Vervoerders willen geen 'single check-in check-out'

woensdag 24 juli 2013
timer 3 min

Eén keer in- en uitchecken bij een treinreis met verschillende vervoerders komt er alleen als alle ov-autoriteiten dat gaan eisen.

Dat valt op te maken uit het rapport Enkelvoudig in- en uitchecken in de treinketen van kwartiermaker Henry Meijdam.

Treinreizigers moeten nu per vervoerder in- en uitchecken. Beter voor de reiziger is alleen in- en uitchecken aan het begin en eind van een treinreis met verschillende vervoerders, concludeert Meijdam. Het paaltjeswoud op stations waar twee of zelfs drie vervoerders stoppen verdwijnt dan. Daardoor kunnen reizigers sneller en gemakkelijker overstappen en maken ze minder fouten met in- en uitchecken.

Nu mist 9 procent van de reizigers op saldo bij een overstap tussen verschillende railvervoerders een check in of check uit. Soms gebeurt dat ook moedwillig, omdat je daarmee reiskosten kunt besparen. Landelijk checkt gemiddeld 2 procent van de treinreizigers op saldo niet goed in of uit.

'Single check in check out’ is volgens Meijdam technisch te realiseren. Maar de invoering is ingewikkeld en duurt minimaal drie jaar. Het lukt alleen met goede afspraken tussen de twintig ov-autoriteiten en zes railvervoerders (Arriva, Breng, Connexxion, NS, Syntus en Veolia).

Zo is op trajecten met verschillende vervoerders én op parallelle trajecten een uniform instap- en kilometertarief nodig. Een voorbeeld van een parallelle reis is Maastricht–Arnhem. Je kan reizen met NS met één overstap in ’s-Hertogenbosch, of sneller met Veolia en twee overstappen in Roermond en Nijmegen. Een lange reis zou goedkoper kunnen worden dan een korte. En vervoerders moeten hun beleid voor controles, boetes en coulance op elkaar afstemmen. Meijdam pleit verder voor een centraal beheer van paaltjes en poortjes. Nu gaat elke vervoerder over de eigen apparatuur.

Invoering van ‘single check in check out’ kost evenveel als het oplevert: 15 tot 45 miljoen euro, oftewel enkele eurocenten per reis. De railvervoerders zijn geen voorstander van één keer in en uitchecken. Zij voorzien ingewikkelde verrekeningen van kortingen en vrezen dat de apparatuur de stroom data niet aankan. Ze vinden het bovendien niet leuk om ook voor hun opbrengsten van elkaar afhankelijk te worden. De reiziger begint net te wennen aan het verplicht in- en uitchecken bij een overstap naar een andere vervoerder, stellen ze.

De bedrijven zien liever goedkopere manieren om ongemak bij het overstappen te verzachten: aanpassing van stations waar reizigers veel fouten maken, betere uitleg aan overstappers en doorgaande treinkaartjes voor incidentele gebruikers van een OV-chipkaart. Als die oplossingen helpen, kost de invoering van ‘single check in check out’ juist meer dan het oplevert.

Meijdam werpt tegen dat met verdere decentralisatie van treindiensten (meer stations waar twee of drie vervoerders stoppen) en het verdwijnen van vrij reizen voor studenten (meer reizen op saldo) de overstapproblemen groter worden en daarmee ook de voordelen van ‘single check in check out’. Wat er ook gaat gebeuren, de komende jaren staan de vervoerders en hun ritopbrengsten nog centraal in plaats van de reizigers en hun reizen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen

23 nov 2023

Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’

19 okt 2023

Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…

Lees verder »

Waarom spitsheffing NS wél kan werken

5 okt 2023

Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep 2023

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun 2023

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »