Verschuivingen ProRail zorgen voor onrust

donderdag 9 oktober 2014
timer 3 min

Door een reorganisatie bij ProRail verdwijnen bij de verkeersleidingspost in Zwolle enkele procesondersteuners die assisteren bij verstoringen op het spoornet. Het betrokken personeel vreest dat dit ten koste gaat van de punctualiteit.

ProRail haalt in verband met twee nieuwe projecten acht fte’s uit het huidige personeelsbestand. De verkeersleidingsposten Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Utrecht en Zwolle moeten een bijdrage leveren. Arnhem levert één fte in, maar Zwolle 3,65 fte. Deels wordt de pijn daar opgevangen met natuurlijk verloop, maar de post gaat het ook voelen. Per direct worden de procesondersteuningsdiensten (PO) geschrapt. Deze diensten dienen vooral als back-up bij verstoringen. ProRail doet meerdere keren per week een beroep op deze ondersteuning, tijdens een strenge winter zelfs vrijwel dagelijks.

In geval van een aanrijding of een andere verstoring wordt een werkplek opgedeeld, zodat de eigenlijke treindienstleider zich kan concentreren op de verstoring en de PO het overige werk op zich neemt. Ook kan de PO de dienst overnemen, zodat de treindienstleider een pauze kan nemen of zo nu en dan kan trainen op de simulator. Het verdwijnen van deze diensten zorgt dan ook voor grote beroering op de werkvloer. “Dit gaat zeker invloed hebben op de punctualiteit”, zo klinkt het.

'Zwolle zit ruim'
Volgens ProRail zat Zwolle ruimer in het personeel, omdat er tijdelijk vijf fte extra was voor het afhandelen van het treinverkeer van de Hanzelijn. “Bij de opstart in 2012 wilden we er zeker van zijn dat het treinverkeer daar soepel verloopt. De extra ondersteuning is nu niet meer nodig, en dit werk kan – zoals afgesproken – weer worden ondergebracht bij andere treindienstleiders”, aldus een woordvoerster. Volgens haar komen er dan ook niet minder handen aan de knoppen op post Zwolle en zal de punctualiteit er niet door worden beïnvloed. Ze voegt eraan toe dat procesondersteuning – weliswaar in mindere mate – blijft bestaan in Zwolle. Dat standpunt wordt bestreden door het personeel.

Mia Wijnen van FNV Spoor laat weten dat het nog te vroeg is om te stellen dat de maatregelen invloed gaan hebben op de punctualiteit. "We willen eerst het exacte plan van de directie afwachten voordat we een standpunt innemen."

Bijsturing van de toekomst
Vier fte’s zet ProRail in op een permanente post voor een Nederlander in Duisburg, die van daaruit vertraagde goederentreinen gaat inpassen op het volle Nederlandse spoornet.

De overige vier fte’s gaan naar het project Be- en Bijsturing van de Toekomst, onderdeel van de Lange Termijn Spooragenda. In de toekomst worden verstoringen opgelost via ‘vooraf gedefinieerde maatregelen’. Er komen vijf typen van die maatregelen, waarbij eventuele problemen zoveel mogelijk van tevoren worden aangepakt. De besluitvorming komt te liggen bij een nog op te zetten Centraal Monitor- en Beslisorgaan. Dat doet de wenkbrauwen fronzen op de verkeersposten. Juist de laatste jaren werd er volop ingezet op het maken van een plan op maat bij verstoringen, aangezien vervoerders maar bleven vragen om uitzonderingen op vooraf gestelde protocollen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Verschuivingen ProRail zorgen voor onrust

Meer artikelen met dit thema

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »

IenW en ProRail onderzoeken trillingshinder

19 nov 2020 timer2 min
Het ministerie van IenW gaat samen met ProRail onderzoek doen naar oplossingen voor trillingshinder langs het…
Lees verder »

Wie financieert de ZE-bussen en laadinfra?

15 okt 2020 timer6 min
In de drie concessies van de provincie Noord-Holland rijdt in 2021 gemiddeld 70 procent van de totale busvloot…
Lees verder »