EP keurt Vierde Spoorwegpakket goed

EP keurt Vierde Spoorwegpakket goed

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor EP keurt Vierde Spoorwegpakket goed

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de politieke pijler van het Vierde Spoorwegpakket. Vorige week gaf de Transportcommissie van het parlement al haar fiat.

Vanaf 2020 moet aanbesteden de norm gaat worden op het Europese spoor. De vraag is of het zo ver komt. Op verzoek van verschillende lidstaten zijn er veel uitzonderingen opgenomen in de regels, waardoor onderhands gunnen mogelijk blijft. Wel kunnen belanghebbenden bij zo’n beslissing vragen om een opinie van de nationale toezichthouder. Wie echter een belanghebbende is, wordt bepaald door de nationale toezichthouder zelf. Daar zijn geen definities voor afgesproken.

Ook blijft het mogelijk om de infrastructuur bij dezelfde holding onder te brengen als de nationale spoorwegmaatschappij, zoals nu in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland het geval is. Nederland splitste in 1995 het spoorbedrijf in spoorbeheerder ProRail en vervoeder NS, volgens de toen al geldende Europese richtlijnen. Doordat Nederland tot nu toe aan de meeste Europese regels heeft voldaan, verwacht Europarlementslid Wim van de Camp (CDA), die nauw betrokken was bij de totstandkoming van het Vierde Spoorwegpakket, dat er niet veel zal veranderen op het Nederlandse spoor.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook