Vervoerders willen geen 'single check-in check-out'

woensdag 24 juli 2013
timer 3 min

Eén keer in- en uitchecken bij een treinreis met verschillende vervoerders komt er alleen als alle ov-autoriteiten dat gaan eisen.

Dat valt op te maken uit het rapport Enkelvoudig in- en uitchecken in de treinketen van kwartiermaker Henry Meijdam.

Treinreizigers moeten nu per vervoerder in- en uitchecken. Beter voor de reiziger is alleen in- en uitchecken aan het begin en eind van een treinreis met verschillende vervoerders, concludeert Meijdam. Het paaltjeswoud op stations waar twee of zelfs drie vervoerders stoppen verdwijnt dan. Daardoor kunnen reizigers sneller en gemakkelijker overstappen en maken ze minder fouten met in- en uitchecken.

Nu mist 9 procent van de reizigers op saldo bij een overstap tussen verschillende railvervoerders een check in of check uit. Soms gebeurt dat ook moedwillig, omdat je daarmee reiskosten kunt besparen. Landelijk checkt gemiddeld 2 procent van de treinreizigers op saldo niet goed in of uit.

'Single check in check out’ is volgens Meijdam technisch te realiseren. Maar de invoering is ingewikkeld en duurt minimaal drie jaar. Het lukt alleen met goede afspraken tussen de twintig ov-autoriteiten en zes railvervoerders (Arriva, Breng, Connexxion, NS, Syntus en Veolia).

Zo is op trajecten met verschillende vervoerders én op parallelle trajecten een uniform instap- en kilometertarief nodig. Een voorbeeld van een parallelle reis is Maastricht–Arnhem. Je kan reizen met NS met één overstap in ’s-Hertogenbosch, of sneller met Veolia en twee overstappen in Roermond en Nijmegen. Een lange reis zou goedkoper kunnen worden dan een korte. En vervoerders moeten hun beleid voor controles, boetes en coulance op elkaar afstemmen. Meijdam pleit verder voor een centraal beheer van paaltjes en poortjes. Nu gaat elke vervoerder over de eigen apparatuur.

Invoering van ‘single check in check out’ kost evenveel als het oplevert: 15 tot 45 miljoen euro, oftewel enkele eurocenten per reis. De railvervoerders zijn geen voorstander van één keer in en uitchecken. Zij voorzien ingewikkelde verrekeningen van kortingen en vrezen dat de apparatuur de stroom data niet aankan. Ze vinden het bovendien niet leuk om ook voor hun opbrengsten van elkaar afhankelijk te worden. De reiziger begint net te wennen aan het verplicht in- en uitchecken bij een overstap naar een andere vervoerder, stellen ze.

De bedrijven zien liever goedkopere manieren om ongemak bij het overstappen te verzachten: aanpassing van stations waar reizigers veel fouten maken, betere uitleg aan overstappers en doorgaande treinkaartjes voor incidentele gebruikers van een OV-chipkaart. Als die oplossingen helpen, kost de invoering van ‘single check in check out’ juist meer dan het oplevert.

Meijdam werpt tegen dat met verdere decentralisatie van treindiensten (meer stations waar twee of drie vervoerders stoppen) en het verdwijnen van vrij reizen voor studenten (meer reizen op saldo) de overstapproblemen groter worden en daarmee ook de voordelen van ‘single check in check out’. Wat er ook gaat gebeuren, de komende jaren staan de vervoerders en hun ritopbrengsten nog centraal in plaats van de reizigers en hun reizen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Vervoerders willen geen 'single check-in check-out'

Meer artikelen met dit thema

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »

Aantal check-ins rond 70 procent oude niveau

8 sep 2020 timer3 min
Het aantal check-ins in het ov lag op 25 augustus, bij het aflopen van de zomervakanties, 32 procent lager dan op…
Lees verder »