daarom achten de onderzoekers het beter om veranderingen gefaseerd door te voeren.

Vierde Spoorwegpakket
Een van de bepalende factoren in de ordeningsdiscussie is het Vierde Spoorwegpakket dat in december is aangenomen door het Europarlement. Daarmee heeft de EU een beweging ingezet naar meer marktwerking op het Europese spoor. Zou Nederland kiezen voor een scenario met één vervoerder op het spoornet, dan zou de Europese Commissie een procedure kunnen starten.

De onderzoekers stellen voor om een besluit over de marktordening uit te stellen tot 2019. Dan evalueert het Rijk bij de midterm review de prestaties van NS op het hoofdrailnet. En dan is ook onderzocht in hoeverre samenloop – meerdere vervoerders op hetzelfde spoor en dezelfde stations – tot operationele problemen leidt. Als de politiek in 2019 de knoop doorhakt is er nog tijd genoeg om de benodigde aanpassingen door te voeren voor 2025.

No-regret-maatregelen
Wat de onderzoekers betreft begint de overheid morgen al met het invoeren van verbeteringen in de vorm van de volgende ‘no-regret-maatregelen’:
- versterk de kennisfunctie en regierol van IenM voor betere besluitvorming
- ontwikkel een jaarlijkse monitor voor het meten van de prestaties van alle concessies op het spoor
- verbeter de kwaliteit van sturing via de concessievoorwaarden, het toezicht en de handhaving en biedt ruimte voor innovatie
- maak duidelijk wat de rol is van NS en onder welke voorwaarden NS kan meedingen naar concessies
- verbeter het reisgemak, bijvoorbeeld door single check-in/check-out en actuele reisinformatie
- ondersteun OVNL als brancheorganisatie die de kennis en het vakmanschap bevordert in de spoorsector
- zorg dat de bekostiging van het spoor bijdraagt aan goede besluiten door ProRail en vervoerders.

* Weinig concreet! Gaat alleen over verbeteringen dit of dat.
* Liever informatie over uitbreiding materieel, infra (rails, tunnels etc).
* juist minder marktwerking!! Eenheid van materieel, stroomvoorziening!, seinen!,
treinkaarten en in en uit checken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Verbeter Nederlands spoor stapgewijs’

Nederland 2013 Station Marienberg. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

'Rijk moet regie voeren en investeren'

15 okt om 12:36 uur
Terwijl de financiële bijdrage van het Rijk aan het ov de afgelopen jaren onder druk stond, is de roep om de…
Lees verder »

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »